Flott nordlys

Publisert 28.02.2023 00:17

Nå om dagen eller rettere sagt natta er det mye nordlysaktivitet over Sollia. Nordlyset er noe av det mest spektakulære naturen har å by på, så pass på å ta en kikk opp på nattehimmelen før du går og legger deg.
Nordlys Åste
Nordlys Anne
Nordlyset har opptatt og fascinert menneskene gjennom tidene. Det omtales i oldtidens skrifter av blant annet Aristoteles, Plinius den eldre og Seneca. Kinesiske skrifter fra mer enn 2000 år før vår tidsregning beskriver noe som kan være nordlys. Også i Bibelen (for eksempel hos profeten Esekiel) finnes beskrivelser av himmelfenomener som får en til å tenke på nordlys. Nordlys ble ofte omgitt av mystikk og overtro. Særlig i sørlige land hvor nordlys ikke opptrer så ofte, ble det tatt som et varsel om krig og ulykker. Betegnelsen aurora borealis ("morgenrøden i nord") stammer sannsynligvis fra Galileo Galilei.
Den vitenskaplige forklaringen på nordlys er at det er et lysfenomen som oppstår når energirike partikler blir slynget fra Sola mot Jorda. Det oppstår i den øvre polare atmosfæren, mellom 80 km og sjelden over 500 km over jordoverflaten, når elektroner og protoner kolliderer med atmosfæregassen. Denne gassen blir tilført energi som så sendes ut igjen i form av lys. Kilde: Store norske leksikon