Minneord om Torgrim Næsset

Publisert 08.05.2018 14:51

_JO10468
Minneord

Torgrim Næsset er død, 72 år gammel - vår snille og hjelpsomme Torgrim. Han levde sitt liv i Sollia der han arbeidet som snekker og tømrer, vaktmester og feier, skogsarbeider og sagarbeider. Han deltok aktivt i bygdas mange frivillige organisasjoner: Røde kors hjelpekorps, Sollia idrettslag, lokalet Jomsborg og ikke minst i Sollia skytterlag hvor han i 2014 ble utnevnt som æresmedlem. Med over 40 landsskytterstevner bak seg har Torgrim vært med å prege den brede folkebevegelsen som Det frivillige skyttervesen fortsatt er. Torgrim var aldri en av toppskytterne, men en som alltid leverte gode resultater på bane og i felt, og en som alltid stilte opp for praktisk innsats på baneanlegg og i arrangementsstaben, f.eks. som sekretær, resultat- og statistikkansvarlig i alle år med Sollia-cup. Hans andre lidenskap var bridgen, hver uke møtte han trofast fram til spillekvelden i regi av Folldal bridgeklubb.

Torgrim tok yrkesutdanning som tømrer og finpusset sin interesse for nøyaktighetsarbeid med tre med treskjærerutdanning på Hjerleid håndverkskole. Grundig og nøyaktig, enten det var et fjøsbygg, en hytte, innredninger, reparasjoner eller vedlikehold det dreide seg om – ingen oppgave for liten. Som snøens overmann var han tidlig på veien med sin traktor og snøfreser.

Torgrim var blant de siste gjenlevende fløterne med årelang erfaring fra Atna-vassdraget i flom som transportåre for tømmer. På Atnsjøen var han lommekjent og fulgte i forfedrenes spor med omfattende fiske vår og høst med garn, om vinteren med agnet krok. I to år gamle furustubber fant han alltid larvene som ga gode fangster. Torgrim var bærer av omfattende immateriell kunnskap, det vil si kunnskap som overføres fra mester til lærling, fra bestefar og far til sønn og et langt livs egne erfaringer fra mange praktiske arbeidsområder.

Torgrim var en god og trofast venn for mange i ulike miljøer, han fartet vidt for å danse gammeldans natta igjennom, han var interessert i folks liv, han var en god brobygger mellom fastboende og de som etter hvert fikk sitt fritidshjem i Sollia. Tunge tak i tømmerskogen, ved sagbenken og på utallige byggeplasser satte helsa tilbake de siste åra. Nå smerter det ikke lenger. Hvil i fred, kjære Torgrim.

 

Bjørn Brænd