Litt tå hørt (2010)

 

Bilde av 04 1210 Blåkollen foto Jo ØvergaardSolkverv.Fra nå av vender vi vår ende av jordaksen sakte mot sola igjen.
Daglengdene blir lengre og vinterlyset endrer karakter.

                                                              
Bilde av vinterfuruTregrensa
kryper oppover. Det kan vi sjå flere steder i Sollia. 
Det er hardt å være i fremste rekke. Denne furua er iallefall påvirka av snø og hand vind fra NV.


Bilde av Jaktøks og sag

Enkelt friluftsliv krever lite utstyr, men tollekniv, tursag og turøks er nyttige redskaper. Fyrstikker er en nødvendighet.
Bilde av tegning

Trøtsamme blyantstreker

Lange vinterkvelder kan gjøres kortere med god fantasi, papir og blyant. Før fjernsynets tid, og da barn  og ungdom helst produserte gaver sjøl, kunne fantasien gi de fineste figurer og mønstere.

Hvem ville ikke like å få en eske med innhold der denne blyanttegningen var limt på lokket?
 

Bilde av svell i Blåfjellia foto Chr P. MathiesenBlåfjellia kan midlertidig omdøpes til BlåSVELLia. Kraftig stevling her også¨har gjort at veien er midlertidig stengt . Som vi ser har svellkulen i grøfta snart vokst opp i skiltet på oversida av veien.
Bilde av Førjul 2010 073,lue Noe til lue - skapt til juleb

Noe til lue - skapt til julebukker
Undres på hvem som får modellua til jul, skapt av en kreativ person i en travel førjulstid. Hverdagen blir det du gjør den til! Kanskje kommer det julebukker på døra i år, det er en skikk som nesten har gått i glemmeboka. Da gjelder det å kle seg ut til det ugjenkjennelige

 

og spille den rollen en ønsker. Mens det ennå var romjulsfester på ungdomslokalene i Sollia og gjerne fram til 13.-dag eller 20.-kvelden var det lov å gå julebukk - om det så bare var til føderådsfolka over tunet eller naboene i grenda.
 

 

Bilde av liten kaffevarme foto Bjørn Brænd

Det skal ikke store bålet til for å koke kaffe og lage litt varm mat - hvorfor ikke koke egg i kaffekjelen?

Bilde av jakthunder

Jakthundene har hatt noen uker med kjernevirksomhet ute i skog og mark. Nå går sesongen mot slutten, og det blir noen måneder med vakrtfunksjon, kjæledeggerolle og som turkamerat.


 

Bilde av 2010-11-08 Atnelien jaktlag nov 6 7 2010 kårer,fotoBBKårer

 

 


 
Bilde av rypebøsør. Foto Hans SollidHolde i lag i gode og onde dager

Dette lyder vel kjent for mange av oss. Men i sola oppe i Nygårdsseterhaugen i Grytvola var det et par ryper som etterlevde dette pålegget. Godt å vite at det vrimler med smågnagere så rev og hauk kan fråtse som bare det. Det gjeld å nyte de gode dagene, for etter disse kommer stor kull av predatorer og da kan det fort bli andre boller.

 

Bilde av harepus. Foto Hans SollidUventa besøk

En liten harepus kan blitt overrasket når han får uvanta besøk sånn en slik klar og kald oktobermorgen. Godt at det var el elgjeger med rifle som kom forbi og ikke en med hagle mellom  henda.
 
 
 


 

 


Bilde av skøyteis på Setningssjøen. Foto Hans SollidNå legg isen seg på vatna

Setningssjøen er som vanlig først ute. Der legg isen seg som kjent i samme øyeblikket som metrologene varsler kuldergrader. Hadde dette bildet holdt seg, kunne det ha lokket hopetall av nedelendere som liker å lå på skøyter - langdistanse. Start og innkomst på Slåbumoen, men krav om 10 runder eller mer.

 

Bilde av Sjellåa. Foto Hans SollidSjellåa "sett opp"

Under kaldeperioder om høsten og før det kjæm snø, kan bekker "sette opp" som vi seier det. Det betyr at bekker og elver fryser til fra botnen og demmer opp vatnet og presser det opp. På den måten kan det bli plent umulig å passere en bekk som du om sommeren nærmest kan hoppe fra stein til sten over. Å forsere Sjellåa slik som på bildet, frister ikke mye på en kald høstdag. 

Bilde av smågnagerår. Foto Hans Sollid

Smågnagerår
 

Det er et nærmest vanvittig smågnagerår i år. I snøen går det fæler påkryss og tvers overalt. Dette gjør livet lettere for både den ene og den andre. Rypa drar sikkert et lettelsens sukk,  sjøl om ho nok vet at det fort kan snu seg.
 


Bilde av snuplass for elgen på skytebanen. Foto Hans SollidNoe å gjømme seg bak for elgen

På skyebanen har elgbanen i flere år vært ute av drift. Skinnegangen er rel. ny og fungerer, men det trengs ny fangvoll bak. - Den kommer til sommeren, forteller leder i Sollia skytterlag, Rune Hemli. Når det gjelder denne snuplassen for elgen, er vel opgså den moden for utskfing. Sikkert godt for denne elgen å ha et stelle der den et kort øyeblikk kan puste lettet ut. Forseggjort er den gamle der den står der i laftet tømmer
 

Bilde av juletreføtter. Foto Hans SollidTidlig ute

Å ha tre jultereføtter klart på trappa i slutten av september, kan en i alle fall kalle tidlige juleforberedelser. Redaksjoenen garanterer full anonymitet i slike følsomme spørsmål!


 
Bilde av gl.dør med lås Foto Jo Øvergaard

Gammel dør

Så norskt som det kan bli skrev den danske avisa Politiken som bildetekst til bilde av samme dør for noen år siden.

 

Bilde av spontak i Sollia Foto Jo Øvergaard

Spontak

var va nligere før. Etter at det ble anskaffet sponsag på den gamle saga ved Atnbrua  ble det lagt skåret spon (stikker ) på mange tak i Sollia. Særlig var det vanlig på større uthustak.
Sølvfarget tak er vakkert iallefall


 Bilde av høstgule ospeblader foto Jo ØvergaardOspa

er det løvtreet som slipper løvet først om høsten. Senest ute om våren er den også. Nå ligger bladene på bakken og varsler om andre tider. Men de geldet oss med sin velsignete rasling i vinden den korte tida vi hadde sommeren her.

 

Bilde av tyttebær foto Berit GomnæsTyttebær


Nå beynner tyttebæra å bli moden. Somme steller er de kvite på undersida ennå men med god sol i helga nå så er det mange fine bær å finne.


 

Bilde av Krekling foto Berit Gomnes

Krekling

 

Av krekling blir det nydeleg rå-saft og likør! Bæra er fulle av gode stoffer som antioksydanter og vitaminer. Kan og brukes til graving av kjøtt.

 
Bilde av multe Vassbulia. Foto Hans SollidFje
llets gull
Multesesongen er på hell, men fortsatt kan du finne go'sakene inne i bjørkrøstene, slik som disse bærene i Vassbulia. Var det noen som snakket om de hengende haver i Babylon?

Viste du forresten at multas latinske navn er "Rubus chamaemorus", på folkemunnet ofte kalt fjellets gull.
Legg merke til skrivemåten med u, det betyr at vi skal uttale navnet med u i multe, ikke å som mange bruker.


 

Bilde av småfe foto Bjørn BrændSau og geit er de beste "arbeiderne" vi har til å holde utmarkslandskapet i hevd som kulturlandskap, opplevelseslandskap og bygdas ressursbankBilde av oransjegullvinge foto Bjørn BrændOransjegullvinge (Ly
caena virqaureau) suger nektar på en sveve som vokser på setervollen

 


 

Bilde av Blåklokker foto Bjørn Brænd
Setervollene har fortsatt sin blomsterprakt sommeren igjennom
Bilde av Kviskriuiprestan foto Jo ØvergaardDette bildet fra "are sia tå Tonda" er av Kvitskriui-pretan"- Et interessant og verneverdig geologisk fenomen. Men visste du at slike finnes på vår side også? Vår natur har mye spennende i vente for som leter,går og ser.
 Bilde av "Særken" foto Jo Øvergaard"Særken"
Oppunder Gravskardshøgda ligger snøfonna "Særken". På bildet er det bare litt igjen av den og idag 15.08 er den helt borte. Det skjer ikke hvert år
-Har du vært oppunder særken spurte Otto Brænd meg skøyeraktig den gangen jeg var ungdom og rundt i alle fjell. Fonnas navn gir mulighet for dobbeltbetydninger som ungdommen kan ertes med....


Bilde av Velkommen foto Bjørn Brænd
Hyggelig og smart bygningsdetalj som ønsker velkommen på ei gammel seterstue her i Sollia.
"Velkommen inn til surost og rømme,kaffe og rømmevafler"Bilde av Moldværskrok foto BBHer ser vi en bygningskonstruksjon og detalj som er sjeldne å dokumentere nå til dags - se eget bilde av sjølvokst mordvalskrok.(dvs den stokken som lihher i nerkant på et torvtak)
Bilde av ved Oksa, foto Jo Øvergaard"Oksa" eller helt presist Oksodden, er et av Atnsjøens beste badesteder. De store stena ute i sjøen blir kalr "Oksa" av oss "locals". Fin grasbakke,fin strand og grunne ut for lang gjør dettetil en fin plass for soling og bading.
Det er fint å gå ned fra RV på "Oksteigen" nord for Fjelltun, ned for avkjørslen til Sollia hyttegrend.


Hesjer er ikke å sjå i SoBilde av rundballepressing foto Jo Øvergaardllia mer. Rundballer er det som er nesten enerådende som høsting- og konserveringsmåte av graset.
Kvite traktoregg setter sitt preg på landbrukets drifts.- og kulturlandskap.
Bilde av gjeter på botanisk vandring foto Jo ØvergaardGjetbflokken på Prestgardssetra viste stor interesse for den botaniske vandinga på søndag. Kanskje hadde de hørt gjeta (!) at apotekern fra Koppang er en god vegleder, kanskje var det von om at hadde noen nye tips om gode beiteplanter...?
Vi såg og fikk høre om  iallefall en del planter som gjeta (hittill) ikke har brydd seg så særlig om...

 

Bilde av Skjellådalen mot Skjellåkinn. Foto Berit Gomnæs

Sjellåkinn
På  topp e n av Skjellåkinn møtes grensene mellom tre kommuner ( Stor-Elvdal - Alvdal og Folldal).
Vegen til Breisjøseter krysser her Skjellåa som er grenseelv mellom Stor-Elvdal og Alvdal..Dalen vi ser heter Skjellådalen.Solliværingene sier helst "innme Skjellå'n" om de presist mener denne delen.


 

Bilde av blålyng. Foto erit Berit GomnæsBlålyng ( Phyllodocecaerulea) pynter opp langs vegen til Breisjøseter
  Bilde av ein heilo som helsar fotografen Berit GomnæsHeiloen helsar langs vegen til Breisjøseter
 

 Ingen skal komme og si at heiloen lar den sjansen gå fra seg. 
Bilde avlam og koro foto Jo Øvergaard

Korpunge
Den ne korpungen(korp/kørp = ravn) har slått seg i lag med kopplamungene på garden Utti. 
Den er blitt spak og ser ut til å trives. Særlig årvåken er den på kraftforautomaten som kopplamunga bruker.....
 

Bilde av rester etter stol over Storgryta. Foto Hans SollidRester av stol over Stor-Gryta

Restene av denne stolen over Stor-Gryta minner oss om ei forgangen tid. Denne geniale innretningen ble brukt av fløterne og andre som hadde bruk for å krysse et vassdrag. Den besto av en solid wire spent mellom to trær eller egne bukker. Under wiren hang det en stol som gikk på trinser og som kunne bære en person. Enkelt og greit, og det var i mange år etter at fløtinga var lagt ned ei god hjelp for fiskere og den ga også utfordringer til andre eventyrlystne.

 


Bilde av rød jonsokblom foto Berit GomnæsDen vakre og frodige "Rød jonsokblom"
( Silene dioica)


Bilde avoppnøring m furukonglerFurukongler til bruk som grillbrensel er utmerket. Gamle furukongler som ligger på bakken er tørre og gode. Plukk ikke furukongler fra treet, de har fortsatt en jobb å gjøre i skogen - dels som frøprodusent og dels som mat for korsnebb, ekorn og andre.
For bruk på grillen kan du enten bruke bare kongler eller en kombinasjon av kongler og kol.
  • Legg konglene i grillen og fyr opp med litt papir.
  •  
  • Legg et lag med kongler nederst i grillen og fyll på med kol.

Bilde av Steintjønna på Finnsjøfejllet. Foto Anne Marie Raddum GrindstadGo'bit på Finnsjøfjellet
Sommeren er i gang allerede og i Sollia står go'bitene i rekke og rad. Et område som ikke så mange er klar over, er Finnsjøfjellet eller Sollifjellet som det også kalles. Her finner vi Steintjønna med denne "integrerte" fiskebua.  Du finner den på stien fra fra Øverdalssetra til Finnsjøen. Turen kan  anbefales!

 
Bilde av IsykkelturisterTerrengsykling
Med rett sykkelutstyr er det mange muligheter for sykkelturer i Sollia. Fredelige skogsbilveier  er en mulighet, ttraktorveier som denne mellom Sjølisetra og Breisjøseter en annen mulighet

Vårbilde fra Atndalen. Foto Åse-Synnøve RønningenRondane siit frå neri Atndæln

- Tenkte det kunne væra arti å sjå et bilde tå Rondane slik Rondane sir ut førr øss neri Atndæln. Bildet er teke fra Nysetra øst for Atnvola, Finnsjøfjella ligg i mellomgrunnen. Sjøl før øss ruver Rondane, om vi itte er så nere Rondane som døkk oppi Atnbrugrenda, sier Åse-Synnøve Rønningen.
 

 

 


Bilde av flomskader ved Veslegrytdalssetra. Foto Hans SollidFlomskader på vegen
Vårkåte bekker og spekte stikkrenner er ingen heldig kombinasjon, som her innafor Veslegrytddalssetra. Da blir det den sterkestes rett som gjeld.
 Bilde av utsikt fra Grytvola. Foto Hans SollidSlaraffenliv
Å ligge på en måsårabb i vårsola og bærre la tida gå og kjenne varmen, er et privilegium. Og kanskje det beste tå alt; det finns itte hverken knott eller flue!


Bilde av vår ved Næråtjønnet. Foto Hans SollidDet våres ved Næråtjønnet
Det ser ganske gult og hustre ut rundt Næråtjønnet slik like før løvet sprett for fullt. Men der forandrer seg fort i disse dager.

 


Bilde av vår i Øverdalen. Foto Mari RøstumVår i Øverdalen
Utsikt fra oppi Måsaåsen mot Finnsjøfjellet, Granhaugen, Nordre Lien og Gran. I bakgrunnen fra v. Seterhøa, Gravskardhøgda og Skjellåkinn.
 
 

 

 


Bilde av 1vårlig kjæringris ved Lessingsbua. Foto Hans SollidVårlig kjerringris
Det er von for våre firbeinte venner i fjellbandet. Kjerringriset er i ferd med å få opp øra tel gangs, og da vanker det beite for noen og enhver.  For ikke å snakke om løvet nå som det sprett!!


Bilde av Høgronden fra Nygardssetra. Foto hans Sollid" Eg drøymer no, som fyrr eg altid drøymde,
naar slike Fjøll eg saag i Lufti blaa." skiver A.O.Vinje i diktet "Ved Rondane" Det er ikke nødvendig å si noe mer...


 

 
 

Vårbilde fra toppen av Muen 2. juni. Foto Rondane Gjestegård EndenVakkert skue fra toppen av Muen Sjøl om kalenderen viser 2.juni er det et heller snørikt bilde som møter deg fra toppen av Muen.

Bilde av påskeliljer ved parkplassen ved Sollia kirke. Foto Jo ØvergaardPåskeliljene ved Sollia kirke
De
blir ikke vakrere enn de er nå.
Landskapsarkitekt Lars Berge  var på befaring og var nøgd med det han såg.
 Bilde av beverfelt bjørk. Foto Hans SollidBeveren i aksjon
I enden av Langtjønnet driver det en iherdig krabat i vårvatnet. Hans spesialitet er å felle bjørker og gnage bark. I tillegg er han en ekspert på å bygge dammer. Det er neppe gjennomførbart der han driver mellom Langtjønnet og Rundtjønnet. Da passer det nok bedre å holde seg langs Bjørhusbekken (bekken der beveren holder hus) som navnet forteller.

Bilde av vinterlige Gunstadsetra. Foto Hans SollidVinterlige i fjellet
Det er fortsatt meget vinterlig i fjellet. Som her ved Gunstadsetra der det ikke er mye som tyder på at det ville ha blitt seterflytting på ei stund dersom setra hadde vært i drift.
 
Bilde av sliten løe. Foto Jo ØvergaardSliten etter vinteren
Ikke alle hus har tålt vinterens snøtyngde like godt. Det er vemodig at hus som gjennom mange årtier har hatt sin verdifulle funksjon, snart er historie

 

Bilde av kaffekoppemne på Bersveinsmyra. Foto Knut RønningenEt kaffekoppemne ved Bersvenmyra
Knut Rønningen skriver til oss i dag 22.05:
"Tok i dag en tur opp til nevnte område. Vegen opp til Mokjølen var stengt, slik at jeg gikk opp lia "mot senderen". Når jeg er ute på mine turer har jeg bestandig med utstyr for å ta av slik "kåter"som jeg hålå ut til kaffekopp.Kjempefin hobby,en slik kopp blir  en trofast turvenn, og en fin gave å gi bort ved spsielle anledninger for folk som er glad i naturen. I bakgrunnen ser vi Gammelseterkletten eller Storkletten som den også kalles.
sollia.net takker for bidraget og oppfordrer alle til å komme med slike stemningsrapporter.


Bilde av vatn i vegen på veg mot Blåsteinsbekken. Foto Hans SollidPå veg mot Blåstensbekken
Vårvatnet kan møte mange hindringer på sin veg mot havet - i dette tilfellet med Atnsjøen som første stopp. Da er det en fordel at "logistikken" fungerer, ikke slik som her der et spekt rør under ei privat avkjøring gjør at vatnet må ta vegen til hjelp på sin ferd mot Blåstensbekken.

 
 

Bilde av Øverhølen i Atnbrua. Foto Hans Sollidlle før stormen
Vatn er noe rare greier. Ta for eksempel Øverhølen i Atnbrua. Der rinn vatnet rolig og harmonisak mot brua og fossen. Men idet vatnet hiver seg utfor, forandrer det fullstenfig karakter, Nå er det plutselig forandret til et hvirvlende og sprutende inferno. Nådeløst, det er vel bare n' Helge Nesset som kunne komme seg velberget fra den turen!

I forgrunnen en av de mange harepusene som må bøte livet i trafikken.
 Bilde av isforholda på Setningssjøen. Foto hans SollidIsfiskesesongen går mot slutten
Isforholda på Setningssjøen skulle så absolutt tilsi at isfiskesesongen går mot slutten. Ja, den er vel i realiteten over.
Men hadde det vært i gamle gode dager skal en ikke sjå bort fra at en eller annen råtass hadde prøvde seg med båt fra land ut tel iskanten og med noen brede gode bakrevler eller panelbord videre innover til fastere is. Det er rart at denne trafikken gikk bra.
 
Bilde av Ole Bikers. Foto Hans SollidOld Bikers med solliainnslag
MC-klubben Old Bikers fra Hamar trosset et ufyselig vær og tok turenm oppover fra Hamar dagen før den store dagen 17. mai. I klubben som teller vel 80 medlemmer, befinner det seg treo solliværinger, søskenene Ole Per, Børge Brænd og Ingrid Brænd Andersen ( ikke med på denne turen). Og da var det ikke mer enn naurlig at de tok med seg en "old bussbiker" 'n Per Sør-Brænd  til middag på kafeen.
 
Bilde av gåseflokk. Foto Ole NordahllMellomlanding
Denne gåsflokken fotograferte Ole Nordahl nylig under mellomlanding i Atnbrua. Vi har ingen data som forteller om dette var forårsaket av askesky fra Island eller om det hele dreide seg om en helt regulær mellomlanding i tråd med tidligere rutemønster.

Bilde av skuterkjøring...foto Erik Ydse, SNOSnyskuterkjøring
Sesongen for snøskuter kjøring er over om du ikke har spesialløyve på maiføret. Erik Ydse tok et år før her dette bildet av herværende webredaktør etter en tur gjennom elveisen. Registrer SN0 hvor fisken stårhen  om vinteren?


Bilde av påtår foto Jo ØvergaardPåtår
Tilleggsforing av lam må til om det er mange søsken å konkurrere med.Eller at mora ikke har nok mjølk av andre grunner. Morosamt ei stund å fore slike krabater men blir det rene kopplamunger er det nok helst menneskebarna som synesdet er gjevt.Bilde av lunne av bjørkeved. Foto Hans SollidBeredskapstiltak
Med erfaringene fra denne vinteren friskt i minne er det å ha en lunne med bjørkeved framkjørt å sammenligne med en velfylt bankkonto. Kjekt å ha! Her er det bare å sette vedmaskina i sving.
  

Bilde av en pust i bakken foto Jo ØvergaardKom mai med skjønne skidager...!
Sjøl om vi i dag sier og skriver 9.mai er det fantastiske skiforhold i fjellet. Ja egentlig er det bare å spenne på seg skia nede i bygda og gå til fjells på
skæran- Langt over høgstdag holder den både elg og skiløpere helt ned i furuskogen att.
Bilde av Lyngstadvegen. Foto Hans SollidHardt åt vegen
Det kan leite på når ei læssbærersmaskin svinger inn på vegen for å lesse av. Slik som her på Lynstadvegen. Godt å vite at Glommen som driftsansvarlig, har gode rutiner med å rydde  og rette opp att vegbanen etters seg.

 

Bilde av høg stubbe. Foto Hans SollidStubber høgt
Skogsmaskinene stubber høgt i skråbakke på grunn av kappeagregatet. Slik som her etter ei drift i vinter ned've ælven (Finstadgrenda). Det går med noen liter massevirke eller noen desimeter på lenga på skurtømmeret. Men vedmarken klager itte over slikt. Her er det attpåtil muligheter for to etasjers bolig.
Det er bare det at en vårdag om et par år kan det komma en hardbarka isfisker med ei kvass øks og barke hele stubben. Dermed er idyllen brutt. Da er neste stopp botn tå Atnsjøen og en fiskekjeft med kvasse tenner. Nei, livet er og blir et lotteri!

Bilde avSølenkletten I maidrakt foto Berit GomnæsMaidrakt
At sjøl Sølenkletten er så kvit i mai viser med all tydelighet at det lite varmegrader i fjellet ennå. Men brått kan omslaget komme - det vet vi som lever tett på disse fjella. Ei historie fra lengre attende i tida: En forløs gardbruker gikk seg en tur i fjellbandet uti mai og utbrøt pessimistisk når han kom hem att : I år trur je itte det blir bært!

Bilde av rypespor foto Jo ØvergaardRypespor
Rypsteggen hevder nå revir. Men forlokkende skratt og spell prøver han å få ei fin høne til velge nettopp ham og hans område.
Som vi ser kan han by på både beite og flott utsikt.

Bilde av renssloe i og vedMuen foto Ole NordahlRenssloe
Sollia.net har gjentatte ganger skrevet om villrenen i fjella våre. Nå når vinter'n er på hell, viser vi dette bildet hvor vi ser renstrakk både i vegkanten og oppe i Muen. "Sloe" kaller vi slike drag etter en renslokk her i Sollia.

Bilde av rundballerester. Foto Hans SollidSesongslutt
Det lir mot sesongslutt på rundballeplassene i jorkantene nå. Trafikken er som regel økende utover vinteren da forknipa for elgen bare øker. Men sjøl nå er det godt å finne att noen tørre rester på "valplassen" fra i vinter. Mange ferske spor tyder på det. Og det er ennå lenge tel løvet sprett!

Bilde av elvisen som kalver. Foto Hans SollidElvisen "kalver"
At isbreene kalver er et kjent begrep. Men våren er ei kalvingstid for noen og enhver. Slik som for isen her i Atna ved Bryn. Her går det unna med kalvinga i rekordfart og med vatnet som trykkveer bare go'været kjæm. Det går mot sommer, og fiskerne kan bare begynne å sjå over redskapen.
 
Bilde av skjev pipe foto Jo ØvergaardMurmester
Han kunne kunsten å mure han som tilbake på 1800 tallet murte denne pipa. Sæterstua synker i kne og både hus og pipe har sett slik ut i mange 10-år. -uten at pipa har rast i hop. Nøye tillagte naturstener og ingen bruk av sement sjølsagt. Murmester var han!

Bilde av ettersyn med brannbil. Foto Hans SollidVårsjekk på brannbilen
Rutinemessig har vår lokale brannsjef Even Moen sjekk på bil og utstyr for å holde beredskapen oppe slik at de 14 brannkonstablene alltid vil finne utstyret i orden. Det er Midt-Hedmark Brann- og Redningsvesen som er den administrative enheten som brannvesenet i Sollia er underlagt.
I denne bansjen gjelder det at alt fugerer. Det fikk de bevis for bare noen få dager etter at dette bildet ble tatt da de måtte rykke ut til en bilbrann langs Lyngstadvegen.

Bilde av "elgenfæler" på skaren. Foto Hans Sollid"Elgfæler" på skaren
Det held seg kaldt om natta, og elgen kan nyte det privilegium å gå på skaren fra morgenen av og langt ut på dagen. Sikkert godt for dem etter en lang vinter i djupsnøen. Og snart kjem våren med freskt bjørkeløv med beite over alt. Dette er nok neo som varmer en elgpels!
  

Bilde av Grøtarhøgda fra Setningssjøen. Foto Hans SollidGrøtørhøgda
Grøtøthøgda gjør liksom aldri noe mye av seg, men er et flott skue mot sør for en isfisker på Setningssjøen. Det kunne være interessant å vite hva navnet kommer av. Kan noen hjelpe oss?
Faktum er i alle fall at toppen ligger på 1384 moh og at kommunegrensa mellom Stor-Elvdal og Ringebu og derved også fylkesgrensa mellom Hedmark og Oppland, går over toppen.


Bilde av pultostPultost
Pultost er en delikatesse som sollia.net sine medarbeidere vet å verdsette. Ii dag torsdag 2. april feires det  at den er blitt vernet (har fått Presidiestatus) på Glomdalsmuseet. På markedsdagen under Fossedagene lørdag 4.september i Sollia vil vår lokale produsent Bjørg Trønnes  selge sin gode pultost  utafor Jomsborg.


Bilde av maurtue. Foto Hans SollidSnart sesongstart
Våren representerer sesongstart for prosjekter for liten og stor. Det er mange arbeider som står og venter på vårsola og varmegradene. Planer er lagt i kalde vinterkvelder, nå står gjennomføringsfasen for tur. I denne maurtua blir det vel å reparere det hullet som en rev grov ut i fjor høst som må få prioritet. Her mangler det i alle fall ikke på innsatsvillige beboere som alle føler et kollektivt ansvar for boligen.
 
Bilde av Igeborg MoenAktuelt folkeminne
 Ingeborg Moen (1850-1924, bosatt på Nordre Moen) fortalte at under Napoleonskrigene, i nødsåret 1816 og også i hardåra 1870-åra at HØYMOL <lokalnavn: storsyre> (Rumex longifolius) ble brukt i matlagingen som grøt og flatbrød, og bidro til livberging av folk. Hun syntes det var forferdelig å se på at ungdom som hadde gått på landbruksskole dro planten opp med rota for å bli kvitt den i enga til fordel for timotei


Bilde av skigardsved til tørk. Foto Hans SollidGod vedtørk
Det er ikke bare vanlig fyringsved som tørker godt i sola nå om dagen. Også skigardsveden kan melde om den er tørr og klar til innsats til sommeren.

 

 
Etter oppfordring legger vi solnedgangen over Rondvasshøgda her.
FLASH 
Vi arbeider med å forbedre bildepresentasjonen og viser her et eksepmel på bruken av Flash. Dette er en serie bilder der moitive glir over i hverandre. Vi ber også her om bilder uten at dere trenger å levere tekst . Motivene bør ikke nødvendigvis være så lenket opp mot hverandre som i dette eksempelet. Derfor kjære leser, det er bare å hive seg utpå!

Bilde av Vollseterkletten. Foto Hans SollidEt fint skue.
Vollseterkletten stikk seg opp mot himmelen idet du er på veg nedover Langtjønnbakken. Oppe på toppen står radiomasta til Svorka som sørger for bredbåndsforbindelse til det aktuelle området. Et fin skue dette også, men det er vel best å holde au'a på vegen.

 
Bilde av Atnfossen. Foto Hans SollidStille før stormen  (flommen)
Enn så lenge er det stille i Atnfossen. Vassføringa er på det minste gjennom året, og nå kan du sjå detaljene i fossefaret. Det var også på denne tida at arbeider knyttet til fossen måtte være ferdig. Som i 1916 da fløtningsdammen vart bygd, eller da "Lille Atna Bro" sto ferdig i 1900.  Naturen satte her en ubønnhørlig "dead-line".

 
Bilde av Rondeslottet fra Gammelvegen. Foto Hans SollidEn tur på hytta nå anbefales!
Tida utover nå mot mai og vel så det, er ei veldig fin tid sjøl om noen av hyttevegene er stengt. Å sitte i solveggen gir tid til ro og ettertanke, kanskje akkopagnert av en og annen rypestegg tidlig om morgenen og sent på kvelden. De kara har mye å gjøre om dagen. 
Det er fint å gå på beina etter vegene. Og hvilken utsikt, sjøl langs vegen - som her oppi Mmegrunnslia der en midt i skogen får Rondeslottet midt i ei "glenne".

Bilde av hølen under Atnfossen. Foto Hans SollidVårtegn
Det går mot vår. Isen på hølen under Atnfossen kan vel aldri regnes som sikker. Nå er det allerede store råker, og snart er hølen under fossen isfri og våren kan bare komme. Det er vel grunn til å tru at det er noen luringer nede i vatnet også som ser fram mot lyse sommerdager med rikelig tilgang på løvmark og andre go'saker.

 
Bilde av off season med skilt og snøplog. Foto Hans SollidOff season
Det går mot sesongslutt for elgskiltene og snøplogen. Det er all grunn til å håpe at begge får ei god opg framfor alt lang kvile før seoingen starter att til vinteren.


 

Bilde av jervspor foto Jo ØvergaardSlag etter jerven

Er du så heldig å finne spor etter noen av de store rovdyra så ta  et bilde med kamera på mobilen eller kameraet du alltid har med deg(....) og send det til sollia.net.
 
Her ser vi slag (altså spor) etter en voksen jervBilde av Bjørhusbekken. Foto Hans SollidBjørhusbekken
Bjørhusbekken renner ned omtrent midt på Langtjønna. Bekken kommer fra Voldalen. Navnet stammer fra det gammelnorske ordet for bever - bjor. Så Bjørhusbekken betyr bekken der beveren holder hus. Nå så det ut til at beveren hadde flyttet ned i Vulua på høgde med garden Tangen mellopm Volla og Enden. Der kan en se kvitbarka bjørkestammer sånn halvveis uti elva. Bedre kjennetegn på bever finner du vel ikke.
 
Bilde av Erik Hemli som mekker veteranbil. Foto Hans SollidErik mekker 
Erik Hemli er en utpreget veteranbilentusiast. Han bor i Venabygda, men jobber mye i Sollia. Da bor han på Solhaug oppe i Endlia. Om kveldene bærer det rett bort på verklstedet til Terje Brænd oppi Moa der Erik her forbereder veteranbiltilværelsen for en av sine kjære biler. 
 

Bilde av 1rafikkskilt i Hørsberget. Foto Hans SollidHva varsler dette skiltet?
En kan komme i funderinger (spekuleringer) når en ser dette fareskiltet oppe på Hørsberget. Gjelder skiltet en påregnlig fare (ujamn vegbane) nede i Hørsberget, eller prøver vegmyndighetene å beskrive at det er farlig å kravle seg oppi skråninga på Storsvulten som vi ser rett fram på bildet. 
Det hadde vel sterngt tatt vært større grunn til å snu skiltet, for der ville det ha gitt en meget presis beskrivelse av vegen sørover mot Gravskarbekken.
 
Bilde av "sohlbergfuru" Hørsberget. Foto Hans Sollid"Sohlbergfurua i Hørsberget"
Nærmest spektakulært plassert uta' vegen i Hørsberget, men med siluett mot Rondane, finner vi denne tørrfurua. Da er det lett å sjå for seg Harald Sohlbergs maleri "Vinternatt i fjellene" der maleren bruker div. tørrkragger som et element i forgrunnen. Det er nesten så en kan mistenke folka bak Nasjonal Turistveg Rondane for å ha plassert denne kraggen her i Hørsberget.
Men det er vel helst bare naturen som går sin gang. Bilde av "muring" i Hørsberget. Foto Hans SollidFagarbeid
I fjellskjæringa i Hørsberget framstår det er meget vakkert mønster der "muremesteren" - hvem detn enn måtte være - har vist et usedvanlig godt handlag. Ja, dette hadde holdt i lange baner til ei mesterprøve. Her er det ikke snakk om noen såkalte "merrafuger".
Vi hører at det dett tå' marmorplater på Den norske Operaen i Bjørvika. Hva med å kontakte "muremesteren" fra Hørsberget?
 

Bilde av furu fra Atnsjølia. Foto Hans SollidNeste stopp Drevsjø
De grøvste og retteste stokkene som nå blir høgge' i lia mellom riksvegen og Atnsjøen blir solgt til Drevsjø. Der blir det panel i bred dimmensjon av malmfurua fra Sollia, trær som har stått der i kansje over 200 år noen av dem. Å levere dette uten å videreforedle det i Sollia, føles nesten som å gi fra seg arvesølvet.

 
Bilde av stevling i Hørsberget. Foto Hajhs SollidIsslottt i Hørsberget
Isslottet i Hørsberget er dekorativt og flott å sjå på for de vegfarende sjøl om de må ha oppmerksomheten rettet mot vegen. Heldigvis er det inga vesentlig stevling inne i vegbanen, og den som er tar en veghøvel seg kjapt av. Da var det nok verre i gamle dager da vegvokterne måtte sykle/kjøre moped/motorsykkel nord til Hørsberget og hugge svell med øks og hakke. For ikke å snakke på når de svette og etter hvert stivspekte kjøret hem att.
Siste: Siden bildet ble tatt, har det vært ei gravemaskin i sving for å rense grøfta på innsida. Men dette er fortsatt mye enklere enn å hugge svell med øks og hakke.

Bilde av Hørsvollen. Foto Hans SollidHørsvollen
Fra vegen oppi Hørsberget har du fin utsikt mot Hørsvollen, ei skogbevokst slette der Hørsa renner ut mot Atna. På Hørsvollen hadde garden Straumbu i tidligere tider ei kvern på atbrugardenes nåde ettersom de eide og hadde teigdeling på Atnsjømyrene der de drev slått. Men det var den gang, nå er Atnsjømyrene fredet, og ingen ville vel heller ikke begynne å slå myrene nå lenger. 


Bilde av takdrypp.Takdrypp

Det går mot tredje dagen at det såvidt drypper av taket. Istapper danner seg i takskjegget på noen av husa...
Spørs om ikke noe er på gang...
Småfogla synger glade rundt foringsplassen så de har von om sol og varme.
Vet du forresten hva det er som veks med toppen ned og rota opp?
Bilde av skiløpere Foto Jo ØvergaardPå ski 7.mars 2010

Fantastisk vær og føre, gode skiløyper og sola som begynner å varme... Likevel er det de samme skiløperne som møtes ute i løypene. Her er det Berit Gomnæs og Mette Støvneng som slår av en prat.Bilde av vinterskjor Vinterskjor

Ikke alltid like enkelt for skjora heller med kalde dager og mye snø. Men nå begynner sola å varme så da gjelder det å akkumulere varme.
For deretter å ta seg en runde på fuglebrettet og ete solsikkefrø og talg isom sterk konkurrent til småfuglene...Bilde fra Slovarpmyra under jaktskifelt 28.02.10. Foto Hans SollidSlovarpmyra
Under jaktskifelten søndag 28.02 passerte skytterne ei myr som heter Slovarpmyra. Lika ovafor ligger Slovarptjønna. Navnet Slovarp kommer fra garden Slovarp i Søre Ringebu som i sin tid hadde ei fiskebu ved Langtjønna.
Bilde av skiløper i kvittlandskap foto Jo ØvergaardSkiøper

Ikke alle dagene i vinterferieuka var like strålende som helgedagene. Men alle dager kunne by på godt skiføre og fri natur alle dagene.

Denne skiløperen i kvitt vinterfjell, traff vi attom Søre Vola.
Bilde av enkel bilberging foto Jo ØvergaardFort gjort

Vinterlyset, især i overskyet vær, visker ut konturene selv for en sjåfør med friske øyne. Så det er fort gjort å ende i grøfta... Enda bra det er hjelpesomme folk i farten med kraftigere biller. Denne turisten fikk iallefall raskt hjelp og noen hyggelig ord med på veien.Ikke kostet det mer enn et takk heller.

Bilde av Dåhjort foto Jo ØvergaardDåhjort

Rondetunet har sin egen "besetning! med dåhjort. Daglig røkt og stell gjør at dyra ser bra og tilfredse ut sjøl om vinteren er av det harde slaget.

Bilde av Gerd og Erikfoto Jo ØvergaardAllltid ferske kaker!
Kakedisken på Atnasjø Kafe er imponernde bra!  Alltid mange slag og alltid ferske og hjemkakte! Hvilke andre steder får du det? Bare på konditorier men neppe på serveringssteder langs veiene våre. Oftest er det stusselige kaker innbakke i plast og fylt opp med mange E-er. Slikt går det ikke an å by gjestene. Gerd på Kefeen har skjønt det!

Bilde av bygginga på Rondetunet foto Jo ØvergaardBygging på Rondetunet

Bygginga av nybygget på Rondetunet er i gang. Første byggetrinn er det såkalte "Kvinnerommet" som er tenkt brukt spesielt for de kvinnelige beboerne på asylmottaket.Bilde av Anton Brænd foto Jo ØvergaardGarnbøting
Det er nødvenig å ha redskapen i orden for en fisker. Å sjå over, bøte og stelle garna er nødvendig om garna skal fiske godt i kommende sesong. Anton Brænd er en som har innsikt og handlag med slikt. Han fyrer opp i snekkerverkstedet sitt og er der "inninilla sporten" som han sier. Montering av nye "nett" gjør han, men garnvev,blylinje og flyteline er knapt å få kjøpt hver for seg lengre. Anton fikk tak i restlagret hos en produsent. -Je like at netta fell tu hardere, sier han. Vanligvis  er garna montert slik at flyteline er 10% kortere enn blylina i bunnen. Anton mener de fanger bedre om flytelina er enda litt kortere.

Bilde av Halldor Nyeggen som prøvesmaker myrmalm. Foto Hans SollidMyrmalm
 
Halldor Nyeggen i Alvdal er ekspert på å finne gamle anlegg etter produksjon av jern i området heromkring. Her prøvesmaker han myrmalm fra Storgrytdalen.
Et lite tips til deg som går ute i skog og mark: dersom du i myrlendt terreng kommer over flekker på bakken der det ser ut som om noen har sølt utover bensin slik at det blir nærmest alle regnbuens farger  i vannet, ja da er du på et sted der det finnes myrmalm.
Og de gutta som kunne kunsten å utvinne jern av myrmalm utgjorde den tids høgkompetanse. Det er anlegg flere steder her i bygda Særlig  anlegg som av fagfolk blir betegnet som middeladeranlegg, dvs anlagt ffra omlahg 800 Sog til vartedauen er det mange av i Sollia.. Garden Nyeggen i Alvdal der Halldor i dag er kårkall, har seter på Storgrytdalssetra.

 
Bilde av Erik på Kafeen med nyskuter'n foto Jo ØvergaardNy skuter
Erik på Kafeen har investert i ny snøskuter. Så da stiller han fortsatt tjenestevillig opp for hyttefolk med varetransport. Han fortalte oss forleden dag vi traff han i fjellet at spaden var bevisst blitt mindre. For fastkjøring og træl blir det nok med nydoningen og. Slikt er ikke sunt for de som har dårlig hjerte.
Finew spor har han laget også! Til glede for oss skiløpere og fin såle for hans egen varetransport.

Bilde av mannen i snøraset foto Terje BrøndMannen i takraset

Snøen gir inspirasjon til så mangt. Her skjønner vi at det fortsatt bor noen skøyere og kreative sjeler borti Midt-Brænd
Bilde av Plakattavla v Atnbrua Handel foto JØBruk plakattavla og sollia.net
05.02.10
Å gjøre seg en sving bortom plakattavla, er fast rituale for de flestene kundene ved Joker Atnbrua Handel. Her er oppslag om møter og arrangement, salg mm. Slike tavler har vi også sø'i Sollia og ne'på Mogrenda.  Så sjøl om sollia.net er flttig brukt mht arrangement etc, så duger det ikke å sluntre med oppslag på bygdas plakattavler!
Men for all del: hver gang du setter opp en plakat, ber vi deg tenke annonsering og gjerne forhåndsomtale i sollia.net i sammen slengen!


Bilde av Vinterbjørkeskog foto Jo ØvergaardVinterbjørkeskog
04.02.10
Det kommer stadig litt mere snø så der ikke skogen har fått remska seg, tynger den skogen. Unge mjulke trær og i sær løvskogen bøyes ned i bakken. Ikke lett å ta ta seg fram uten spor her  i bjørkebeltet  for skiløpere ...

Bilde av stenfjøset i Snørudalen foto Jo Øvergaard I ett med naturen
03.02.10
Stenfjøset i Snørudalen glir inn i naturen sommer som vinter. Som vi ser har det vært "litt vind" som har flyttet på snøen og dekket til de flotte stenmurene.Bilde av gauprsporGaupespor
02.02.10
Dette er karakteristiske spor etter gauoe. Her på islagt vatn med et lite snørim på. Skrittlengde,sporsetting,størrelse og poteavtrykket er lett å sjå. I djupere snø som det er i Sollia nå, er det langt vanskeligere å finne ut med sikkerhet hvilke spor en ser i skogen.
En viktig huskeregel; vær aldri for sikker..!

Bilde av Hauasætra foto Jo ØvergaardSnø på taket
01.02.10
Som vi ser her fra Vesl-Grytdalen er det en god del snø på takene bortover. Slike gamle laftahus er det aldri noen fare med. Ikke for andre tak  heller kanskje - ennå. Men vi vil antyde at en del hytteeiere gjør lurt i i å legge inn "la oss måke taket" som aktivitet i vinterferien.

Bilde av Neskampen foto Jo ØvergaardNeskampen (igjen)
31.01.10
Samme fjell, samme dag men 20 minutter senere så endret lyset mot toppen seg ettersom sola gikk i ned.
Bilde av Neskampen foto Jo ØvergaardNeskampen
29.01.10
Neskampen heter fjellet rett nord for Nesgrenda og opp for Megrunnslia og Blåfjellia.."Kamp" er en sjelden navneform i  Østerdalen. Rett bakafor ligger Blåkampen og nord i Atndalen har vi bla Sleukampen så dette er nok gudbransdals påvirkning som har har festa seg.
Ellers ser vi at skogen "har renska seg" i fjellbandet etter dager med 5-10 minusgrader og litt vind.

Bilde av Flyfoto ffra ca 30 000 fot mot Atnsjøen og RondaneFlyovervåkning av hytta...
28.01.10
Pål Mittet er en av mange hytteeiere i Sollia. Han er av dem som sterkt ønsker seg vinterbrøyta vei fram til hytta . - Da ville bruksfrekvensen  økt mye og vi lagt igjen enda mer penger i lokalsamfunnet  sier han i en epost til sollia.net. Slik det er nå "inspiserer" han hytta fra 30000 fot (...) Vi anslår bildet tatt over gråsjøen mot V hvor vi ser Atnsjøen og Rondane bla.

Bilde av sola som kjæm att på Sjøl. Foto Hans SollidEndelig tilbake
27.01.2010
For den som er solløs i en del av vinteren, er det alltid ei gledesstund da sola igjen kjem att. 

Bilde avvenner i badestamoen foto Jo ØvergaardTid for et bad!
26.01-10
Snøvær og kuldegrader er intet hinder for et bad under åpen himmel. Hemligheten er veffyrt badestamp og nok med tørr ved.

Bilde Mot Sølenkletten foto Jo ØvergaardUt på ski
25.01.10
Oppkjørte løyper eller ikke. Det er trening godt som noe å gå i løssnøen og det er noe av hensikten? Dessuten belønnes du rikelig med synet av flott og fri natur.
Bilde av Katrine og Celine foto Mette StøvnengSkøyteglede
22.01.10
Om sommeren spilles det ball her, vinterstid legges det is på bana ved Sollia skole. Så skøyter er en populær aktivitet for elevene både i frimiuttene og etter skoletid. Her er det Katrine Løchen og Celine Bjørnstad som svinger seg.

Bilde av Rondane i morgenlys foto Jo ØfvergaardMorgenlys
21.01.10
Fanger du morgenlyset med dine egne øyne.kan du hjemme det i ditt indre som en stor glede. Fester du det til databrikken i kameraet ditt. gir det trulig glede for deg som ser innom denne sida iallefall.


Bilde av hest mot kvitt foto Jo ØvergaardHest i vinterlandet
20.01.10
Hesten har hårlag  til å tåle streng kulde. Derfor setter de stor pris på å kunne "tråø'e seg" ute sjøl om vinteren har både mange kuldegrader og mye snø. Til kvelds venter godt høy,freskt vatn og tørr stall.

Vinterlig ova Sjølisetra. Foto Martin HolteVinterlig ova Sjølisetra
18.01.2010
Det er rett vinterlig i bjørka ova Sjølisetra slik på en stille mandag. Ingen harde vindkuler har herjet, den lette og fine snøen bare ligg der og venter på å bli "husert" med av harde vindkast. Men enn så lenge er det idyllen som er framtredende.


Bilde av Mikael Foto Bente LindstadGlede
17.01.10
Barn har en unik evne til å glede seg. Kaldegrader,snø og hestene i Kirkestua ser ut til å glede Mikael iallefall. Vi voksne må bli flinkere til å glede oss over det store i det små.Bilde av Tuvtjønna foto Jo ØvergaardTuvtjønna
16.01.10

Tuvtjønna er et sted for de riktig lokalkjente.
Ser du på bildet skjønner du sikkert hvorfor navnet er nettopp tuv-tjønna.Bilde av Snuskletten. Foto fra Stor-Elvdalsjul 2004Snuskletten - ei forklaring på navnet
15.01.2009

Lars Modal forteller i Stor-Elvdalsjul 2004 at Snuskletten har fått sitt navn på grunn av sin tverre og butte form. "Dette navnet på fjellet vest for Mokjølen kan virke mystisk", sier Lars Modal. Ivar Aasens Norske Ordbog har uttrykkene "nuv/nuvutt" og "snuvutt". Begge uttrykkene betyr "avstumpet, tverr og butt". Snuskletten med sin loddrette østvegg passer godt til denne karakteristikken, sier Lars Modal. Det kan derfor tenkes at man av den grunn har begynt å kalle fjellet Snuvkletten. Dette er litt trælete å uttale. Så har det etter hvert blitt Snuskletten, da dette faller mye lettere på tunga. Alt dette i følge Lars Modal.
Er det noen som har andre teorier?
- og fortsatt etterlyser vi ei forklaring på hvorfor den store myra under Snuskletten heter Bersvenmyra!  Det er vel mest trolig at navnet stammer fra en Bersven, men hvilken?


Bilde av Heststenen i Kvislåfløyet. Foto Hans SollidHeststen
13.01.2009
Og mens vi er inne på stener i Storgrytdalen, tar vi med en diger sten i Kvslåfløyet mellom Storgrytdalssetra og Kvislå. Denne er som vi ser stor og er markert i terrenget. Den ble brukt som et kvilestelle for folk og hester under den lange transporten mellom Alvdal og Storgrytdalssetra der garden Nyeggen i Alvdal hadde seter. På bldet ser vi deltakere på en fellestur arr. av Alvdal Turforeing. De kviler her som seg hør og bør under vegs mellom Saltbua ved Kvislå til Atnasjø kafe. 


Bilde av Sølnkletten-steinen ved Nyeggsetra. Foto Hans SollidSølnkletten i granitt
12.01.2010
Like utafor gjerdet på sørsida av Nyeggsetra i Stor-Grytdalen finner vi denne steinen som ligner på Sølnkletten. Kanskje er det de som låg på setra i gamle dager som har har hugget ut dette som sitt monument over dette praktfulle fjellet.
 

Bilde av Mot Bånskardet Foto Jo ØvergaardFri natur
10.01.10
Uberørt natur er det ikke. Spor etter meenesker i det som med første øyekast ser jomfrulig kvitt og uberørt ut. Høgspentlinje ,fiskebuer og vinterbrøytet vei er sterke spor i fjelllanskapet. Men fri natur er det dog.

.
Bilde av Ramshøgda foto Jo ØvergaardMorgenlys
09.01.10
Morgenlyset 13.dag jul mot Ramshøgda. Somme turister prøvde å døbe dette store fløyet for "Bloksberg" for noen tiår attende. Men det er heldigvis ikke et navn som har festet seg. Mulig det er vakkert i Bloksberg også det vet vi intet om. Men flott er det iallefall her.


Bilde av Sølnkletten. FotoEgil MartinsenSølnkletten i brennkulda
Det er noe majestetisk over Sølnkletten i Alvdal Vestfjell idet du møter den på veg ned fra Ringebufjellet.


Bilde av Prestgardsetra. Foto Birgitte LøchenIdyll ved Prestegardssetra
Det kan kanskje diskuteres om dette er en idyll i brennkulda, men det et flott motiv du har på Øverdalssetra med skigarden på Prestesetra i forgrunnen og Gammelsetterkletten eller Storkletten som den også kalles i bakgrunnen.

Bilde av harespor. Foto Jo Øvergaard"Hæragaldre"
Haren må som oss andre opptre rasjonelt i djupsnøen. Det gjelder å bruke minst mulig energi og da bruker harepus sine faste traseer. Disse kalles "haragaldrer" og før i tida var det ikke uvanlig å sette opp snarer langs disse hovedferdselsårene for å skaffe seg ei haresteik, ilikhet med hva de gjorde med snarefangst av ryper. Men den økte snømengden har en fordel, haren kan beite på kvistene litt høyere opp.

Bilde av Rendalssølen fra Øverdalssetra. Foto Birgitte LøchenRendalssølen fra Øverdalssetra
I sør-øst finner vi en annen kjempe, Søln eller Rendalssølen som den også kalles for å skille den fra Sølnkletten i AlvdalBilde fra RV29 mot Sølnkletten. Foto Hans BondalIkke la deg "bergta" av utsikten
Nei, du må holde aua på vegen,itte la deg bergta av den flotte utsikten fra vegen der du nærmer deg fylkesgrensa på Ringebufjellet.


Bilde av Rondane romjula 2009. Foto Jo ØvergaardVinternatt i fjellene
01.01.2010

Nattbilde av Rondane i romjulsnatta  med mange kuldegrader. Laang lukkertid ga dette bildet med en besynderlig tekstur/stofflighet . Det vesle lyset som var avtegnet dette bildet. Fasinerende som vi deler med dere. 


 

 


 

 
 

 


Bilde av Neslesommerfugl foto Bjørn BrændSommerfuglen fløyelsringvinge (Erebia ligea) er fortsatt en fargerik del av det gamle kulturlandskapet ved setrene
er navnet på ska
pelsen på bildet. Å kåre tørr furu- eller eneved når du er ute en høstdag kan være forutsetningen for å å få opp et lite bål. Bålet er til stor trøst når kulda biter, og det gir raskt nødvendig varme til en kaffekjele eller en panne med fleskeskiver og egg.