Les deg opp om Sollias historie med bl.a. bureising

Publisert 30.08.2019 12:13

1-IMG_2464Fra en av våre lesere har vi fått spørsmål om bokserien Sollia 1, 2 og 3 ikke lenger kan skaffes ettersom de er utgitt av Stor-Elvdal kommune, men ikke fremgår i oversikten over lokal litteratur i kommunen.

Sollia.net kan berolige. Bygdebøkene for Sollia foreligger i en trebindsserie. Sollia 1 kom i 1989, Sollia 2 i 2007 og Sollia 3 i 2009, alle bind utgitt av Stor-Elvdal kommune, og forfattet av Bjørn Brænd. Synnøve Røstum Lien har gjort en formidabel jobb med å avfotografere bilder fra de fleste bosteder i bygda, et skjønnsomt og godt utvalg er med i bygdebøkene. Sollia. net har omtalt bøkene her.

Bøkene er til salgs på Joker Atnbrua, i Fossehuset og vil være til salgs under Fossedagene 2019. Bureisingshistorien har en framtredende plass i hvert av de tre bindene, og det gjør behovet for en egen publikasjon overflødig.

For de som er interessert i bygdas historie er Sollia 1, 2 og 3 nærmest obligatorisk.
Vannbruksmuseet har dessuten til salgs et temahefte om Atnavassdragets fløtingshistorie utgitt til Fossedagene i 2016. I 2017 kom boka Sollia. Nisser, hus og tun med illustrasjoner av Kjell E. Midthun. Forfatter til samtlige bøker er Bjørn Brænd. Han har i år dessuten vært medforfatter på boka Hest i Nord-Østerdalen, der Sollia utgjør innfallsporten i sør for trafikken gjennom tre århundrer til kobberverket på Røros, les omtale her.

 


H.S.
 

 

 

 

Det ser ikke ut til at vedleggene: omslag forside Sollia 1 og Sollia. Nisser, hus og tun vil være med, men dem har du fra før. Kanskje Fløting i Atnavassdraget også