Julekveldsmat

Publisert 05.01.2022 21:51

 

Lutfisk og grynvelling

Julekveldsmat i Sollia før i tida

Lutfisk er tørrfisk, vanligvis av torsk, som er utbløtt i vatn, lutet (før i tida med lut kokt på aske fra bjørkeved) og så vatnet ut igjen. Solliværinger som utvandret til USA har spist lutefisk og lefse for å holde sin slekts mattradisjon i hevd.

 I dag har nok lutfisken tapt mot svineribbe på julekvelden, og risgrynvellingen er erstattet med multer og fløte som dessert hos mange. Noen spiser lutfisk med tilbehør før jul, ellers i jula eller ved nyttårstid.

 For middag til 4 personer

 Cirka av alt: 3 kg lutfisk ferdig lutet, 4 dl vatn, 50 g risgryn, 8 dl mjølk, litt (12 ts) salt

  Framgangsmåte 

21 0104 lutefiskLutfisk
Lutfisken lettsaltes over natta og vatnes deretter ut i 6-7 timer. Legg fisken i en langpanne og stek på 220 ֩C i cirka 45 minutter.

 

 

22 0104 risengrynmelkesupperGrynvelling med risgryn
Kok grynene i vatnet til det er trukket inn. Spe så med kokende mjølk, og kok under lokk til grynene er møre – cirka 1,5 time. Smak til med litt salt.

 

 Servering
Lutfisken ble før servert
på lefse med godt smør, og med vellingen som skjemat til. Lefse og smør er tilbehør. I dag bruker mange ekstra tilbehør som erterstuing, stekt bacon og/eller ribbefett og mandelpoteter. Før var det gjerne hjemmebrygget øl og akevitt til lutfisken på julekvelden.

 En liten historie til slutt:
Et år Dorthe Brænd (1865-1961) på Uti skulle vatne ut en bunt tørrfisk, ble den som vanlig, omtrent der Fossehuset er nå, plassert i rennende vatn i en kulp i Fossen. Det gikk ikke bedre til enn at en oter, som hadde sin vandring gjennom fossen, fant tørrfisken såpass velsmakende at den forsynte seg med tørrfisk til bare ståltrådringen som hadde holdt bunten sammen, var igjen. Da Dorthe skulle hente den utvatnede fisken for å lage lutfisk, måtte hun gå hjem med uforrettet sak. Det var butikk på Uti den gang og tørrfisk var lagervare. Men det var slutt på å vatne ut fisken i fossekulpen.

 

 

 
BB