Foran Fossedagene: Sollia Prestegard kommer til markedsplassen på Jomsborg

Publisert 23.08.2017 07:00
Fossemarkedet
Sollia Prestegård kommer med geiteprodukter mm


Den første utdelingen av Norsk Mat- og Kulturpris 2013 ble tildelt Ellen Marie Tangen og Hans Bondal. De har drevet Sollia Prestegård siden 1983 og de senere åra også bureisningsbruket fra 1930-åra, Tangen, litt lenger nord i Sollia. Om sommeren ligger de på Øverdalssetra med sine 120 melkegeiter. Der driver de i tillegg seterkafé, galleri og kurs- og konsertvirksomhet.


Norsk Mat- og Kulturpris med et prisbeløp på 100 000 kroner ble etablert av Småbrukarlaget og Yara, og delt ut første gang under festivalen Matstreif i Oslo 2013. Formålet med prisen er å øke folks bevissthet om det nære forholdet mellom lokalmat og kultur, og bidra til nyskapning på feltet.1-2015 sensommer 214Ellen Marie og Hans er allsidige geitebønder og kulturformidlere. Arbeidet deres inkluderer også seterdrift, innovasjon, foredling og servering. De kommer med salgsbod på Fossedagsmarkedet på Jomsborg 2. september.
På bordet har de forskjellige produkter av geit: •Stabburspølse, •Geitepølse med oliven og feta, •Geitepølse med hvitløksflak, •Morrpølse, •Rødvinspølse og •røkte geitelår – og selvsagt OST. Samtlige pølser er laget av rent geitekjøtt (ikke blod / innmat), kun tilsatt litt nødvendig spekk, samt forskjellig krydder til de forskjellige pølsetyper. Unntatt er stabburspølse, hvor det må være blod.

Det blir også rabarbrasyltetøy og muligens noe mer, og ettersom potetene ennå er i jorda, blir det neppe lefse på standen – men, det blir anledning til å bestille for levering senere i høst og fram til jul. Noe å tenke på både for rakfisksesongen og julebordet?

BB