Trettendekelden

Publisert 08.01.2022 14:47

 22 0108 Hellige tre konger - altertavle fra 1200-t

Trettendekvelden og trettendedagen

 

 

Trettendedagen, eller Helligtrekongersdag , og Trettendekvelden, «den gamle juledagen» ble markert på høytidelig vis i Sollia før i tida. Man holdt seg hjemme, spiste julemat og skålte for årets grøde med en dram. Slekt og venner som hadde vært på besøk i jula tok farvel og folk reiste hver til sitt.

 

De hellige tre kongene, Kaspar – konge av Persia, Melkior – konge av Nubia og Baltasar – konge av Saba, inspirerte kunstnere til å skape bilder og tekster knyttet til fødselstiden for Jesus.

 

Helligtrekongersdag er en kirkelig festdag som feires 6. januar. Det er den tolvte dagen etter juledagen 25. desember, og på folkemunne kalles dagen stadig trettende dag jul. I kirkelig sammenheng blir dagen feiret til minne om Jesu dåp og de tre vise menn som kom østfra for å tilbe ham og som hadde med seg kostelige fødselsgaver til stallen ved Betlehem: gull, røkelse og myrra.  Dagen markerer avslutningen på julefeiringen. Mange rydder ut juletre og dekorasjoner denne dagen eller den første helgen etterpå.