Tilbakeblikk på årets Fossedager: Mer om årets vinnere av Fosseprisen

Publisert 08.09.2016 15:00

Bilderesultat for Bilde av Unni Lise Jonsmoen
Unni-Lise Jonsmoen
er en selvstendig kunstner som ofte bidrar i samarbeid med andre. Hennes uttrykksform er først og fremst gjennom tegninger og akvarellbilder.

 Men Unni-Lise har også et selvstendig og mangfoldig forfatterskap med barnebøker, humorbøker, erindringer og illustrerte reiseminner.

 Farger og form er synliggjort gjennom uttallige utstillinger og utsmykningsoppdrag, i store og små formater, også her på Jomsborg. 

 Mest kjent er hun nok for sin illustrasjonskunst knyttet til bøker. I 1966 mottok hun Kultur- og kirkedepartementets illustrasjonspris for barne- og ungdomslitteratur.

Unni-Lise Jonsmoen har gjennom alle år har vært støttespiller og samarbeidende kunstner med illustrasjoner og bokomslag  med neste prisvinner:

Bilderesultat for Bilde av Unni Lise Jonsmoen
 Ola Jonsmoen

Ola er lokalpolitiker og skolemann, som lærer et forbilde som har påvirket en generasjon i vår region. Som rektor ved Nord-Østerdal videregående skole en moderne og inspirerende leder. Det synlige engasjementet når langt og er verdsatt landet over.

 Hans forfatterskap startet med diktsamlingen Dagen  i 1959. Den ble fulgt opp av en barnebok to år senere. Siden har det kommet godt over 50 bøker av alle sjangere, i år en novellesamling nettopp innkjøpt av Kulturrådet, og senere i høst en ny barnebok om bygdegutten Johannes og småsøskenene hans – Johannes i juli heter den. 

 Olsokspelene i Tylldalen og andre lokale fortellinger er universelle og gjort levende for framføring der vi lever.

 Ola har hatt tallrike tillitsverv i lag, foreninger og frivillige organisasjoner. Vi nevner bare Norsk språkråd, Norsk kulturråd, Statens bibliotekråd og nestledervervet i Statens seniorråd.

 Han har fått fortjent oppmerksomhet og heder fra mange hold: Kongens fortjenstmedalje i gull 2002 som den gjeveste.

Sammen med kona Unni-Lise Jonsmoen: Hedmark fylkes kulturpris i 1989 og Alvdal kommunes Minnediplom i 1992.