Ingen vil ha det slik

Publisert 28.05.2020 15:47
20 0510 hyttecontainer
Svaret gir seg i grunnen sjøl: Det ingen som vil ha det slik, hverken nærliggende næringsliv, lokalbefolkning, hyttefolk eller vegfarende. Alle vil jo at FIASs systen for innsamling av avfall skal fungere uten unødvendig forsøpling, praktisk eller visuelt. 
Dette bildet ble tatt ved hyttecontaineren ved Atnasjø kafe etter den første helga der det var anledning til å reise på hytta ifm kronakrisa.
Det som skjedde er i grunnen lett å forklare; mange reiste på hytta, tok en eller flere skiturer og dessuten benyttet anledningen til å rydde/kaste. Det være seg det som skal i disse containerne, nemlig husholdningsavfall, men også avfall av større og grøvre slag. Dette skal jo ikke leveres til hyttecontainerne, men leveres til nærmeste gjenvinningsstasjon som i dette tilfellet er i Folldal og på Koppang (Sundfloen).
I så fall langs i rute som få følger hjem fra hytta i Sollia og mer sikkert; ikke på den tida da hver enkelt reiser hjem etter å ha vært på hytta. Dermed havner alt dette i eller ved containeren, enten fordi den er full eller at en ikke får presset avfallet inn gjennom lukene. .. eller at en gir f.. og bare slenger igjen det en har med seg.  
Det er grunn til å spørre: Er det  slik som på bildet vi ønsker å ha det? Hva kan den enkelte boidra med?
En ting er sikkert, og det framgår jo av bildet: Det er ryddet ved containeren der husholdningsavfallet er sortert og pent plassert ved den ene containeren og grovavfallet ved den andre. Når bildet ble tatt var det ikke noe som fløt utover og skapte et intrykk av at here flyter alt! Men er dette tilferdsstillende? Og hvor lenge går det før det blir tømt?

Men  uansett... hva kan vi gjøre og hva kan FIAS gjøre?
Sollia.net spør kommunikasjonssjef i FIAS  Hanne Maageng Olsen.og hun svarer: For det første blir det jo ikke plass i containeren dersom den fylles opp av avfall som ikke skuløle ha vært der, f.eks. madraser og andre store store ting. Viss noen setter ting på utsida, har vi opplevd at noen da tror det er fullt og setter utafor. Sjekk derfor at containerebn virkelig er full. 

Varsling viktig

- Dersom det er fullt, send en SMS til 404 21 626. Da kan vi tømme så fort som mulig, sier Hanne Maageng Olsen.

Mulig å lagre
Når det gjelder store ting som møbler, madrasser og byggavfall, må dette rett og slett lagres på tomta til den enkelte kan ta en tur til Folldal eller Koppang. Dette er jo uansett avfall som ikke lukter eller er til sjenanse på andre måter, sier Hanne Maageng Olsen.

For ordens skyld:
FIAS' gjenvinningsstasjon i Folldal er åpen hver torsdag 14-19 og lørdagene 13/6, 4/7, 8/8, 5/9 kl. 11.14
FIAS'  gjenvinningsstasjon på Koppang (Sundfloen) er åpen mandager 14-18, onsdag 12-19 og lørdagene 27/6, 22/8, 3/10 -  kl. 11-14.

H.S.