Fossegrim 2014

Publisert 09.09.2014 03:15

DSC04301MaryB 22Fossegrim eller grim er et overnaturlig vesen som ifølge norsk folketro holder til ved elver og særlig fosser og kverner. -

Her ved Fossen må jo opplagt være et slik sted!(Utgår Han er kjent for å være en meget dyktig felespiller som spiller naturens mektige klang – lyden av skog, av vind – alt kan høres dirrende mellom felas strenger. Fossegrimen er villig til å lære bort sitt felespill om man fire torsdager på rad kommer med et saftig fenalår stjålet fra naboens stabbur.

Som et løssluppent vesen sitter grimen på en stor stein ved det fossene vatnet , naken som en lystig tanke, meget begjærlig.)

 Fossegrimprisen er innstiftet for å hedre musikere som på en inspirende og fortjenestefull måte  har gledet oss med sin utøvende gjerning. Enten det gjelder tradisjonsmusikk eller nyskapende musikk. Ingen sjanger utelatt. Lokalt som nasjonalt, ja kanskje endog vidare ut i verda.

Prisen er attåt publikums applaus , et nummerert bilde av kunstneren Ståle Blæsterdalen.
Den deles ut folr 4. gang i år.

Det er med stor glede vi deler ut denne prisen til en fremragende musiker, dere kan få høre henne på kveldens konsert og dansespel 

Vi vil framheve hennes framifrå arbeid med å dokumentere og bring fram i lyset de reisendes kulturpåvirkning i omrdet vårt, deres reiseruter og kontaktpunkter.

Hun ble født i Minnesota i USA og kom i voksen alder til Norge. Etter et omreisende liv i norsk folkemusikk, slo hun etter hvert rot på Røros. Orkesteret Dalakopa ble her en viktig musikalsk arena. Hun er med på å gi gruppa sitt karakteristiske lydbilde, med ei fløyte som i det ene øyeblikket briljerer på topp, i det neste på vakre undertoner. Et spill som trollbinder tilhørere og lokker til dans.

Som musiker og musikkformidler på mange instrument (fløyte,fele, bukkhorn, lur. zitter med fleire) har hun har vært veldig aktiv i Røros sitt folkemusikkmiljø. Hun har deltatt  i flere folkemusikkgrupper og i Glåmos spelmannslag. Hun har ikke minst lagt ned en stor innsats i rekruttering blant barn og ungdom. I folkemusikkmiljøet er hun et jamenneske som stiller opp på de fleste forespørsler.

 Kom fram og motta prisen og publikums  kjære Mary  Barthelemy, sa ordføreren i Stor-Elvdal Even Moen da han overrakte prisen.

Tidligere vinnere er:
2011: Øystein Sunde
2012: Torgrim Sollid
2013: Laila Yrvum