En AaOVinjekonsert av de sjeldne

Publisert 18.07.2018 11:44

IMG_0576Vinjekonsert i Fossehuset tirsdag 17.juli:
Medvirkende:
Tone Haugen Romtveit- sang, stev og deklamasjon
Mari Stenseth Dølven – programleder og deklamasjon
Vibeke Søe Hovsberg – fiolin
Publikum: Vel 50


AaOVinje kunne vel knapt ha fått en bedre markering av sin 200 års fødselsdag enn det vi fikk oppleve i Fossehuset i går. For dette var ekte vare levet av nærmest handplukkede kunstnere som både kunne sitt fag og som ikke minst hadde et forhold til Sollia. Ikke rart at Jo Øvergaard kunne smile som ei sol etter endt konsert som samlet drøyt 50 tilhørere.

Vi fikk være med på en tur gjennom livet til AaOVinje, hans liv og virke, vakkert satt sammen av Tone Haugen Romtveit og ledet av Mari Stenseth Dølven. Med seg på laget hadde de fått med seg Vibeke Søe Hovsberg på fiolin som med sine lyriske toner på sin fiolin, bare understreket teksten. 

Ett av konsertens høydepunkt var da Mari Stenseth Dølven leste fra Ferdaminne der AaOVinje beskriver ferden gjennom Sollia. Der han går over sollifjellet mellom Pika og Finnsjøfjellet og kommer ned til garden Stor Havn (Nedre Havn) der han møter folket og barna der. Han beskriver ferden videre der han blir rodd nordover Atnasjøen. Her får han nærkontakt med de Rondane til gangs, et fjellmassiv som han tidligere bare hadde kunnet beundre på avstand, men som han stadig kom nærmere og nærmere. Dette gjorde sterkt inntrykk på AaOVinje – «Rondane sto i hugen hans heile vegen» som han uttrykker det. Da får det heller «våge seg» at han beskriver Illmanndalen fra Straumbu. Den ser du nemlig ikke derfra.

Mari Stenseth Dølven med 50 års fartstid i Sollia og Nord-Atndalen bare understreket den nærhet utøverne hadde til dMari Stenseth Dølvenette stoffet og området. Men når du har seks års fartstid som betjening på Bjørnhollia Turisthytte med senere nær kontakt med området samt hytte ved Gunstadsetra gir dette et eget preg på framføringa.

At denne minnerike konserten ble avsluttet med et ekstranummer der alle sang samtlige seks vers av »Blåmann, Blåmann, bukken min», bare understeker at dette var en spesiell og minnerik konsert.   

 Og Fossehuset viste nok en gang at det er et fremragende konsertlokale der alle hørte alt uten noen som helst form for lydteknikk. Det var bare fossens grunntone som diskret bidro på sitt lyriske vis.


IMG_0562

 


IMG_0564

Mari Stenseth Dølven ønsker velkommen
IMG_0569
Tone Haugen Romtveit leser og deklamerer

 

IMG_0571
Vibeke Søe Hovsberg spilte med innlevelse

IMG_0573
Mari Stenseth Dølven leser fra Ferdaminne

IMG_0576
Vel forfjente applaus

IMG_0586
Alle i arbeid etterpå

H.S.