Arktiv: Historiske bilder


Bilde av Sven Uthis 10-årsdag. Bildet utlånt av Sven UthiBilde fra Sven Uthis 10årsdag

Foran fra v. Torbjørn Kjølhamar, Bjørn Åge Kulbulien, Stein Kjølhamar (foran), Eva Uthi (bak), Anne Lise Toften, Eli Finstad, Gerd Uthi og Jorunn Bjørnersen.

Bakre rekke fra v. Leif Toften, Sven Uthi, Margrethe Finstad , Ingeborg Sæter(foran), Gun Uthi (bak), Hjørdis Nesset (foran), Kari Finstad, Torgrim Næsset, Einar Kyrre Brænd (holder for ansiktet), Vidar Toften og Bjarne Kulstad.


Bilde av skibursdag. Foto Kari Moen Øvergaard
Jo sin bursdag 23. februar 1960.
Grendas unger samlet på Amperhaugen. Vanlig traktement var smørbrød eller rundstykker og varm sjokolade. Somme ganger med krem. Etter uteaktivitet bløtkake. Brus var sjelden vare og som regel på bursdager om sommeren..Ellers kunne det vanke  hjemmebrygget øl ..
Aktiviteten her var skirenn.
Til denne bursdagen vart det sydd startnumre med påmalte numre. Som bursdagsbarn fikk jeg velge først. Typografisk likhet gjorde at jeg (=Jo) valgte 7. Fetter Morten fikk da storøgd velge nnr 1. Feiltakelsen glemmer meg ennå!  Det var ingen planlagt gest. Men ellers var det full innsats i sporet sjøl uten tidtaking. Langrenn ble ellers ikke arrangert. På skoleskirenna var det alltid hopp for gutta og slalom for jentene.
På bildet:
Fra v: Morten Brænd, Rønnaug Øvergaard, Ole Per Brænd,bak Siri Merethe og Sissel Brrænd. Ved bilen Per Ole Nesset (?), bak ham ukjent. Med ryggen til Jo Øvergaard, voksen som står framoverbøyd Rolf Øvergaard,Gisle Nordli, voksen person med ryggen til og topplue er Per Brænd, deretter Åge Morten og Lars Erik Tangen(?) Bakerst Per. S. Moen, så ukjent person, Ståle Gundersen og helt til h Harald Gundersen. Terje Nordli, Einar  Asbjørn Brænd og Odd Kjøhamar er blant personene som står skjult.


Bilde av Helge Nesset og Odd Uthi på veg mot overvintring på Grønnland. Fotograf ukjent. Bilde utlånt av Sven Uthi


Året er 1952. 2 solliværinger vil prøve lykken som fangstmenn på Grønland. Personene er fra venstre: Helge Nesset, Lars Ellevold , Egil Grindflek
begge fra Rendalen og Odd Uthi.
Bildet er tatt påbåten Polarbjørn  som skal bringe dem til overvintring. Helge dro over på ny sesong året etter. Les mer om han her

Bilde av komfyr, Nordeng

Bureiserkjøkkenet med en moderne vedkomfyr var usets viktigste rom, her på Nordeng med mor Reidun Signy og datter Kari Signy Sæther, ca. 1954.
Kvinnekunnskap om kosthold, helse, strikking, søm og vev var en del av barneoppdragelsen og ble overført fra mor til datter. Skikk og bruk likeså.

Fra Sollia 2

Bilde av skyting på den gamle skytebanen neda N.Næråskarven. Foto utlåpnt fra Arne Gunnar Ellefsen i Trøa

l Fra Gammeskytterbana  mot Nørdre Skærven.  Fra v.  Helge Nesset, skyttere Per S. Moen, Embret A. Brænd og Rolf Øvergaard. Foto Tjodolv Trønnes. Trolig tatt i 1938.


Bilde av 11 1204 symøte ute Sætra

Symøte i Setra- ca. 1945-46. 
Fra v. Marit Finstad, Klara Uthi, Randi Bjerke, Anna Bjerke og Ragnhild Bjerke. Hun som står bak Randi Bjerke mener vi er Randi FurulundGunn Uthi står foran Anna Bjerke.

Bilde av Mostua med gamle Olea Mostuen1837 - 1918. Foto utlånt av Ulf Helgesen

Mostua på Mogrenda før huset ble ombygd. I forgrunnen Olea Mostuen ( 1837 - 1918)


Bilde av hopprenn i Langtjønnbakken. Foto utlånt fra Odd Kjølhamar

Hoppprenn i Langtjønnbakken før stillasjen ble bygd. 


Bilde av rensjegerne Olav Brænd t.v. og Magna Vågan på toppen av Storvola. Bildet utlånt av Ulf Helgesen
Kalde rensjegere på toppen av Storvola. T.v. Olav Brænd og t.h. Magne Vågan.

Bilde av Nørdre MoenMotivet på dette gamle postkortet er fra Atnbrua. Gardstunet i forgrunnen er Nørdre Moen , "Nordistua"i daglig tale. Østerdalsstua helt til venstre er Gammelstua i "Sy'stu'n".  På are sida ser vi tunklynga Søre og Midt-Brænd med Brændvola attom.
Kortet er utlånt av Tor Rønningen.
 
Bilde av bursdag i Vollgrenda
Bilde fra Anne  Hemli født Sæther sin 1-årsdag:
Fra venstre: Inger Lien og Ivar, Gudveig Nesset og Turid, Mosse Helgesen og Tove, Thora Sæther og Anne, Helga Nesset og Gro, Agnes Hovde og Ingolf.
 

Bilde av Oldbjørn Per og Ponto foto Per S MoenOldbjørn Per Moen og hunden Ponto. Bildet tatt omtrent ved gl skytterbana.
Han var gjennom alle år en over snittet (også etter Sollia-forhold)  ivrig jeger og en  meget habil hagleskytter, ikke minst fluktskytter. Fotografen, hans svoger Per S.Moen det samme.

 
Bilde av Postkort_5_Båt på AtnsjøenDette er den første motorbåten som kom i bruk på Atnsjøen og i Sollia. Etter måten en stor båt og med en 1-sylindret bensinmotor. Det var Ole O. Øvergaard som fikk tak i båten 1i 910 eller -11.Den ble brukt til rekreasjon - Sigurd Svendsen fortalte en gang at Øvergaard supte uti fra midt på sjøen og svømte inn til "Oksa" men passasjereren satt redd att i båten,Den tida kunne de færreste svømme.  Fiske var et annet bruksområde.Helst med oter for til garnfiske var den vanskelig å manøvrere.
 
Båten kom fra Storsjøen i Rendalen der hans familie hadde skogeiendommer. Båten ble fraktet med hest fra Burua i Rendalen med hest over til Koppang. Derfra med tog til Atna og så med hest de fem milene opp til Atnbrua. Båten ble senere solgt til Pål Stakston som tok den i bruk til å frakte fotturister Nesset - Fagervoll.
 
Bilde fra Systu-setra på Sjølisetra fotograf ukjentSystuasetra på Sjølisetra. Fra v Helga Gundersen (Atnstua), Marie og Ragnvor Moen . Bildeter trolig  tatt i  1924.


Bilde av Ragnhild og Oline Moen 1957

Bildet er tatt den 6.august 1937 på Søre Moen med Lykjestua og sommerfjøset på S Moen i bakgrunnen. Datoen er sikker fordi det er tatt på Oline Moen ( til høyre på bildet) sin 70 års dag-Kvinnen til v er nabokona Ragnhild Moen. "kårkjerring" eller føderådskone i Nordistua ( Nørdre Moen). Hunden heter "Treff". Fotograf er trolig Tjodolv Trønnes. Bildet er sendt som kort av Regine Moen,gift Sæther, og bosatt på  Rustad,Elvedrum. Hun takker "for de mange brev og at hun alldels ikke har glemt dere i Sollia"


Bilde av S-Moensetra- Sjøisetra1937foto Tjodolv TrønnesOktoberbilde fra 1937. Det klassiske motivet mot Rondane og Atnsjøen med Søre Moen sin vår og sommerseter på Sjølisetra (" Systusetern nodpå Sjølia")  Mannen i skinnjakke er ukjent..Fotografen var Tjodolv Trønnes som var en habil fotograf med mange bilder av arbeidsliv, mennesker og natur. Både fra Sollia, Stor-Elvdal og Antarktisk.. Flere av disse vil vi publisere her på sollia.net i åra frametter.

Bilde av Tjodolv Trønnessom jeger. Foto privat

Bildet viser harejeger Tjodolv Trønnes.  Det var på den tida at jegerne kledde seg skikkelig, slik som også skytterne gjorde når de møttes på skytebanen.  Dette var altså lenge, lenge før Gore-Tex var oppfunnet. merkelig nok overlevde alle jegerne den gang også, til og med uten fjellduk!

Bilde av arbeidslag på vegen gjennom Kjøllerne nord for Gravskardbekken. Foto fra familiealbum på Sjøli
Bildet er tatt i forbindelse med arbeid på vegen gjennom Kjøllene nord for Gravskardbekken i 1936. Fra v. ser vi John Brænd, K. Børke, John Nymoen, Alf Brænd, Thorvald Kulstad og Ivar Røste.


Bilde av sauleting 1955 Foto Rolf ØvergaardOrganisert beitebruk har lange tradisjoner i Sollia. Atnerlien Hamnelag organiserte beitebrukerne på nord og østsida av Atna-elva. Dette bildet er tatt 24 september 1955 ved Løvrøstsetra. Fra venstre: Arnfinn Brænd,,Oldbjørn Per Moen,Asbjørn Brænd,Anton Brænd,Ole Kulstad,Gjermund Moen (delvis skjult),Syver P.Moen,Maurits Nesset, Per S. Moen og Solvor Moen med hunden Sissi.
På illegal rensjakt foto Per S. Moen?
Olbjørn Per Moen og Aage Brænd på illegal rensjakt i Geitsia
under krigen.Kragen  med tilhørende kikkertsikteer omtalt i egen nyhetssak på www.sollia.net .
Les mer her.
 
Bilde av brua over ved Buvollen. Foto utlånt av familen etter Alma og Thorvald Kulstad

Bildet er fra brua over Setninga ved Buvollen. Buskapen på Sjøli skal hjem til kvelds for mjølking. Personen på bildet er ikke kjent. Kan noen hjelpe oss med navnet?Bilde fra Søndre Lien ca 1952 Steinar Lien, Anne Marie Raddum og Eva Jorun Lien. Foto utlånt av Anne Marie Raddum GrindstadBildet er tatt i Søre Lia omkring 1952 og viser fra v. Steinar Lien, Anne Marie Raddum og Eva Jorunn Lien.


Bilde av fam. Røstum og de kongelige 6.4.1984. Foto utlånt av Dagny Røstum Voll


Ukens historiske bilde er fre et tidligere besøk av kongelige i Sollia. Danske dronning Margrete og daværende kronprinsesse Sonja med følge besøkte Sollia kirke den 6. april 1984 – et høyst uoffisielt besøk. De kom fra skitur i Rondane og skulle overnatte i Atnosen. Kirketjener Åge Røstum viste dem rundt i kirken, og han fikk lov til å ta med seg familien dit, ellers var det nok ikke bekjentgjort noe om det celebre besøket. Fra v. Åge Røstum, daværende kronprisesse Sonja, Mari og Ingrid Røstum , Dagny Røstum, nå Røstum Voll.og dronning Margrethe.

Bilde fra slåtten i Søre Finstad. Foto utlånt av Anne Sofie Troye Nielsen
 


' 

Bildet er fra slåtten på Søre Finstadsetra på Småtjønnsetrene. Fra v. Blakken, Anne Sofie Nielsen, på Blakken søstrene Helga og Anne Sofie (Bebe) Nielsen, videre Anton Finstad, Peder Finstad (bak høystakken), Cecilie Gerner, grandtante av Nielsenfamilen på besøk fra USA, Karen Nielsen (bak), Anna Haugen fra Kirkestusetra, Magnhild Haugen - datter av Anna, de neste tre er usikrekan være Trygve Haugen og Regine Finstad og en ukjent og til slutt Jack Nielsen

 


Bilde av Svinne på Bjørnstad

Vinne på Bjørnstad. Oldbjørn Per Moen og sønnen Gjermund


Bilde av Nordre Kulstrad foto Elstad

Mange i Sollia har drevet med reiseliv. Garden Nordre Kulstad er en av mange som såg muligheter for "rede penger" (=cash). Lønnsarbeid var det ikke lett å få og jordbruket var mange steder en naturalhusholding,
Men behovet for markedsføring skjønte de allerede da. Her har de fått fotograf Elstad over fjellet for å lage prospektkort.

Bilde av bryllupsgjester i Nordre Kulstad. Foto fra Sollia1
Brylluosgjester i Nordre Kulstad i forbindelse med bryllupet til Aslaug Jonsdatter Kulstad og Olaf Hagestuen. På bildet ser vi Jon Eriksen Kulstad (Bergset) og kona Karen sammen med sine seks av sine sju døtre. Foran fra v. Ingeborg, Anna og  Magda. Bak fra v. Marie, Aslaug som denne dagen sto brud og Olga.
Olaf og Aslaug hadde tilsammen ti barn.  

Bilde av unger-i-vindmølletårnet foto Rolf ØvergaardPå Amperhaugen var det vindmølle fra 1939 til strømmen med Nord Østerdal Kraftlag  kom i |957. Dette tårnet ble sveiset i hop av Reidar Nergård av brua over Atnfossen som ble sprengt i aprildagene 1940. Dette bildet er tattt i 1955.
Fra venstre nederst: Kari Heiberg, Margrehe Ellefsen og Sigurd Heiberg.
Øverst Stein Ove Helgesen,Arne Gunnar Ellefsen, Trond Ivar Wiehe og Per Ivar Brænd.
Tårnet stod slik fram till ca 1960 da bestemor Marie Øvergaard forlangte det fjernet ettersom herværende redaktør utviste store interesse med å klatre til topps i dette...
Tårnet og vindmølla ble på begynnelsen av 1970 tallet blitt til Uti-setra på Sjølisetra av Venjar for fortsatt strømproduksjon.
Bilde av Skyttere foran gamle skytterhuset på banen ved Atnbrua.Bildet er tatt et av åra 1932-1934. Foran skytterhuset på den gamle bana ved Atnbrua.Fotograf Per S.Moen eller Oldbjørn Per Moen. Fra venstre: (bak og så forover) Ole P- Moen, Helena Nyhus,,Gudrun Moen,Gjermund Moen,Tjodolv Trønnes,Peder P. (Høye) Moen,Ole Midtnesset, Embret A.Brænd, Otto Kulstad, Rolf Øvergaard, Ole S. Brænd, Jon Nyhus, Helge Nesset.

Bilde av Fest på Ankerhytta ved Øyvinds 60årsdag (1)foto ukjentLars Otto Wollum har lånt oss dette bildet fra Øyvind Ankers 60-årsdag den 13.juli 1964 på Ankerhytta (gammel stue fra Søre Moen. Olbjørn Per Moen flyttet den) ved tjønna øst for Atnasjø Kafe.

Alle i Sollia” – og det er bokstavelig talt - var innbudt med egen invitasjon til festen, og svært mange solliværinger kom.

Stor vennekrets og ditto gjestfrihet preget Anker-familien, som nøt stor respekt i bygda, og fortsatt huskes med glede av oss som kjente dem.

Fra venstre på bildet ser vi med ryggen til: Ida Moen som danser med Mildrid Wollum, mellom dem skimtes lda Moen Brænd,  Åse Fossum? (hva tror du Tove?) med ryggen til, så Pernille Anker i Rondastakk som danser med ToveSolheim i bunad,mellom dem Ole Nygård, deretter skimtes Mosse Helgesen som danser med Kari Øvergaard, foran dem danser Brynhild Nesset med Hanna Nyhus. I døren skimtes en av Ankers nærmeste Sollia-venner, Ivar Næsset.

 


Bilde av Gjermund med felaGjermund Moen med miniatyrfela som faren Olbjørn Per Moen lagde til han. Desverre eksisterer den ikke lenger. Det skulle visst være en tro kopi av ei vanlig fele.
Gjermund vart som ungdom og vaksen en dugende musiker. Han spilte alt fra gladjazz i lære etter Svein Øvergaard til gamle leker fra Sollia.

Bilde av Citroen hass far foto Kari Moen Øvergaard
På 1950 tallet var ikke biltrafikken annet enn en gjerne stoppet for å slå av en prat. Her er en prat mellom kjentfolk i Solliatangen.
Fra venstre Anna Karin (datter av Reidar og Aslaug Negaard), Reidar Negaard, neste person Ragnhild Enoksen . Så Bjørg (eldste datter av Reidar og  Aslaug), Aslaug Negaard og helt til høyre Rolf Øvergaard.
Bilde av Atnbrufos.Uti.sommerpensjFra Atnbrua mot Uti. Teksten bak på bildet eksten bak var: Atnabrufos med udsigt mot sommerpensionatet Uti. Bildet er i samlinga som vi har etter postkortproduksjonen vi har først på 1900- hundre tallet. Kortet er merket GB (Gudbrandsdal Bokhandel). Bildet er  i flg dagens bruker på Uti, Ole Anton Brænd,Bilde av nybrottsarbeid på Skogli. Foto utlånt av familien.tatt i perioden 1902 til 1905, sannsynligvis 1903 eller 1904.

Nybrottsarbeid på Skogli. Peder og Sofie Brænd sammen med barna Alf Kyrre og Alma Oddrun. Bildet er tatt ca. 1924.
Bygningen hvor kårboligen står i dag, var ferdig oppsatt i 1902, Fjøset vart  flytta opp og gjort i stand i 1905, 
 
Bilde av siste skoledag Atnbrua våren 1965 foto Knut SingstadSkoleåret ved de to barneskolene i Sollia var alltid 2-3 uker stuttere enn ved andre skoler vi visste om. Her har lærer'n -Knut Singstad -, tatt bilder av elever og foresatte våren 1965.
Fremste rekke fra v.  Odd Kjøhamar, Tom Moen, Mari-Anne Nyeggen, Ingrid Brænd (ikke skuleonge riktig ennå), Børger Brænd og Åge Morten Tangen.
Neste rekke fra v: Lars Erik Tangen, Ståle Gundersen, Karen Singstad, Rønnaug Øvergaard, Else Moen Brænd, Olaug Kulstad ogJo Øvergaard.
Bakerst fra v: Ruth Gundersen, Inger Johanne Kulstad, Ole Kulstad, Siri-Merethe Brænd, Ida F. Moen, Oddvar Kjølhamar, Åse Kjølhamar, Erik Brænd (delvis skjult), Stein Kjøhamar og Morten Brænd.

Bilde av klassebilde  ved Atnbrua skole. Foto Trond Ivar Wiehe


Fra venstre: Per Ivar Brænd, Synnøve Sæther, Bjørn Brænd (bakerst), Bjarne Kulstad (foran), Aud Wollum, Erik Helmer Hermansen, Kari Signy Sæther(?- såvidt synlig bakerst), Herman Steinset (lærer), Arnhild Furulund, Eva Jorun Lien, Stein Ove Helgesen, Vidar Toften, Ole Peter Kulstad, Ragnhild Nesset, Sven Uthi, Gerda Hermansen. Bildet er tatt i 1956, og det ser ut til at Leif Sverre Toften (5.kl) ikke har vært til stede.
Trond Ivar Wiehe var den stolte fotograf med sitt nye Kodak Brownie  six-20apparat

Bilde av Grebe mai 1945 foto Arne Steihaug8.mai er en anledning til å markere  slutten av 2.verdenskrig og frigjøringsdagen minnes her på sollia.net av dette bildet av Grebe-kara. Lingekara oppholdt seg i Ruudshytta /"Ambassaden") da "telegrammet "kom direkte fra London om at alle tyske styrker hadde kapitulert. Denne gjengen med nyutnevnt kaptein Oddvar Dobloug i piessen fikk ordre om å understøtte hjemmetyrkene i Østerdalen. Restev av karene med Jon Gunleiksrud fikk ordre om å ta seg til Lillehammer.Bildet er tatt på Bjørnsmoen på Tynset av Arne Steihaug.
Fra venstre Fredrik Brandt, Hans Storhaug,Oddvar Dobloug,Øivind Andersen (Fra Forsvarets Overkommando,distriktsspesialist),Rolf Øvergaard og Dick Zeiner-Henriksen.
Bilde av arbeidsgjeng
Boldet er fra Atnrua, trolig tatt 1940 med arbeid på "Nyveien". Vi ser at  det er nivellert opp. Ei mitralijøse som "noen" hadde gjemt unna våpeninnsamling etter at felttoget i 1940 var slutt, ble lagt nederst i fyllinga ved Stryken. For mange visste om denne. Men mye våpen ellers var tatt vare på av de som skulle bli kjernen i Hjemmestyrkene i Sollia.
Arbeidsgjengen er fra v:
Per Uthi, Odd Nesset, Oldbjørn Per Moen, Trygve Nesset, Sverre Lien og han som bøyer seg, ser trolig  Arnfinn Brænd. eller Ferdinand Bjørnersen.

Bilde av Rolf og tiuren Petter foto Hans A Brandt
Hans A. Brandt, var en en ivrig og dyktig fotograf. Mye kan skrives om ham . Denne gangen nøyer vi oss med å vise et av hans virkelige blinkskudd. Bildet ble utgitt som postkort . Vi ser tiuren "Petter" som Rolf Øvergaard har lokket inntil seg og opp på hesten "Vesla" under tømmerkjøring for Mathisen "inni Åsen" NØ for Atnbrua.Merk påkledningen til tømmerkjøreren, dette er ei britisk (fallskjermjeger)hoppdrakt fra krigsåra tiåret før dette bildet ble tatt.
Denne spillegale tiuren endte sine dager da en av skogskara fanget den i en høysekk for å frakte den til bygds og vise den til unga. Den turen overlevde ikke "Petter".

Bilde av vegarbeid,SvellingdalenIDet å få lønnsarbeid var ikke alltid lett.. Ulike akkorder med vegarbeid, var derfor populært og nødvendig. Denne arbeidsgjengen legger trolig ned ny stikkrenne i "Svellingdalen "
Fra venstre Arnfinn Brænd,Gjermund Moen  og Ole Kulstad. Bildet er tatt på femtitallet.

Bilde av påsketur med hest foto Kari Moen ØvergaardPåsketurister har lagt turen til Sollia i svært mange år. Før det var snakk om vinterbrøyta veger eller snyskutertrasnport, var det hesteskyss som gjaldt . Fram til setrer og de få hyttene som fanes, måtte hestvegene forbederes..Vinterkjøringa var avsluttet så ny hestveg måtte kjøres opp og kanskje måtte det måkes sine steder. Her har Rolf Øvergaard  tatt bilde av  sønnen Jo i fangen på Trond I. Wiehe,  fetter og gardsgutt hos bestemor og onkel på "Sole" som Amperhaugen hette på den tida. På slaen bak "Vesla" vært en tur til Vesl-Grydalen før familien Clausen ankom og "pargen" skulle kjøres inn.
Bildet tatt 1958.
Trond skriver:
Skyggelua husker jeg var ny og viktig å fremvise. Turen innover til Grytdalen var strabasiøs med hest i dyp snø. Rolf gikk flere steder forran hesten og tråkket til spor og hogg til store kvister som ble legt ned i de største hullene der hesten sank dypt nedi. Clausen sjøl fikk også sitte på slaen ved en annen anledning og vi andre gikk på ski.
Men den gang (mulig det var senere) var det så mye snø at hesten ikke kom lenger enn halvvegs, og folk med bagasje måtte gå på ski videre. Mange timer timer tok det i hvert fall. Så var det samme styret da turistene skulle tilbake etter påske.


Bilde av Hestekaren Olav Knutson_
Olav Kutson var i lag med kona Dagny bureisere på "Haugland". Han var svært opptatt av hester og de drev med skysstasjon inntil det ble bilrute på 1920-tallet. Her er han avbildet med en av hestene sine i vårsola på Haugland trulig på 1930 tallet. Olav Knutsson var bla ordfører i i Sollia i 24 år.
Bilde av Birger Modalen  John Tangen og Sverre Tangen 1938  foto Einar Modalen

Birger og Einar Modalen drev tidlig med fotokunsten: Begge fikk fotoapparat i konfirmasjonsgave av foreldrene. De utviklet seg til innsiktsfulle fotografer med sikkert blikk for motiver og fotovinkler m.m.

Bakpå fotoet som enten er tatt med selvutløser eller så er det broren Einar Modalen som er fotograf, har Birger skrevet (med uvanlig flott håndskrift, noe både han og broren Einar hadde):

 

“Hopptrening i bakken på Slåbumoen, formodentlig i 1938.

Fra v. Birger Modalen, John og Sverre Tangen.

John med mine gamle hoppski av bjørk, som var hugget borti lia ved Enden.

Skåret på vasshjulsaga ved Wollum. Harald Sæther gjorde dem. Meget gode ski.

B.M.”
Birger var forøvrig Sollias beste skihopper gjennom tidene.


Bilde av Skuespill på JomsborgHer er det skuespill på Jomsborg. Fra v Kristian Nyhus,Mosse Helgesen og Oldbjørn Per Moen. tatt på 50-tallet og fotograf Per S.Moen med magnesiumbulss som blitz. Bilde av fra Svellingdalen (1)på 1950-talletDette bildet er tatt i "Svellingdalen" neafor Jomsborg. Dalen fikk sitt navn med rette da det hver vinter alltid vart svell her. Lik situasjonen mange steder  denne vinteren. Disse kara har trolig hogd is (=svell.) eller kanskje lagt ned ei ny stikkrenne?Bildet er tatt ca 1952 og fotograf er trolig Per Oldbjørn Moen. Fra venstre vet vi nå etter nye opplysninger fra gamle bilder vi har fått tilgang til hos Ole Peter Kulstad, at vi fra v. finner følgende karer: Arvid Loen, FolldalArnfinn Brænd, Ole Johan Kulstad, Peder Øyen  og  Håkon Vollen, de to siste fra Nord-Atndalen..
 

Bilde av sauleting 4.juledag 1955 foto Rolf ØvergaardFør som nå har saufolket i Sollia anstrengt seg til det siste for å finne att beitedyra sine. Dette bildet av sauletare fra Atnelien Hamnelag., er tatt 4.juledag  1955 av Rolf Øvergaard.  Bildet er tatt nede i Grøtdalen.
Bak fra v: Karl Finstad, Bjarne Bjørnersen, Ola Øvergaard Erichsen, Gjermund Moen, Rolf Brænd, Trygve Nesset, Arnfinn Brænd. Foran fra v. Arne Uthi,  Harald Uthi og Anders Odd Fossum (grendas lærer). Grøtdalen llgger ved Atna like sør for Lonfossen på østsida av elva.


Bilde av vedkappingHjalmar Holtet og Olbjørn Per Moen på vedkapping i 1952. Mobile kappsager var en betydelig effektivisering av tidkrevende og omfattende vedsjau som måtte til ved "alle steller". Verneutstyr manglet den gangen som vi ser så dette var ikke ufarlig arbeid.

 

Bilde av Gutta boysFra venstre Pål Brænd,Anton Brænd,Syver P. Moe,Gjermund Moen og Arild Brænd
Bilde av I hoppbakken foto Rolf ØvergaardDette bildet er trolig fra 1930 tallet. Det er tatt på Uti sitt jorde med Olstad i bakgrunnen.
Solvor Moen er tilv, for anledningen utkledd.vi ser, er temmelig sikkert. Hun er "økjent".
sollia.net har testet bildet på Tove Solheim og Bjørn Brænd. De har sammenfallende tips som vi gjengir i sin helhet. Har noen av våre lesere flere tips, vil vi svært gjerne vite det.
Mannen hennes "Mobro", Ole P.
som nummer to fra venstre i gruppa. Han hadde en helt karakteristisk kroppsholdning, og jeg synes personen kan gå rett inn i en erindringssiluhett av ham. Mannen med ryggen til kan minne om far,(Asbjørn Brænd) bl.a. brukte han ofte en hatt tilsvarende personens hatt, og ryggen er ganske slik jeg husker den.
Han hadde en helt karakteristisk kroppsholdning, og jeg synes personen kan gå rett inn i en erindringssiluhett av ham. Mannen med ryggen til kan minne om far, bl.a. brukte han ofte en hatt tilsvarende personens hatt, og ryggen er ganske slik jeg husker den. Men i tilfelle det er han, tror jeg bildet må være tatt før krigen. Ellers kan det nok også være Embret - de hadde mange likhetstrekk.
Personen lengst til venstre  John J. Brænd  eller kanskje broren Anfinn -  det er iallfall noe "olstadsk" over skikkelsen. Jeg prøvde en stund å plassere Stor-Syver inn i kroppen, men husker ham først i en eventuelt 15 år eldre versjon, og tror ikke det er ham. Peder Høye?
Personen lengst til høyre virker svært kjent, men han dukker ikke opp akkurat nå. Kvinnen i gruppa er neppe Mosse,
Barnet er kanskje Tove, kroppsformen er mer jente enn gutt, tror jeg, og jeg kan nok se henne for meg omtrent slik. Men så er det plasseringen av barnet og mannen bak som tilsier at en av navnene ikke stemmer.Et annet forslag er at det er familemedlemmer fra Nygård med. Jenta kan derfor være Sigrid (lien Brænd)
Litt om bakken på Olstadekra: Der ble det ofte startet når det var skirenn med slalombakke ned til Storbekken og hoppbakke i den bratte bakken nedafor det som nå er bygdeveien, men som før den kom var en glimrende hoppbakke, kalt Uti-bakken i motsetning til den vesle og den store Brænd-bakken. Utibakken hadde både slalomspor og hoppbakke, og det var derfor praktisk å holde skirenn der, løyper viftet seg ut derfra også, ettersom ikke så rent få brukte skiene når de skulle på butikken for å handle. Etter at bygdeveien skar seg igjennom den fine haugen ble hoppbakken ubrukbar, og bl.a. skoleskirettet ble flyttet til en av Brændbakkene, etter at stillasbakken ved Sør-Brænd kom, var det der i noen år.
Husene vi ser toppen på er dermed stua på Olstad og mønespissen på fjøset. Den vesle haugen bak gruppen med folk er karakteristisk synes jeg å erindre.
 
BB skriver: -Jeg  husker svakt at det var noen slike voksenskirenn både med og uten kostymer den gang jeg var guttunge. Det var morsomt å se at også de voksne kunne leke  fritt og utvungent, og kanskje hadde noen skisøndager åpning for å koble ut hverdagens bekymringer og arbeidsdisiplin.
 
Det er rart å tenke på at skiene den gang var flittig brukt som framkomstmiddel, og at folk flest hadde gode skiferdigheter om enn skiene var svært så primitive sett med dagens øyne


Bilde av hopprenn;Enden Per Ole Næsset i svevet

Per Ole Næsset i svevet og i sitt ess som storhopper i sine yngre dager.(først  på 1960 tallet) . I bakgrunnen. ser  vi Enden Nordre. 

Per Ole har etter å ha sett bildet på sollia.net, sendt oss denne kommentaren:-

Mannen nr. 1 fra høyre er Einar Grønneren fra Oslo. Han ferierte i en menneskealder hver påske og sommer i Sollia på pensjonatet.Hqan var forøvrig en stor fluefisker.
Personen nr. 4 fra høyre er en gullsmed fra Tønsberg( husker ike navnet ifarten) han og fam. ferierte også i mange påsker i Sollia. Nr. 7 fra høyre er Mæhlum fra Hamar, fornavnet husker jeg ikke.
Bildet er tatt en gang ca 1960, for nyveien hadde jo ikke kommet enda som du ser. Tror den kom i 60-61.
Etter dette bygde Lars-Ottto (Wollum red anm.) og jeg en ny og mye større bakke lenger nordpå jordet, men denne ble jo ødelagt da nyveien kom.
Husker at jeg skrev brev til Statens vegvesen den gangen og lurte på erstatning, men fikk aldrig noe svar.

Bilde av Oslo OL 1952 foto Birger Modalen
Gutta på tur
Stramme kærer fra Sollia i Oslo OL 1952 fra v Knut Lien Torbjørn Lien og Olav Brænd foto Birger Modalen


Bilde av hjelpekorpsøvewlse-51 foto KMØ
Hjelpekorpsøvelse vinteren 1951/52. Vi tror at fra venstre står Inger Tangen, i kjelkedraget Åsmund Wollum og Anders Odd Fossum. Karen med skyggelua Odd Nesset. delvis skjult Pål Brænd og Odd Brænd(fremst og delvis skjult).
Bilde av skredøvelse foto Kari Moen Øvergaard
2.juni 1950 vart Sollia Røde Kors Hjelpekorps stifta. Da som nå var fjellredningdtjeneste hovedfokus.
Her ser vi et lag øver søk i snøskred vinteren 1951
Bilde av -barneselskap i Prestgarden 1952. Fotoutlånt fra Anne Marie R Grindstad. Foto Annik Raddum
Bildet er tatt under et barneselskap i Prestgarden, antagelig i 1952. .Fra v. ser vi Margrethe Myhre, Anne Marie Raddum, Åsta Norheim, deretter regnet forfra Solveig Lien  (med kvit sløyfe), Else Mette Vaagan og bakerst Olav Norheim på armene til Berthe Galten som var niese av Bergitte Myhr. Videre Aud Synnøve Kulstad ( med rutete kjolemønster), Ellen Haugen (foran) og Synnøve Sæter ( bak). Videre Oline Larse , Britt Utti, Synnøve Røstum Lien (bak), Kari Lien,  Elin Vaagan (bak)  og Ingeborg Sæter. Bilde av Kari og Syver foto Per S.Moen2 unge og forventningsfulle fiskere! Ungene låg som regel i setra for å delta i seterarbeidet. Når gutta vart gamle nok måtte de være med i vinna (høyonna) hjemme på garden når den tida var inne. På setra var det arbeidsoppgaver så snart unga var i stand til å delta. Men og frihet til lek - gjerne arbeidsrelatert- og fiske. Å ta "kokfisk" var viktig både som adspredelse og som matauk. Her ser vi Kari og Syver P. Moen legge i vei fra Systu-setra i Vesl-Grytdalen.
Slike sommerminner var gode å ha i en lang vinter men og for livet senere. "Å væra i setern" var for alle en gjev opplevelse. Derfor er et slikt sommerbilde veldig relevant nå "midt på svarte vinteren".
Bildet er tatt sommeren 1941.
Bilde av Storfuru bak fjordinen hass Mathias LienDet er trolig Hans Brandt som har tatt dette bildet. Året er 1942 og ei kolossal storfuru er felt i "Staten". Mange var med . Furua ble kappet  i l2 ange lengder og i første omgang kjørt til Amperhaugen. Bildet viser Mathias Lien med fjordingen sin. Ei skikkelig vending! Den andre stokken kjørte Embret A. Brænd.
I 1951 ble sokkene satt opp som portstolper ved Atnasjø Kafe. Stokkene ble vel opprusting av utelegget1996 kortet noe.
Legg merke til utmalmimngen av rotenden. Det ble telt åringer og treet var ei ungfuru den gangen Inge Krokrygg var konge i Norge (1136 til 1161)Alder, dimensjonene og at dette er 2 stokker av samme treet imponerer de fleste.
Bilde av Tjodolv og skuleunga foto Sigbjørn KristiansenSollia skole markerte frigjøringsjubieet 8.mai 1985, med å invitere områdesjefen for milorg i Sollia. Tjodolv hadde en levende historietime med  skoleunga og fortalte om hvordan han opplevde 5 okkupasjonsår. Hans viktigste budskap var at fred starter med oss selv. Vi må holde fred med naboen vår.
I fremste rekke fra ventre sitter  Svein Erik Klemetsen,Ole Kytte BrændJan Magne Brænd,Anders Helgesen,Lars Kristian Moen,Mari Røstum og Anne Marie Brænd.Bak fra v: Arild Hemli,Rune Hemli,Per Tore Moen,Ellinor Brænd,Anne SAofie KlokkerhaugRannveig Helgesen og Anne Grethe Moe. Til høyre sitter Tjodolv Trønnes . Fotograf er Sigbjørn Kristiansen.Bilde av Grebe sin radiostasjon foto Odvar Doblaoug
Leserne fåt ha oss tilgitt bildekvaliteten. Men dette bildet er tatt innendørs uten blits i 1945 i Ruudshytta ("Ambassaden") NK i  Kp. Linge gruppa Grebe Red Odvar Dobloug har tatt bilde av gruppas radiostasjon. Herfra sendte telegrafisten i gruppa (Hans Lund, med dekknavn "Diplomaten") nesten daglig til "Home-station" i London eller mottok ordrer fra UK til gruppa. Dette er det eneste kjente bildet av en slik radiosender autentisk fra krigens dager.Bilde av Andejakt Anton og Rolf 1947

Vellykket andejakt 1947. Anton Brænd og Rolf Øvergaard foran det ene stabburet på Amperhaugen.
Den gangen gikk bygdeveien  (nå "Lyngstadveien") på baksida av stabbura her
Bilde av GAmmel skytterbanen (4)
Dette bildet er tatt framom Skytterhuset på Gammel-skytterbana ved Atnbrua ettervinteren 1924 . Fotografen er ukjent men kan være lærer Eriksbakken.
Personene er fra venstre  (bak): Peder Høye,Marie Moen,Per S.Moen,Embret A. Brænd,
Neste rekke Trygve Nesset,Else Moen (senere gift Brænd) ,Bjarne Nesset og Rolf Øvergaard. Fremst er hunden Ring.Skia er trolig Peder Høye sine.
Standplassen var bak skytterhuset og bana var orientert retning Nørdre Næråskarven..


Bilde fra Sollien Handelsforening. Foto utlånt av Anne Marie R Grindstad

Fra Sollien Handelsforening ca 1950:
 
På venstre side - Rolf Sollien, Audhild Torkildsen (f. Lien), Per Nymoen og bussjåfør Reidar Negård. På høyre side - poståpner Kåre Raddum, Arne Torkildsen (?) og handelsbestyrer
Braathen.
 

Bilde av Solligarsen-DalbakkenBilde fra den gangen det var virkelig bratt opp Sollitangen. Her har hesteskyssen tatt seg opp til Dalbakken. Ned til høyre ser vi Solligarden.

Bilde av postbort fra Sør BrændPostkortet minner oss om at det var ei tid hvor vegene smøg seg gjennom landskapet og vegfarene adskillig færre enn langs  dagens Nasjonale Tursitveg Rondane. Grinder som ga mulighet for en liten fortjeneste for de som var så heldig å ha ei grind i nærheten. Bildet er grinda ved Sør Brænd,mot Nørdre Brænd og Atnbrua.
Bilde av _småviltjegere
Rypjegere på Framisetra (på Øverdalssetra) 1912. Fra venstre Auden Sollien (Brenna),Erling Solbraa, Asbjørn Brænd (Utti), Lindholt (fra Løten)og ukjent. (Ivar-gutten?). Sagfører Grøner fraværende er det notert.  Hunden Flora er med for første gang står det også. Foto trolig John Sollien.

Bilde av Prestgarn og FramiDette bildet er tatt mot Sollia Prestegård og Frami. Postkortet er utlånt av Sven Arne Sandom.Bilde av vegarbeid

Her er non av kara som byggt "Nyveien". Dette arbeidslaget her er fra  med, er fra venstre:
Ferdinand Bjørnersen, Kristian Nyhus, Bjarne Furulund, Trygve Næsset, Arvid Olsson (svenske som var arbeidsformann), Egil Olsen og Hans P Næsset.


Bilde av HYVEND~1 Dette bildet er fra høyvending i Søre-Brænd og viser: Ole S Brænd, Ida Brænd og Synnøve (Noren) Karlsen. Tatt ca 1940.

Bilde fra Grana 1949

Dette postkortet er tatt i sø enden av tunet i garden Grana i Øverdalen. Den gangen gikk veien gjennom gardstunet som vi ser. Kortet er utlånt av Sven Arne Sandom.
Bilde av ole eggenOle Eggen fra garden Eggen i Ytterdalen var en storjeger.  En av de største gjennom bygdas vel 300-årige historie. Ettersom høstens elgjakt nå er i gang heder vi denne store jegers minne med  dette bildet av han og en av hans gromme elghunder  tatt heme hass i Eggen.
Bilde av Guldberg

Cato Maximillian Guldberg. Fotografert på Sør- Nesset en gang på slutten av 1800 tallet. Han kjøpte garden for å ha det som rekreasjonssted og utgangspunkt for jakt. Guldberg var forøvrig en berømt matematiker. Bilde av Per S og Marie MoenSeterarbeidet var kvinnfolka sitt domene.I helga kom gjerne husbonden på besøk. Her ser vi Per S. Moen svever kinna for kona Marie på Systu-setra i Vesl-Grytdalen.Kanskje til ære for fotografen? Var det unggutter som låg med mor si "i setern" , var dette en vanlig arbeidsoppgave for slike. Bildet er tatt antagelig i 1941 med Per sitt kamera av ukjent fotograf.
Bilde fra Endsetra

Dette prospektkortet er tatt på Endsetra en gang før 1940. Kviinen på kortet er Helga Næsset,født Tangen. De 2 andre kjenner vi ikke navna på. Kan noen hjelpe oss?
Kortet er utlånt av Sven Arne Sandom.Bilde av måltid i vinna foto trolig Rolf ØvergaardNår høyet var hengt i hesjer og sola og vind tørket det, var det anledning til " å væra ovapå". Her ser vi familien på Søre Moen ("Systu") hygger seg med fet fortjent måltid.  Trolig er det middag som på den tida var tidlig på dagen. Menyen ser ut til å ha vært fisk og rømgrøt.
Fra venstre: Else, Kari, Marie, Per S og Syver P. (jr) allemed Moen som etternavn på dette tidspunkt. Fotograf er trolig Rolf Øvergaard.Bilde av Vinne i UttiDette postkortet fra 1924 som Carl Normann fra Hamar har tatt og utgitt, viser vinne i Utti. Mye har endret seg ved Atnbrua siden den gangen.Riksveien  går i dag i nerkant av dette jordet, brua ble sprengt i 1940 og Midt-Brænd garden er flyttet. Husa i Sør-Brænd er også endret en god del.
Bilde av vinne på Haudland

Vinne på Haugland først på 1930 tallet. Fra venstre
Olav Knutson, Arne Haugland, Dagny Knutson, Magnhild Knutson og Knut Haugland.


Bilde av N Nesset
Sven Sandom har scannet og sendt oss dette postkortet fra Nørdre Nesset i 1924. Det er tatt i "vinna" og nederst til høyre ser vi at det er servert kaffe og sikkert biteti som skikken var når det var kviltid.

 Bilde av gudrun og per moen foto Kari Moen Øvergaard

Gudrun (f Tangen) og Per Oldbjørn Moen var bureisere på Bjørnstad, oppi Mørka ved Atnbrua. Her slapper de av i sommersola. Kanskje de var ferdige med å hesje?

Bilde av bukker, foto Rolf ØvergaardHer har Erik Brænd utfordret  gjetbukken på Midt-Brændsetra.....

Bilde a kaffekvile-59 (1) v ved Lonfosseno fto KMØHåvollen kalte de gamle tida mellom våronna og vinna (slåttonna). Det var mye som skulle gjøres denne tida; seterflytting,vøling av gjerder og hus og sikre vinterveden. Kommende års vionterved skulle senest være kløvd og lagt i la før våronna. Nå var det veden for året etter det var viktig å ordne med.. Bjørka skulle helst være syrefelt, dvs felt med løvet på for å trekke ut vatnet fra veden. Når løvet var brunt, kunne stammene kvistes opp og reses i "Koster" slik aT SW VAe lette å finne att på vinterfør for hestkjøring hjem eller til setra. Skat etter vinterens tømmerdrift skulle hogges opp og helst "slinnes" og reses i kost. " Å dra kvist" var en oppgave for ungene. Her ser vi kaffekvile ved Lonfossen. Fra v: Per S. Moen, Rolf,Rønnaug(4 år) og Jo Øvergaard. (5 år)

Bilde av IAtnasjø Kafe 1960 foto Noprmann

Normann Forlag utga dette postkortet av Atnasjø Kafe i anledning nytt bensinanlegg i 1960. Sollia.net sin redaktør er  en av astatiske slik Normann alltid brukte det. Utsikten den gang slik den framstår i dag etter utsiktshogst.

 

 

uke 24/2010:

.
Bildet er tatt ved Fagervoll og viser skyssbåten med Sigurd Svendsen ved roret. Som det framgår av bildet var det stil over denne båtskyssen med norsk flagg.
Bilde av skyssbåt på Atnsjøen Sigurd Svendsen. Foto fra postkort. Enerett S. Gran

Ukas historiske bilde uke 22/2010:
 Bilde av Atnfossen mot Nørdre BrændBilde av tiur i V-Grytdalen foto Rolf Øvergaard
En tur inn til Hauasetra i Vesl-Grytdalen ved førefall i mai 1938. Svein Buraas og Rolf Øvergaard fikk besøk av en tiur oppe i bjørka ved setertrøa.

Uke 19/2010
 

Bilde av 17.maitog foto Kari Moen ØvergaardHer er 17.maitoget ved Atnbrua en gang først på 1950 tallet. Kanskje 1950. Noen av våre lesere som kjenner noen (eller seg selv igjen?).Fana tilhørte Lotteforeninga som var aktiv  her i i mange år etter 2.verdenskrig. Som vi ser var det en del snø att den gangen også...

Uke 18/2010
Bilde av Oddvar Dobloug ("OSKAR") foto Rolf Øvergaard8.mai 1945. NK i Kp Lingegruppa "Grebe og nettopp forfremmet til kaptein Oddvar Dobloug alias " OSKAR", på vei fra gruppas hovedkvarter i Ruudshytta og til Atnbrua. Her krysses Stor-gryta mellom Bærvollen og Langstilla. Han og Rolf Øvergaard la turen om Atnbrua før de fikk biltransport til  Mogrenda hvor resten av Grebe ventet etter å vært innom lokale festligheter både hos Signe og Rolf Tangen på Mogrenda og  Atndalsplassen hos familien Øverby.Derretter delte gruppa seg for oppdrag i Østerdalen og Gudbransdalen i fredsdagene.

Uke 16/2010
Bilde av MoaGARDENE foto KMØ

Moa-garda .Moen Nordre og Søndresom det står i matrikkelen. På daglitale ved Atnbrua. Nordistu og Systu.Trolig tatt  17.mai i 1950.Vi ser det flagges på begge gardene. Fotograf Kari Moen Øvergaard

Uke 15/2010
Bilde av aubert zeiner ratche r.oevrtgaard foto Oddvar Dobloug.
Dette bildet er tatt av Oddvar Dobloug siste uka i april 1945 ved Ruudshytta. Disse 4 sabotørene fra Kompani Linge er nettopp kommet til basen ("Ambassaden") etter en "tur" fra Fokstua på Dovrebanen. Oddvar Dobloug var leder for denne aksjonen . Planen var å sprenge "Dovregubben" med fullt transporttog bak inne i vendetunnelen "Grønnbogen" ovafor Dombås etter først å kapret toget, sette av det norske togpersonellet og så sende toget i fri fart og sprengladninger inn i tunnelen. Dette sklulle være en samarbeidsaksjon med "Woodpecker" , ei kp. Linge gruppe ipå Dovre-/Folldalsfjella.Forrige felles aksjon de to gruppene forsøkte å gjennomføre etter skyteepisode i Kvitdalen der 2 tyskere ble skutt. Denne spektakulære aksjonen ble avblåst i siste liten da telegrafist  Svein Øvergaard i Woodpecker fikk direkte ordre fra Homestation i London." Alle aksjoner i Norge innstilles". Grebekarene gikk da attende til Gråhøgda omlag 80 km og med oppakning på minst 40 kg hver. Dette ble siste sanotasjeturen for Grebe-gjengen.
Fra v Kjell Aubert, Dick Zeiner-Henrichsen,Arne Ratche og Rolf  Øvergaard. Bildet er trolig tatt 20.april.


Uke 14/2010
Bilde av Gl bilde fra Solligarden
Denne uka publiserer vi et gammelt bilde fra Solligarden. Tatt i slutten på 1800 tallet?  Dersom noe vet noe om når og evt navn på personene på bildet er sollia.net svært interessert i å få vite mer.

Uke 13/2010
Bilde av Johan Rønningen som spiller for påskegjester på Sjølisetra. Fotograf er ukjent. 

 
Ukens bilde i påskeuka viser Johan Rønningen som spiller for påskegjester  på Sjølisetra. Bildet er tatt først på 50-tallet og  fotograf er trolig Gunvor Helene Dahl. 
Johan Rønningen drev sammen med sin tvillingbror Dikard eiendommen Rønningen i Atnbrua eller nordi morka som det også ble sagt. Tvillingene var forøvrig født på Sjølisetra 17.07.1881.
Edvard Rønningen som var en eldre bror av tvillingene, ble regnet som den gjeveste spillemannen i søskenflokken. Han fartet vidt omkring og handlet med skinn, men han bar alltid fela med seg.  Du kan lese mer om dette i Solliaboka 3, s. 247-250.

Uke 11/2010
 

Bilde av 6_Transport med hest stor stokkFoto Rolf ØvergaardDette er den ene grindstolpen som i dag står ved Atnasjø Kafe. Det ble 2 stolper av dette kjempereet som ennå var friskt da det ble hogdt. Som vi ser var utmalming ekstrem og ingen råte. Tellingen av åringer viste at kjemefurua var over 700 år da den ble felt. Den var ei ungfuru da Inge Krokrygg var konge i Norge. På bildet ser vi Mathias Lien,Odd Nesset, Jon Wollum og Helge Sæther bak stokken. Embret A. Brænd med hesten sin til høyre.

Bilde av Solliens Handelsforening

Dette postkortet, trolig tatt på 1930 tallet, er tatt av Sollien Handelsforening. Eller "Foreninga sø'i Sollien" som atnbruingene sa

Uke 10/2010
Bilde fra Fagervoll 1932

Dette bildet er tatt på Fagervoll 1932. Mannen til venstre er Paul Stakston. Men vet noen hvem de 2 andre kan være?
Uke 9/2010
Bilde fra Enden

Dette postkortet er fra : Nordre Enden. Peder og Ingeborg Tangen med en av sine døtre. Kan noen hjelpe oss med hvem?Karen i

sixpence er muligens en statist fotograf Eldstad fra Ringebu hadde med.
Kortet har vi fått låne av Sven Sandom.

Uke 8/2010

Bilde av Helenae Nyhus foto Rolf Øvergaard 
Helene Nyhus var godt kjent av eldre solliværinger. Ho gikk bort  i 1947.
- Itt 'ærbedesjønn tå 'røm sjeldne, sa Rolf Øvergaard om Helene. Han tok dette bildet av Helena (mange solliværinger la på en -a i navnet hennes)  heme hennes på Nyhus, kanskje  på ettervinteren 1946 . Les mer om ho i Bygdebok for Sollia, bind 3.

Uke 7/2010Bilde av Skiferd foto sjølutløser Sven ØvergaardNok et bilde fra den legendariske skiferden i 1899 som brakte Harald Sohlberg til Sollia og Rondane for første gang. Her ser vi karene om morgenen dag 2. Første dagen gikk de fra Øvergard Koppang og opp Trylia. Med tungt utstyr f.eks. telt og flagg ble trukket på skikjelke. Første overnattinga var ved Trønnesgammelsetra omtrent ved denne gamle ljørkoia. Teltovernattinga ble så kald  at i løpet av natta flyttet de inn i koia til et skikkelig bål på åra. Unntatt Sohlberg som var den eneste som holdt ut i teltet. Fra v ser vi Harald Sohlberg,Thoralf  Øvergaard.,Hjalmar Wehaven (?),Ola Myrberget helt h Sven Øvergaard (som tok bildet med sjølutøser)og  De andre er vi pt usikre på hvem er hvem.
Uke 6 2010Bilde av Sonja-og-Edvard K. Barth

Sonja og Edvard K. Barth sine kjente profiler. Deres navn er for alltid hugget inn i sten i minneplata ved Vulua. Slik har solliværingene vist sin heder til dette paret. forskere, men ikke minst medmennesker og sambygdinger med oss i Sollia.


Uke 5/10
Bilde av BretningenBretningen er en gammel gard som ble gjennomfotografert i forrige århundre. Dette bildet er tatt før jula 1917 . For da ble dette  brukt som julekort. Daværende brukerpar Iver E.Røste og kona Elene sendte det med ønsker om god jul til Ole A.Brænd ved Atnbrua. Bortsett fra ei østerdalsstue er alle husa på bildet revet. (og delvis brukt som ved)
Bildet er  skænna ved god assistanse av Stor-Elvdal historielag. Bildet er utlånt til sollia.net av Terje Brænd.
 

Uke 04/10
Bilde av tømmerkjøring ved Lonfossen. Foto Kari Moen Øvergaard

Bildet er tatt vinteren 1958 og viser tøm merkjøreren Rolf Øvergaard med hesten sin vesla i sving i skogen ved Lonfossen. Det er mye snø i Sollia denne vinteren. men nå er det ikke noen som må slite og kave for føda i tømmerskogen slik som den gang i 1985. Nå er det bare skogsmaskiner som er i sving. Og der sitter "høggar'n" trygt og godt i ei oppvarma førerhytte og drar i sine spaker. Det er neo helt anna enn å skyve en 30 liters granstokk foran seg i snøhaugen for å skaffe penger til den daglige føda for seg sjøl og familien. For ikke å snakke om tømmerkjørera som hadde sitt å stri med dersom de kom på etterskudd og det kom et stort snøfall.
I Sollia fortelles det ei histore om da'n Helge Nesset høgg på teigen hass Thjodolf Trønnes nedi Lonfossen. Da var det så mye snø at da 'n Helga felte et tre tvers over tømmervegen hass Ole Kulstad, kunne 'n Ole allikevel kjøre under treet!

"Detta er aldeles saint, altså!, sa dom i Sollia før. Vi sier det samme nå!

.Fyste vekua i 2010
Bilde av Jo som vedkjører(web)Foto Kari M Øvergaard 1957Vedfyring er en både  kampen for tilværelsen og en kultur i kalde strøk som Sollia. Å sørge for nok ved en nødvenighet.  Å være med i dette arbeidet er noe ungene gjennom alle tider har -både måttet og med og villet-  delta
Dette bildet har Kari Moen Øvergarrd tatt vinteren 1957 på Amperhaugen av 3-åringen Jo. Er det rart jeg vart preget til å ordne med ved...

Uke 52/09

Bilde av julekveld-1942,S.Moen foto Per S. MoenBlitsbilder er sjelden vare fra så langt attende i tida. Bildet er tatt av Per S. Moen med sjølutløser og magnesiumbombe. Bildet er tatt i Gammelstua på SøreMoen julekvelden 1942. Fra v sittende ser vi  Oline Moen (født Trønnes), og Kari Moen med hunden treff og Syver P Moen jr ("Vesl-Syver")
Bak fra v Else Moen (skjult av blits refleks),Per S.Moen,Marie Moen (født Tangenn) Syyver P Moen senior ("Stor-Syver") og Tjodolv Trønnes.
Uke 51/09

Bilde av Arne Skjølsvold Foto Edvard K. BarthVuludalen har mange spor fra gamle tiders fangstkultur. Sonja og Edvard K Barth i lag med deres lokale følgesvenn Åsmund Wollum har regisrtrert en rekke spennende fornminner i denne fjelldalen. De fikk  med sin venn og kollega professor Arne Skjølsvold og avdekket   menneskegraver. Her er det en mannsgrav som er gravd ut og vi ser flere pilspisser samt et  95 cm langt sverd . Vi lover å komme tilbake til dette spennende kapittelet i fjellfolkets saga.
Uke 50/09
Bilde av Isfiske Atnsjøen 1961 Foto Kari Moen Øvergaard

Ettersom isfisketsesongen er i gang på vatna i Sollia synes vi det kunne passe med dette bildet. Isfiske var sjølsagt en interesse og frtidssyssel som mange i Sollia vokste opp med. Men det var også viktig matauk. Unga måtte derfor tidlig lære kunsten å få fisk. "-Hadde døm itte fisken, hadde døm itte maten" som det hette i allefall før i tida i Sollia. Bildet viser viser Rønnaug Øvergaard 5 år og bror Jo på 7 som fisker "utafor Gunstadbu-lainne, nørst på gruinna du vet".

Uke 49/09

Bilde av Sollia skytterlag i pokalskyting mot Folldal i 1928. Foto Musea i Nord-Østerdal
Folldøler på skyting mot solliværingene straks før 1930 (1928 eller 1929), ”teke i Sollia” som det står i originalteksten.

 

Bildet er trolig tatt på den gamle banen til Sollia skytterlag oppe mot Nordre Naråskarven. Nåværende bane ved Langtjernet kom først senere. Den gang var det årlige pokalskytinger mellom lagene, arrangørstedet gikk på omgang.

Bjørn Brænd, bygdebokforfatter fra Sollia, mener at bildet kan være tatt i Folldal. I så fall er dette en konkurranse mellom alle de tre folldalslagene ( se nedenfor ) og Sollia. Bildet er i så fall tatt på Rondanebana.

På bildet finer vi foran fra v. 1. Odveig Brænd, Sollia, 2. Anna Tangen (gift Eggen), Sollia, 3. Gudrund Moen, Sollia, 4. Marie Moen, Sollia, 5. Ida Brænd, Sollia (mor til Per Brænd).

2. rekke fra v.: 1. Anton P. Brandsnes, Folldal, 2. ?<neppe fra Sollia>, 3. Kristian Bakken, Folldal, 4. Peder T. Brokhus, Folldal, 5. Simen Bakkeng, Folldal 6. Embret A. Brænd, Sollia, 7. Ole S.(Svendsen) Brænd, Sollia (gift med Ida Brænd). 8. Asbjørn Streitlien, Folldal, 9. Ole O. Furuhovde, Folldal,.

3. rekke fra v. 1. Shaf Arne Olsen, Folldal ( av verkstedformann Olsens familie), 2. Sigmund Tallerås (med gevær), 3. Ole P.(Pedersen) Moen, Sollia, 4. Ola Enget, Folldal, 5. Embret Finstad, Sollia, 6. Ingmar Sørhovde, Folldal, 8. Jørgen Furuhovde, Folldal, 9. Mereribestyrer Mulstad, Folldal, 10. Olav Dalåsen, Folldal, 11. Lars Strypet, Folldal, 12. Otto Kulstad, Sollia, 13. Per S.(Syversen) Moen, Sollia (gift med Marie Moen), 14. Ole Midtnesset, Sollia, 15. Dr. Herman Trønnes, Sollia, 16. Olbjørn Per Moen, Sollia (gift med Gudrun Moen), 17. Ola P. Husom, Folldal, 18. Einar O.(Ottosen) Brænd, Sollia (gift med Odveig Brænd).

Sollia skytterlag ble stiftet allerede i 1863. Den første skytebanen i Sollia lå i Øverdalen. Øverdalingene brukte "den såkalte skyterplassen" like ovafor det nåværende lokalet Solvang som samlingssted allerede fra starten av skytterlaget i 1863. Atnbruværingene hadde sin første skyteplass nedunder Kolmyrbakken (stedet ble kalt "skyttarbakken") på Nordre Moens jorde. I Atnbrua ble det i 1903 bygd ny skytebane oppe mot Søre Naråskarven.  Dette ble nå lagets hovedbane. I 1948 ble det bygd ny bane i Atnbrua, denne gangen ved Lagtjønnet, den eneste banen som er i bruk i dag. Banen ved Solvang ble nedlagt i midten av 60-tallet. Vi finner mer om Sollia skytterlag i Sollia-boka Sollia 3 s. 72-76.

Det første skytterlaget i Folldal ble stiftet alt i 1860. Laget het Snøhetta og hadde bane i Borkhusgrenda på Dalholen. Ola Eivindson Dalslåen d.y., f. 1849, var med faren på det første møtet. Han var bare 11 år den gangen.

Senere fikk Folldal to andre skytterlag slik at hele bygda ble dekket av skytterlag.

1. Rondane skytterlag som ble stiftet i 1895. Første formann var Ole Sjetne.

2. Grimsbu skytterlag som ble stiftet i 1906. Første formann var Haldor Holen.

3. Snøhetta skytterlag som hadde ligget nede noen år, ble startet opp igjen i 27/9- 1914 Første formann i det ”nye” Snøhetta var Peder Akerhaugen.

Alle tre lagene slo seg sammen til ett skytterlag, Folldal, i 1961

 

Kilde: Musea i Nord-Østerdal og lokale kilder i Folldal og Sollia skytterlag. Bygdeboka Sollia 3

Foto: Musea i Nord-Østerdal – neg. Nr. 38055

Uke 48/09
Bilde av Vassbæring-på-Amperhaugen Foto Kari Moen Øvergaard 1957

Vassbæring

Innespring vart det først på 1960tallet  og kanskje senere på mange steller. Vassbæring til husdyra og husholdning var derfor fast gjøremål hver eneste dag. Mange hadde kanskje innlagt vatn om sommeren med speken satte som regel stopper for slike  bekveme løsninger vinterstid. Unga måtte tidlig delta i det arbeidet de kunne. Sjøl om disse vassbøttene var små, skapte det egen tilfredstillese å få delta i arbeidet. -og Bæss var et forbilde.

Uke 47/09

Bilde av Måsakjøring Foto Rolf ØvergaardMåsåkjøring

Reinlav og Kvitkrull eller "måsa" som solliværingene sier har vært et viktig tilleggsfor på både store og små gardsbruk i Sollia. Så sent som på 1970 tallet var det flere som "tok måsa" .Den  ble hivd opp i en karm som fullstappet tilsvarte et hestlass på vinterføre. Slik kjøring ble gjerne gjort så snart det var sla'føre og måsa-haua var lette å finne att.Dette bildet er trolig tatt  1938 oppi Åsen ved Atnbrua .

Uke 46/02:

Storbekkmoen. Foto fra postkortStorbekkmoen

Storbekkmoen er en gard på Mogrenda. Vi kjenner ikke når dette bildet er tatt. Vi har fått bildet fra Sven Arne Sandom. Det ble i sin tid utgitt som et postkort. Sendt til ”Frk Thea Gjelsten. Gledelig jul og godt aar. Ønskes av din bror Anders”. Ikke poststemplet men vil tro fra ca 1910. Utgitt av DNKFA`s forlag.
Storbekkmoen har ei lang historie fra så langt tilbake som i 1680-åra da plassen var seter under garden Atnosen. Til høyre på bildet ser vi den gamle hovedbygningen på Storbekkmoen som ble oppført allerede i 1754. Bakstua som vi såvidt ser på bildet, ble påbygd senere. Garden har gjennom tidene hatt mange eiere, iblant disse er vel Harald Negaard (1881-1967) mest kjent. Han kom fra Andreasmoen i Stor-Elvdal og var gift med Anna f. Rauken fra Gjesåsen i Solør. Familien bodde først på Grue Finnskog der Harald drev som skogbestyrer for Arthur Mathiesen&Co.
Harald Negård kjøpte garden av firmaet Arthur Mathiesen & Co i 1931. Han virket som skogbestyrer for Mathiesen-firmaet og var i ei årrekke fløtningssjef i Atnavassdraget.
Garden Storbekkmoen er utførlig omtalt i Solliaboka bind 1 s. 136-151.

 

 Uke 45/09

 

Bilde av Ola Ø Erichsen foto ukjentSkyttersaken har alltid stått sterkt i Sollia.
Sollia skytterlag ble stiftet 17 mai 1863, og tilsluttet Centralforeningen samme år. I tråd med Centralforeningens praksis var både skyte- og skikonkurranser en del av aktiviteten. Det var imidlertid skytingen som hadde høyest status, og blant de konkurranser som tiltrakk seg skyttere var skyting på viltfigur (bjørn). Sollia skyttere tilhørte den radikale delen av Skytterlbevegelsen  i Norge og het  Sollia Folkevæpninglag fram til ca 1893. Etter freden i 1945 stod skyttersaken høgt i kurs og vi ser her Ola Ø Erichsen som gjerne ville  stille i rekruttklassen. Vi kommer tilbake med flere  skytterlagsbilder  senere.

Uke 44/09
Bilde av Johannes ØyenJohannes Øyen

fra N Atndalen var en kjent kar for iallefall oss nord i bygda. Turistvert på Bjørnholia (DNT), bureiser og dyktig jordbrukar på Solvang ,rypjeger og en spesielt god forteller med klart minne. Han brukte i flere år å slå setervollene i Stor-Grytdalen.

 

Uke 43/09: 
Bilde av 3_Fotballaget Atnbrua (Sollia IF)

Eget fotballag i Sollia

 

Sollia IF hadde i mange tiår utøvere som hevdet seg bra i mange grener. Visste du at vi også  hadde eget forballag med egne drakter? Bana ved Nygård ble bygget på dugandi begynnelsen av 1930 tallet. Den ble brukt både til friidrett  og fotballturneringer. Dette bildet er trolig tatt 1946 eller-47. Spillerne bakerst fra v: Otto Brænd,Einar Modal,Odd Nesset,Per Brænd,Rolf Brænd Foran fra v: Jon Wollum,Svein Øvergaard,Rolf Øvergaard, Odd Uthi

Bilde av Grebe trysilelva med baatFoto Oddvar Dobloug

 Uke 42/09

Kp. Linge gruppa Grebe/  Grebe Red opererte i fjella rundt Sollia det siste halvannt året av den 2.verdenskrig. De ble først droppet over Sølendalen i oktober 1943 men halve gruppa ble sluppet feil og druknet i Rambergssjøen. Her er deler av gruppa .på tur inn i Norge like før jul 1944. Ordren er å sette i gang sabotasjeaksjoner mot jernbanen både i Østerdalen og Gudbransdalen. Bildet er att av NK i gruppa Oddvar Dobloug. De som drar opp båten er trolig Jon Gunleiksrud,Arne Graven, Rolf Øvergaard og Hans Storhaug Men først ble det julefeiring i Sollia..Les mer...

Uke 41/09
Bilde av Mobro og Helge Foto Kari Moen ØvergaardVellykket rensjakt
innebærer tunge bører. Denne flott rensbukken som Helge Nesset felte i Skjellåbotnen i 1950 ble frakte ned med kløv  på hesten  til "Mobro" Ole P. Moen og fjordingen "Vesla"  til Rolf Øvergaard som sees i  bakgrunnen På stuttere frakt ble det ofte brukt .slep etter hesten.Kari Moen Øvergaard var med og tok dette bildet.

 

 

 Uke 39/09:

 

 

Bilde av 684077 
Uke 40/09:

 

 Bildet er tatt i 1936 av storfiskerene  Kr. Bjøbo og Johan Johnsen, begge fra Hamar. De ferierte i flere somre både på Uti og i Nørdre Brænd ved Atnbrua..
Bildet er tatt i gardstunet på Uti.  
På 3 timer tok de 14,8 kg 30.08. 1936. På bildet står det 16,2 kg på hele kvelden. Største fisken var på 5,3 kg. Det er lakonisk skrevet ansjosfiske på bildet. Atna-vassdraget har alltid hatt godt ry for sportsfiskere. Ikke vanskelig å skjønne det !

 

På Gamleveien nord for HørsaDenne ukas bilde viser første bil nord for Hørsa. Et lite apropos til breddeutvidelse av Rv 3... Bildet er henta fra Bygdebok for Sollia bind 2 av Bjørn Brænd. Les mer spennende bilhistorie der. Boka kjøpes på Joker Atnbrua og Atnasjø Kafe.

Vegstrekningen Atnbrua-Folldal ble bygget langs den gamle stien i 1890 årene og utbedret i det første ti-året på 1900 tallet.

Bildet viser den første bilturen på denne utsatte vegen en gang mellom 1915 og-20-- Bilen tilhørte sjåføren Mauritz Sundt-Hansen som hadde fra Oslo hadde tilknytning til området.

 

 

 

Per S Moen på rypejakt 1939. Foto Rolf ØvergaardDenne ukas historiske bilde henter vi fra rypejakta i 1939.

Bildet viser Per S. Moen og hunden Treff på rypjakt i Grytvola. Per S. var en framifrå hagleskytter og ivrig jeger. Bilde tatt 1939 av Rolf Øvergaard