Stokkedans

Publisert 20.07.2016 13:06

 Tømmerdans i fossestryk. Foto BB

Tømmeret reiser seg og hilser

 

Fossedagene 2016 nærmer seg. Noen teller ned til bukkejakta på rådyr starter, rensjakta, fuglejakta og elgjakta følger hakk-i-hel  i tur og orden.

 

Inneklemt i all denne høstjakta kommer Fossedagene i Sollia 30. august – 4. september – om drøye 40 dager. Det er også en jakt. For publikum er det en jakt på opplevelser, gode munnfuller av varmrøkt fersk ørret, miniatyrtog for barna, markedskupp på Jomsborg, hakaslepp av vakker kunst og kunsthåndverk, kulturprogram med storheter innen teater som Toralv Maurstad - og prisutdelinger for beundringsverdig virksomhet, musikk i høyeste divisjon og presentasjon av morgendagens musikknavn med unge talenter av året. For arrangørene er det en jakt på tid til å rekke det som rekkes må før det braker løs med en fløtingsutstilling i Fossehuset onsdag 31. august.

 

Men som det går fram av en liten nyhetsnotis forleden – det ligger fløtingstømmer og venter på stokkedansen igjennom Atnfossen. Det er innpå 60 år siden siste stordrift fra Atnsjøliene kom gjennom damsluket på Atnbrufossen vannbruksmuseum. I år kommer en miniatyr med miks av batting, skurslip og småfuru. En gang i tida hørte det med til vokabularet for de fleste i Sollia, i dag er det helst de som har passert 60 som kan nikke gjenkjennende.

 

Går det som planlagt vil tømmerdansen bli ganske unik, bare den er vel verd turen for videoopptak og store følger- og delertall på You Tube og egne sosialsider. Tømmeret reiser seg og bukker – det være seg til nøkk, fossegrim og det alminnelige interesserte publikum. Man gjør klokt i å komme i år – det kan bli lenge til neste gang.

B.B.