Ordførerens tale ved åpningen av årets Fossedager

Publisert 04.09.2017 12:28

  Dette sa ordføreren i Stor-Elvdal Terje Hofstad da han åpnet årets Fossedager i Sollia.

 

Foto: Hans SollidFossedagene første helg i september har blitt til en langhelg, med et allsidig program. Hele Sollia tar del i Fossedagene, og hele Sollia er arena. Fossedagene har jo kommet i gang lenge før denne  åpningstalen, og idag startet det lengst sør i det som var Sollia Kommune - på Mogenda og Storbekkmoen ved Storbekken hvor grensen mot Stor-Elvdal gikk frem til 1965.

Jeg synes det er veldig positivt at Fossedagene gir oss mulighet til å bli bedre kjent med bygda og dens historie. Tema for fossehelgen...skog og skogbruk.....er veldig spennende....og viser jo at skogen har vært hovedgrunnlaget for dagens bosetting.

Skogressursene i nærheten av elvene gjorde at Sollia ble attraktiv....og gav arbeid til mange. Det var et hardt yrke, men det gav også stor glede å kunne jobbe i skogen.

Jeg hadde selv hovedinntekten fra tømmerhogst i Sollia noen år. Den gang var det motorsaga som gjaldt, men det ble etterhvert vanskelig å konkurrere med hogstmaskinene. Husker når jeg hadde gode dager, så var det jeg felte på en uke omtrent hva en hogsmaskin felt på en dag. I dag så minnes jeg mest de gode opplevelsene i skogen. En vinter hadde jeg en liten reinflokk som kom i nærheten nesten hver dag. Daglig var det matpause med Aftenposten. ..og bål.

Det er en kjempeinnsats fra styret for Fossedagene  som er sammensatt av lokale personer og personer som ikke bor her...men brenner for Sollia og Atnbrufossen vannbruksmuseum.

De har klart å gjøre fossedagene så kjent og fult med kvalitetsinnslag, så de får tak i kjente musikere, kunster, skuespillere, andre kunnskapsrike bidragsytere og markerte politikere....tenker da på i morgen hvor fylkesordfører Dag Rønning fra Hedmark og fylkesvaraordfører Ivar Odnes ..som snart er stortingsrepresentant ...men i morgen møter fra Oppland fylkeskommune. Det blir og en fin markering av fellesskapet over fylkesgrensen som går ned i Sollia

Det er og hyggelig at det er flere og flere bodselgere. Bodene her skiller seg og positivt ut mange spennende håndverksprodukter og lokal mat.

 

Jeg håper dere har satt av hele helgen så dere får med dere fotoutstillingen på skola som åpner nå kl.17., I morgen er det mye som skjer her på Jomsborg hele dagen og det blir Dansefest på kveld.

Høydepunktene på Fossedagene blir på Vannbruksmuset fra kl. 13.00 i morgen. Selv synes jeg det fortsatt ...etter mange år....er en opplevelse å se nålene trekkes i dammen.

Programmet er for omfattende til at jeg skal ramse opp, men husk det er lett tilgjengelig på sollia.net<http://sollia.net>.

 

Jeg erklærer så fossehelgen for åpnet, og ønsker dere en riktig god helg med mange spennende opplevelser

Regner med at vi ses gjennom hele helgen....vi må nyte den i fellesskap.

H.S.