Ukas historiske bilde - uke 52/2019

Publisert 22.12.2019 07:00
1-021
God jul! Her følger ei lita julenøtt som består av å finne ut hvem som er hvem på dette bildet. Bildet stammen fra et album etter Tjodolv Trønnes og viser Ingeborg Tangen fra Nordre Enden - garden der Enden Pensjonat (nå Sollia Gjestegård Rondane) ligger. Ingeborg som var født Lien, var gift med Peder Tangen og bosatt på Nordre Enden. Peder kom fra garden Tangen på "Tangsida" (vestsida av Atna) på Mogrenda. Peder og Ingeborg hadde 10 barn, derav ni døtre.
Her døde Inga som var nr. fire i søskenflokken som 15 åring i 1914.  Deres eneste sønn, Per, som var nr. seks i søskenflokken døde i 1923, bare 19 år gammel.
De åtte resterende jentene gikk under navnet "Tangjente'n" og var en attraktiv flokk ungjenter i sin tid. På bildet finner du opptil flere av dem.
Et annet spørsmål er i hvilken anledning bildet er tatt? Bildet er et utsnitt av et større bilde og i kantene ser vi flere. Vi legger bl.a. merke til at den spm må antas å være Ivar Næsset - lengst til v på bildet - er i finstasen. Hvoror?
Vi organiserer navnene slik og regner fra v.
1. Første rekke - 3 stk. som sitter/står på bakken. 1: gutt på kne - ukjent, 2. jente som ler/smiler - ukjent 3. gutt med kvite strømper: antas å være Gjermund Moen.
2. Rekke - de som sitter plussde to som sår midt på bildet, derav Ingeborg . Fra v. 1: Ivar Næsset - i finstasen, 2: mann i genser og slips: ukjent, 3. dame med mørk hatt: antas å være Mosse (Ingeborg Petra) datter av Ingeborg og som senere ble gift med Oddvar Helgesen, 4. Ingeborg Tangen - kvitt forklede, 5. Ung jente: Ukjent men bør være lett kjennelig, 6. Ung jente med mye hår: anas å være Åse Moen som senere ble gift med Anders Odd Fossum som var lærer i Sollia i ei årrekke, 7. Dame litt i bakgrunnen: Kan det være Gudrund Tangen som var gift 1x med Sigurd Ottosen Brænd, senere gift 2x med Olbjørn Per Moen, 8. Dame som holder gutten i første rekke: Antas å være Mildrid, datter av Gudrund fra hennes første ekteskap, 9. Ukjent lengst t.h. Bør være lett å kjenne igjen
3. Rekke - de som står bak - 4 personer. Fra v.: 1. Kan dette være Inga Aase - den yngste av søskenflokken. I så fall er mannen ved hennes side 2: Sverre Kjølhamar. Han var fra Atna. De giftet seg i 1938, 3:  Marie - datter av Ingebord. Hun ble gift med Per S Moen på Søndre Moen (og her er han allerede på plass ved siden av framtidige kone). Derfor : 4: Per S Moen
Forslag sendes hans.solid@fjellnett.no eller SMS 991 65 970 eller legges inn i kommentatorfeltet.

H.S.