Sollia skole aktivt med på Fossedagene

Publisert 29.08.2017 07:00

Sollia skole deltar aktivt på Fossedagene - også på markedsplassen

 - I år som tidligere år har vi lagt inn egne aktiviteter knyttet til Fossedagene, kan pedagogisk leder og fungerende leder ved Sollia skole, Åse Synnøve Rønningen, fortelle. -Vi er så heldige å komme til en åpningsvisning med et spesielt opplegg for skolebarna, sier Åse Synnøve, det betyr veldig mye for skolen at vi ikke bare låner bort skolerommene, men også kan være med på det som foregår.

Med fra start
- Fordi vi får bruke torsdagen på temautstillingen i Fossehuset, kan vi også fullt ut være med på vandringen i natur- og kulturlandskapet på Mogrenda. Hvor mange er det ikke som har kjørt forbi den fredede stua fra 1754 som står nær veien på Storbekkmoen. Det er kanskje ingen av skolebarna som har vært inne der, og hva åpenbarer seg?
- Jo, en særegen stuebygning, en loftsbygning med svalgang som er sterkt inspirert av byggeskikken i Gudbrandsdalen.
- Og når vi går historien grundig etter i sømmene, finner vi forklaringen: byggherren Kristen Knutsen Romsås var fra Ringebu, men gift i Sollia året før, og overtok en stor skogeiendom da svigerfar Engebret Jonsen Sollien delte sin eiendom og lot datter og svigersønn overta en tredel. Innvendig dekor er også verd et besøk.
- Dette skal for øvrig Terje Hoffstad fortelle mer om, det er han som eier Storbekkmoen nå.

Vandring

- Fra Storbekkmoen går vi til husmannsplassen Mohaugen der Edvin Finstad skal fortelle om husmannens rolle og hvor tvingende nødvendig det var å kunne få arbeid i skogen. Gårdsbruket var livberging, men ikke et levebrød alene. Der skal Eystein Olav Fossum fortelle om legendariske moværinger som Tangguten, spillemannsbrødrene Sevat og Helge Øvermoen, og kanske en histrorie eller to om Bergsvend Roen.

 - Vel tilbake på Samfunnshuset forteller Per Modal om Storbekken mannskor, dirigenten Håkon Utti og musikken – med smaksprøver.» Om noen blir med videre er nok det utenfor skoletida, sier Åse Synnøve.

 Egen stand

- I år blir det skoledag også lørdag på Sollia skole, ikke en vanlig skoledag, men en dag skolen har egen strand ved skolehagen, og hvor vi selger egne produkter fra skolehagen. Det blir nok også noen produkter vi lag laget innendørs, frister Åse Synnøve.
Bruker Sollia skole

På skolen er det fotoutstilling med gjesteutstilling fra Danmark, start og innkomst for natur- og kulturstien, leikeplass og åpent musikkriom. Det er også her tovekurset og litt spikking skal foregå i regi av Stor-Elvdal husflidslag.

Konklusjonen er at Sollia skole brukes mer aktivt enn noen gang under Fossedagene og må sees på som en betydeluig ressurs i så måte.

BB