La på svøm

Publisert 15.08.2021 19:46

21 0807 sauer bestI forrige uke ble det oberservert tre sauer - ei tikke og to lam- som la på svøm over Atnasjøen. Hytteier i Megrunnslia Helene Gjonne forteller:
- Vi drev nede på båtplassen vår nord nord i Atnasjøen da vi fikk ser tre sauer komme ned mot sjøenkanten og la på svøm utover. Det var ei voksen tikke med to lam. Vi fulgte med og oppdaget/hørte at lammene breke og ralle, tydligvis preget av de hadde slukt vann. De formelig klamret seg til mora. Vi besluttet da å ro ut til sauene og gjøre et forsøk på å snu dem tilbake til landet de kom fra.

21 9807 sauer på landDet lyktes vi i og endelig var mor og barn tilbake på tørt land. Der kom til etter hvert til hektene og dermed løste det hele seg på en god måte. Vi frykter at de ellers hadde kunne druknet der ute på sjøen. 


Hvorfor?
Det vi spurte oss om er hvorfor disse sauene la på svøm uten at vi kunne observere at det var noen som jaget dem. De kom tilsynelatende raskt, men kontrollert ned til sjøkanten før de la på svøm nærmest på direkten.
Det er nesten ikke observert  noe lignende tilfelle, såvidt reaksjonen kjenner til, så det er grunn til å anta at det hade vært enten et rovdyr eller en hund som hadde vørt etter disse sauene. I alle fall er det grunn til å minne om båntvangen som gjelder.