Ukas historiske bilde 2/2015

Publisert 03.01.2015 15:39
Storhaug  Hans-Linge


Hans Storhaug  (23.05.15 – 08.06.95)var
en av de legandiske medlemmene i "Gunnerside", eller aksjonen mot tungtvannslegget på Vemork (Rjukan). Hans Storhaug var fra Åmot  og bosatte seg på Rena etter krigen.

Storhaug hadde dekknavnet «Kyllingen» som ble hans kallenavn i UK etter en episode på treningsleir i det skotske høylandet.

Kyllingen kom til vårt område i oktober 1943 . som medlem av den opprinnelige  opprinneliege Grebe-gruppa. Av de opprinnelige 6 overlevde bare Storhaug og Arne Graven, også han fra Åmiot, krigen.

Søndag starter NRK1 en ny TV-serie på 4 episoder om den dristige og viktige sabotasjeaksjonen.

Hans «Kyllingen» Storhaug er ved siden av Oddvar «Oskar» Dobloug, også han Grebe Red-veteran, de høyest dekorerte i Østerdalen for ikke si Hedmark for innsats på alliert side under 2.verdenskrig.,

Lista under viser at de allierrte militære sjefer, verdsatt hans oppofrende og modige innsats.

Som et unntak i vår serie med historiske bilder, viser vi mer enn 1 bilde. Under kopi av en fransk kinoplakat. Den opprinnelige filme «kampen om tungtvannet» ble lansert i Frankrike og ble svært poipuilær. Mange av «Gunneride» sine medlemmer, spilte seg selv i denne norske spillefilmen som i stor grad var dokumentarisk.

Storhaug og de andre Kompani Linge karene  ble som lisra viser, tildelt de  2 høyeste franske krigsdekorasjonene for aksjonen på Vemork..

Kyllingen var blikkfanget på plakaten. Noe som medførte at han ble gjenkjent en rekke ganger på gata i Paris. Neppe noen andre østerdæler som har blitt det!

IMG_49861

 Hans krigsdekorasjoner:

United States Medal of Freedom – med eikegren
  • Franske Krigskors - med palme
  • Franske Æreslegion
  • King George IVs Military Medal – Distinguished Service Medalt. Olavs medaljen - med to eikegrener
  • Haakon den VIIs medalje
  • Deltakermedaljen med rosett
far tungtvannet