Løvetannsalat

Publisert 04.05.2022 14:55

 

LøvetannLøvetann (Taraxacum) – en tidlig vårplante

Alle kjenner nok løvetannen, den frodig gule blomsten med de takkete grønne bladene i rosett nede ved rota. Stengelen er hul og bryter du den av, kommer det hvit melkesaft – danskene kaller derfor løvetannen for Fandens melkebøtte. Melkesaften setter flekker der den kommer på huden.

Helse Norge ved Giftinformasjonen skriver: Løvetann (Taraxacum) er ei ufarleg plante, og vi forventar ikkje symptom om du tek ein liten smak.

Førstehjelp ved uhell med løvetann

​Gi gjerne litt drikke for å fjerne restar eller ubehageleg smak frå munnen.

Løvetannen kan være en god nytteplante for alle som drister seg til å prøve å spise bladene eller rota. Te av løvetannblad er urindrivende. Fra blomsten kan det lages vin.

Løvetann kan og bør brukes i matlagingen. Bladene egner seg som salat. Kokt kan rota brukes som gulrot.

 

Løvetannsalat

Selvberging og det å gjøre seg nytte av f. eks. brennesleblad, skvallerkål, løvetannblad og andre ville og halvville vekster er mer aktuelt enn på lenge. Sammen med verandakasser, pallekarmer og frilandsbed i egen hage eller på områder tilrettelagt for private parseller på nære eller fjerne gårder der hver og en av oss kan dyrke egne  grønnsaker og bær.

            Tidlig om våren er den beste tida for unge skudd og blad fra ville vekster. For eksempel er løvetann en villig og viltvoksende plante alle kjenner og ser komme i blomst nå i mai, jo før og ung vi bruker løvetannbladene som salat, jo bedre er de. Aller best blir de om vi planlegger høstingen ved å sette en pappeske over plantene et par dager. Det gjør bladene litt lysere og fjerner noe av den litt bitre smaken. Vasker vi bladene godt og lar de stå i kaldt vann en halvtimes tid blir også noe av den bitre smaken borte. Stilken er ikke til å spise, bare bladene. Det lyse bladfestet er heller ikke godt. Blomsterknopper er ok, men ikke utsprunget blomst. Få bort det meste av vannet i en sikt eller et håndklede. Bladene nappes i biter før de legges i salatskåla.

Det er mange gode dressinger til løvetannsalat:

1 med yoghurt som basis

2 dl yoghurt, 1 ss (lys) sennep,2-3 ss soyaolje, 2 ss sitronsaft, salt og (hvit) pepper etter smak. Bland først sennep og youhurt og sett til olje, sitronsaft og krydder, bland dessingen og hell den over salaten.

2 med soya- eller olivenolje som basis

0,5 dl soya- eller olivenolje, 2 ss (balsamico) eddik, ½-1 fedd hvitløk, 1 ss (lys) sennep, 1 bt (flat) persille, salt og pepper etter smak.

For en lettvint sommermiddag til 4 personer:

600 g løvetablad, 4 skiver ristet brød skjæres i krutongbiter og stekes gylne i olivenoljen, 4 egg (hardkokt, 10 min.) skjæres i båter

Dressingen lages med knust hvitløk, sennep, eddik, salt og pepper som spes med litt olivenolje om gangen. Bland inn salatbladene og egg krutongene og eggebåtene på toppen. Denne retten er best når krutongene og eggene fortsatt er varme.

3          løvetannsalat som turmat

En neve løvetannblad, 1 ss soya-, solsikke- eller olivenolje, 1 ss vineddik, litt salt og pepper, litt (gress)løk og/eller småsyreblad

Bland eddik, olje, krydder og mos litt gressløk i en liten skål. Denne blandingen heller du som dressing over løvetannbladene, og blander godt.

BB