Gravskardhøgda

Publisert 28.10.2019 17:14

1-IMG_0704
Bildet: Gravskardhøgda i midten. T.v. Blåkampen og t.h. Skjellåkinn. I forgrunnen det som lokalt kalles "dansegølvet"

Gravskardhøgda - 1 767 m.o.h.

Gravskardhøgda er et fjell helt nord i Stor-Elvdal kommune i Hedmark. Det har en høyde på 1 767 meter over havet og ligger i fjellområdet Alvdal Vestfjell, rett øst for Rondane. Toppen er kommunens høyeste punkt. (Wikipedia)

Bildet er en påminnelse om Gravskardhøgda som et stort og ruvende fjell. Gravskaret ligger til høyre for toppen.  Det er altså Stor-Elvdals høyeste topp! Toppunktet er lavere enn både naboen Sølnkletten og toppene i Rondane, men fjellet er et fint turmål både sommer og vinter. Toppen av Gravskardhøgda er den 550 høyeste toppen i Norge med over 50 meters høyde til høyeste omkringliggende terreng. Nabo Sølnkletten med sine 1826+ er blant de 100 høyeste i Skandinavia med en slik primærhøyde på 1000 m – med andre ord litt av noen fjell.

DNT Åmot og Stor-Elvdal har lagt til rette for å ta seg til topps. Stien til topps går via Blåkampen (1621 m.o.h.), og følger ryggen av den nordover mot siste stigning opp til toppen av Gravskardhøgda. Dette er fjelltur som går på tørre steinrike stier, opp bratte fjellsider med fare for steinsprang enkelte steder. DNT anbefaler at den ivrige fjellvandrer kjører til topps på hyttefeltveien i Megrunnslia, men det er ikke lagt til rette for parkering der. Start heller ved Atnasjø kafé og gå den gamle bygde- og riksveien nordover til Sjølisetrene og følg veien som går innover til Breisjøseter. Fra den er det flere stier som går oppover mot snaufjellet og du får det mest praktfulle scenario mot Rondane – du fornemmer at dette er en vinkel som Harald Sohlberg la til grunn ved komponeringen av Vinternatt i fjellene. Visit Norge anbefaler å følge stien langs Gravskardbekken til du kommer på et platå på 1 466 m.o.h. Herfra er det et bratt parti opp til sørsiden av Gravskardhøgda. Fortsett nordover til det høyeste punktet, skrives det på nettsiden. Fjellet ligger i Sollia, og du kommer deg til området via både riksvei 3, fylkesvei 219 og riksveg 27, sier Visit Norge. For de som samler punkter finnes det en Geocache på høgda.

BB