Berulf kommer med to bøkertil 100 års jub.feiringa til Solvang

Publisert 06.05.2019 06:00

1-IMG_1870Berulf Waagan er i ferd med å gjøre ferdig bøkene han skriver om lokalet Solvang og om Sollia ungdomslag og deres medlemsavis "Solliværingen".
Bøkene kommer ut til jub.feiringa på Solvang 4. august.
Berulf orienterte om dette unike bokprosjektet under påskebasaren på SolvangBildet:
Berulf Waagan i samtale med Arild Borge, barnebarn av Ingvald Borge som var en sentral person i ungdomslaget "Solliværingen".

Boka om Solvang
Grendelokalet Solvang fyller 100 år i år, noe som blir markert med egen familiedag 4. august. Se egen sak om dette her.
Solvang ble åpnet 12/10-1919 der John P Kulstad hadde vært byggmester godt hjulpet av Halvdal Helgensen. -Det blir en del faktaopplysninger, sier Berulf, men jeg sper på med noen løgner og gode historier ellers, smiler han. - Det kan også bli innslag som grenser mot erotikk, noe jeg bare har hørt om.
Ellers var jo Solvang et grendehus som ble brukt til dans og moro, men som også har huset snekkerskole og vevkurs samt tilstelninger i forbindelse med bl. a. 17. mai. Pakkefesten, ofte kombinert med skytterfest, var ett av høstens høydepunkt.

Boka om "Solliværingen"
Protokoller
- "Solliværingen" var eg. en protokoll der medlemene kunne bidra med stoff. Det ble ikke gitt ut noen form for avis, men protokollen ble lest opp fra scene på Solvang  under under ungdomslagets samlinger på Solvang. Det kunne her dreie seg om 8-9 samlinger pr. år, fortalte Berulf Waagan.

Fem år
Sollia ungdomslag ble stiftet i 1936 og holdt det gående til 1941. Det var den søre delen av bygda som sognet til Sollia ungdomslag. Et tilsvarende ungdomlag fant en i Haugtussa på Atna.

Kilder
- Jeg har basert meg på kilder fra den første lederen Einar Waagan som tok vare på den første protokollen og Ingvald Borge som var den som tok vare på den andre protokollen til "Solliværingen". Men 97 år gamle Helge Lien som var til stede på basaren, var en av mange som gitt bidrag til "Solliværingen".

Omfattende
- Boka som blir på 340-50 sider, vil inneholde alle protokollene ispedd litt refleksjoner og bygdesladder, sier Berulf Waagan.

H.S.