Fantestake

Publisert 23.02.2021 07:00
21 0219 fantestakeFantestake
Fantestaken (bildet) er en enkel, men effektiv form for lysestake. Det er en klypestake som har to flatsmidde jern som er festet i en fot som oftest er av tre. Fantestaken på bildet er en sjelden variant ettersom den bruker en eksklusiv fot av messing som stammer fra de mer velansette og kostbare messingstakene.

Fantestakene kunne brukes både til små og store talg- eller stearinlys og til tyristikker.  Var de først og fremst ment for støpte lys, ble gripeflata øverst smidd avrundet i gripeflata (nebbet). For tyrilys ble de smidd flate for å gi bedre feste for tyristikka (spik).

Klypestaken har en effektiv festemekanisme ettersom den ikke er laget for en bestemt diameter på lyset, men kan brukes med den variasjon som var med tidligere tiders hjemmestøpte lys. Denne staketypen fins både som bord-, golv- og hengestaker.

Kypestaken har en gammel opprinnelse, solid, enkel og praktisk. Benevnelsen fantestake kan komme av at disse lysestakene fremstod som fattigslige sammenlignet med stakene av messing, porselen og keramikk. Men benevnelsen kan også komme av at det var omreisende håndverkere som hadde den smidde
delen med og satte den på fot der staken fant en ny eier. Det er også kjent at klypestaken kunne være med på ferdeslasset slik at kjørekaren kunne ha et eget lys når han skulle overnatte på vei til og fra bergverkene, vintermarkedene og andre reisemål.

BB