Fossedagene: Fosseprisen

Publisert 08.09.2017 11:13

Fosseprisen 2017

Årtes vinnere av Fosseprisen var Anne Marie og Halvor Skjøren på Breisjøseter Turisthytte.
På bildet ser vi fra v. Håkon Magne Skjøren, Lena Bidal Hauge, Anne Marit og Hallvor Skjøren

Dette sa fylkesordfører Dag Rønning da han delte ut prisen:

Fosseprisen er innstiftet for å gi heder. For å ære og hylle den verdige prismottakeren. Den skal vise at vi i Sollia ser innsats og virke for felleskapet.

 Årets vinnere av Fosseprisen er Anne Marit og Halvor Skjøren. Ekteparet Anne Marit og Halvor Skjøren har siden 1978 videreført Breisjøseter turisthytte med stort engasjement og omfattende arbeid med oppbygging og utvikling av stedet. Anne Marit var allerede fra 1972 i gang på kjøkkenet.

 Det ble åpnet for fotturisme i dette fjellområdet i 1920-åra. Siden har Breisjøsetra vært som navet i det rutenettet som Den Norske Turistforening lagde. Beisjøsetra er den eneste privatdrevede turisthytte i Hedmark, og har dermed vært en forutsetning for å opprettholde fotturismen i dette området. Breisjøsetra er også en forutsetning for fotturisme på tvers av fjella mellom de store dalførene Østerdalen og Gudbrandsdalen.

 Den betjente turisthytta som har åpent fra og med vinterferien, i 2018 fra 20. februar, til overstått påske, har stengt i villreinens kalvingsperiode. De starter sommersesongen juni og holder åpent til ut i september, i år stenger Breisjøseter 17. september. Mellom 3000 og 4000 årlige besøkende setter umåtelig pris på vertskapet gjestfrihet, gode mat og innbydende senger. Turisthytta har totalt 14 rom og det serveres både frokost, lunsj og middag.

 Deres sønn Håkon Magne viderefører driften med videreutvikling og nyskaping av tilbudet på Breisjøseter turisthytte.

Hadde det for travelt til å komme

Prisvinnerne kom ikke. Forflaringen var ganske enkelt at det strømmet folk til det populære stedet Breisjøseter Ruristhytte på denne vakre værdagen, og forventningene om god servering kunne ikke vertskapet løpe fra.

 Som fylkesordfører Dag Rønning så treffende framhevet er dette et godt eksempel på småbedriftenes utfordring. Ekstrahjelpene fra skoleferien har forlatt fjellet, vertskapet på Breisjøseter tar den siste delen av sesongen selv. Både faste gjester og dagsbesøkende forventer at servicen er på topp og at måltidene kommer på det tidspunktet de skal.

 Nå ble den fysiske prisen, et diplom og en damnål i sølv og tre, levert til arrangørenes Jo Øvergaard som skal sørge for at prisvinnerne får dette.

Les mer om Breisjøseter Turisthytte her

BB.

H.S.