I really don't know clouds at all ...

Publisert 11.03.2023 00:15

Himmelen er aldri kjedelig og Hanne Lingjerde på Mogrenda har et spesielt blikk for himmelfenomener. Her har hun tatt bilde av en merkelig sky. Meterologene har betegnelser for de forskjellige skytypene og dette er en altocumulus lenticularis, eller linsesky på norsk.
sky Hanne beskjært
Linseskyer oppstår bare i nærheten av fjell når det blåser kraftig på tvers av fjellet. Da dannes det en "fjellbølge" på lesiden som presser fuktig luft oppover og danner skyer. Linseskyene står alltid i ro selv om det er hard vind fordi de dannes og fordamper på  bølgetoppene av fjellbølgen. Derfor kan de på en ellers skyfri dag, dukke opp mange steder på himmelen, før de igjen forsvinner. Linseskyer er et tegn på at det finnes fjellbølger. Siden fjellbølger genererer turbulens er dette en fare for flytrafikken, særlig for småfly. 

Den første som klassifiserte skytypene var den britiske kjemikeren Luke Howard i 1803. Han brukte latin til å beskrive skyene. Det er ti hovedtyper av skyer, men de tar utgangspunkt i tre hovedformer: Cirrus (fjærskyer), Cumulus (haugskyer eller bobleskyer) og stratus (flate, lagdelte skyer). Så legges det til alto for mellomhøye skyer og nimbus for nedbørsskyer. Skyen på bildet er derfor mellomhøy (alto) det vil si 2 til 6 kilometer opp i lufta + en haugsky (cumulus)  + linseformet (lenticularis) = altocumulus lenticularis.
Kilde: snl