Krevende vinterjakt

Publisert 03.12.2019 11:24

1-19 1203 vinterjaktKrevende vinterjakt

Vi har lagt bak oss nok en november/desember-helg med vinterjakt på elg, for flere uten resultat etter innrapporteringen til viltportalen å dømme - de siste to helgene er det bare felt én kalv forteller rapporten. Men jegerne har fått med seg mektige opplevelser av hvor vakker vinteren er når snøen ligger tung og tett over marker og skog. Jegerne er ute så snart det gråblå morgenlyset melder seg, for så å følge det rosa skinnet på himmelen og nedover fjellsidene. Blåtimen på ettermiddagen fører deg inn til en tidlig innekveld enten det er i gjesteseng, hytte, bu eller lavo.

Blå-Swixføre
Sollia har fått vinter etter beste merke med skiføre i liene og på fjellet, løypene er nydelig preparert for de som gjør andre turvalg enn med børsa på ryggen. I fjellet var helgas temperatur nærmest ideell for skitur og uteliv, så vidt under - 5, med mykt blåsvix-føre som premie. Nede ved elva var det - 14-15 i morgentimene lørdag og knappe minus 10 søndag.

26 elger gjenstår
Mange jegere var på plass, det gjenstår 26 elger av gitte fellingsløyver innen Sollia viltstellområde. Mon det ikke var både rådyr-, storfugl- og harejegere ute i terrenget også. Alle fikk med seg utrolige vinteropplevelser med urørt skogsmark og nedbøyd bjørk. Til nå er det rapportert 79 elgfall på Sollia viltstellområde. Nærmere 20 av de gjenværende 26 fellingstillatelsene er av kategorien småokse.

Djuprent
Etter det store snøfallet i forrige uke har elgen stått så og si på samme sted og bare beitet lokal einer og bjørk, fordøyd 40 liter med nål og kvist hver dag, sovet og samlet krefter mot en lang vinter - en vinter som i år faktisk startet med snøfallet 30. september. I fjellet har den ligget siden, nå med tilstrekkelig snødybde til at skiene er det beste framkomstmidlet. I helga ble det mil til sammen for mange av elgjegerne i Sollia. Det er tungt å gå i djuprennt i jomfruelig snø. Det fortelles at elgen står stille, at du kan passere mindre enn 100 m fra dyr uten at annet enn ørene rører seg. De er til gjengjeld aktive med å registrere hvordan lyden kommer og lydkilden beveger seg.

Godt med løyper
Mange jegere er glad for de gode løypene som Bjørkebollen turforening lager. Der glir det lett unna kilometere for å observere om det finnes ferske elgspor for eventuelt å starte jaktopplegg med utgangspunkt i oppkjørte traseer.  Det berettes dessuten at det går en del rein i skogsmarka, kanskje fordi det er lunere og dels fordi det er et større utvalg av beiteplanter? I fjellet beretter Sollia.net at det fortsatt finner flokker med skarvrype.

På ski
De neste helgene fram mot jul er det glimrende forhold for vinterjakt på ski i Sollia. Men ikke bare jegerne vil finne førsteklasses forhold. Løypenettet er perfekt, kuldegradene passe mange og dermed er smøreutfordringene svært små. I klarvær er dagene uovertrufne,  stjernehimmelen, nordlyset og etter hvert fullmånen gir store bonusopplevelser. Om jegerne skulle reise hjem uten bytte i bagasjen, så er allikevel premien i form at store naturopplevelser verd turen til fjells.

BB