Foran Fossedagene: Knivmakeren Knut Dahl kommer til markedsplassen på Jomsborg

Publisert 15.08.2017 07:00
Knut Dahl

Knivmaker Knut Dahl kommer til markedsplassen på Jomsborg under  Fossedagene

Knut Dahl, f 1944, er grafiker og knivmaker. Han er utdannet innen både metall og grafikk ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Han har siden 1980-åra hatt sitt eget verksted og smie midt i hjertet av Eidsfoss. Verkstedet er i den gamle vaktstua til Eidsfos Verk. I 25 år har han vært sentral i arrangementet av det årlige pinsetreffet, en årlig begivenhet for knivinteresserte. Selve treffet, som holder åpnet med ulike boder lørdag og... søndag, arrangeres av Vestfold knivlag.

Som grafiker har Knut deltatt flere ganger på Høstutstillingen i Oslo og ved Østlandsutstillingen i tillegg til flere separat- og gruppeutstillinger. Han er innkjøpt av blant andre Norsk Kulturråd, Oslo kommunes Kunstsamling og Artoteket. En rød tråd i bildenes tema har vært spirituell undring og oppvåkning. Teknisk arbeider han hovedsakelig med etsning og koldnålsradering.

Å lage en kniv er for Knut en lang, kreativ og håndverksmessig krevende prosess. Som kunstner arbeider han med vekt på formgivning. Målet er at det ferdige produktet skal gi en estetisk opplevelse, og dermed heve seg over det å bare være en brukskniv. Knut har et forhold til drager, og dragehodet finnes i mange av hans særegne staskniver. De har utskårede dragehoder i mammut- eller hvaltann i skaftet. Mange av slirene er også pautet med drager i forskjellige varianter.

Knivene har selvsmidd blad, et nøye utvalgt emne i tre, holker i edelt metall, tann eller bein, og en slire av lær. I slirene har Knut tatt opp en gammel teknikk for lærdekor som heter pauting, noe han har videreutviklet og blitt kjent for.
Knut har deltatt i mange konkurranser med kåring av beste kniv, og har vunnet en rekke førstepremier og priser for sine spesielle kniver, både her til lands og ellers i Skandinavia. I 2005 mottok han Norsk Knivforenings gullmedalje, og han vunnet førstepris for kniv i Norsk Knivforenings årlige konkurranse på Elverum. Han har selv også vært dommer i en mengde konkurranser.

Nå utfolder Knut seg kreativt med både grafikk, knivmaking, trommemaking, tegning og spikking. I tillegg til kniver vil han også stille med andre håndarbeider på Fossedagene.
Dahl gav i 1994 ut boka “Pauting”. Denne boka omhandler hvordan man går fram for å få til en gammel teknikk for lærdekor. Dette er en krevende teknikk som han holdt kurs i under Fossedagene i 2013. Da hadde han dessuten stor knivutstilling på Jomsborg med utsøkte kniver og materiale på alle stadier i håndverksbasert knivlaging. Knut har vært på Jomsborgs marked hvert år siden, og kommer også i når med vakre kniver for salg, ja noen praktstykker blir vist offentlig for første gang. Han har dessuten en rekke praktiske kjøkkenredskaper og hjelpemidler laget av einer.

Bildene er fra pautekurset i 2013

H.S.