Litt tå hørt (arkiv 2009)

 

Bilde av Ø-Vuluvollen Foto Jo Øvergaard Nyårslete
31.12..09
-Det er ofte kaldt ved nyårslete,især om månen er full sies det i Sollia.. Ja, det er rett. Kaldt er det,fullmåne og nyårslete er det og. Så værmerke stemmer det. Her  mot Østre Vuluvollen 6.juledag 2009, kl 0855. Minus 24 viste termometeret på bilen.

Bilde av Ramshøgda. Foto Hans Bondal

Ramshøgda - også et flott skue

(31.12.2009)

Ramsgøgda er også et flott skue fra RV-27, men pass på trafikken. Det er lett å fall litt utav det når en ser så mye fint som en gjør når en nærmer seg Sollia.

Bilde av Gravskarhøgda og Sølnkletten fra Ringebufjellet. Foto Hans Bondal Flott velkomst!

(30.12.2009)

Det er unektelig et flott skue som møter deg når du kommer over fjellet på RV 27 Venabygdsfjellet og skal ned i Sollia. Fra v. ser vi Blåkampen og Gravskarhøgda, videre Sæterhøa og Sætervola før vi kommer til Sølnkletten.
 

Bilde av ekstratrekningExtra-gevinst til Sollia
 

Iflg NRK vant ei kvinne fra Sollia snaut 30 000 på Extratrekninga i går 29.12. Vi gratulerer den for oss ukjente vinner!

Bilde av Nørstkletten. Foto Hans SollidNørstkletten - "hanekam" med logisk navn
(29.12.2009)

 
Nørstkletten kjæm fram bak Svartåsen idet du kjører nedover Sollitangen. Som navnet tilsier ligger den nørdst i området mellom Hirkjølen og Storbekken. Det vanker reinsdyr i området, og mang en jeger og for den saks skyld besøkende på Mokjølen har nok sett reinen oppe i kletten.
 
Det er liksom noe logisk over dette navnet. Men det kan en vel ikke akkurat si om naboen i nord, Snuskletten. Denne synste kletten blant mange kletter på Mokjølen ligger fin til og har en flott utsikt. Men navnet da, vi går vel ikke bare dit for å snuse på hva de gjør nede på setra på Mokjølen eller i Ytterdalen og Øverdalen?
Men skal du følge med på det unike dyrelivet ute på Bersveinsmyrene, skal du ta turen opp på Snuskletten for der har du har nærmest orkesterplass.Teorier om både dette navnet Snuskletten og Bersveinsmyrene tas imot med takk! 


Bilde av ei vinterlig Vulua. Foto Hans SollidMens vi venter på fluefisket

28.12.2009
Vi tar med et iskaldt vinterbilde fra Vulua mellom Enden og Vollum og sender en spesialhilsen til alle fiskere: fatt mot, det går mot lysere tider, det går mot sommer og fluefiske og markfiske langs Vulua. Og uti der fins det som kjent en og annen storrugg som har funnet det verdt å ta turen opp fra Setningssjøen. Enn så lenge får vi glede oss over sterkt forbedra "rammebetingelser" i form av rydding av kratt langs elva så en kan slenge skikkelig med ei fluestang. Og de vegfarende har jo fått tilbake en idyll å sjå på.
 

Bilde av vinterbolig foto Terje Brænd Vinterbolig

 

27.12.09
Terje borti Midt-Brænd har sendt oss dette bildet av fuglekassa utom huset. Han slår fasst at denne boligen nok ikke er innflyttingsklar riktig ennå.. Men de faste bebioerne er nok i et varmere land mens vi her i vinterlandet har en anna strategi;  islolerte hus, nok ved og utstyr for snømåking.
 Bilde av jule frimerke,Kjell E Midthun Motiv N LienDet bor følk  attom fjella

26.12.09
Du såg Norde Rundt -innslaget Julekvelden med kunstneren Kjell E Midthun og fra ulike stedder i Sollia? Hvis ikke kan det lastes ned her.

Bilde av låvbrua på Frammi. Alt er klart for nissen. Foto Hans SollidVenter på nissen
24.12.2009
I Frammi er alt klart for å ta imot nissen. Døra står på gløtt, slik den bør gjøre for alle i disse tider...


Bilde av Frammi i Øverdalen. Foto Hans SollidJulestemning
24.12.2009
Julestemningen har senket seg over garden på Frammi i Øverdalen
 

 

Bilde av desemberjakt,foto Jo Øvergaard
Julefred for skogens konge
23.12.09
Vesl-Jul kvelden er siste jaktdag etter gammel skikk og Viltloven. Kanskje er det noen iherdige elgjegere som tross sprengkulda for å fylle årets kvote?. Eller er det for nyte stillheten i vinterskogen og det vakre lyset?
Eller for å slippe unna de siste juleforberedelsene i heimen?
 

Bilde av soloppgng,desember foto Jo ØvergaardSolverv

22.12.09
Mandagskvelden, noen minutter før klokka sju, så "kasta sola om".  Årets lengste natt er bak oss og daglengden øker. Men denne tida har sin sjarm for den som nok ved og bøker å lese.
 

Bilde av kald desember ,foto Jo ØvergaardKald desember (fortsatt)

21.12.09
Sprengkalden ga seg fort. Helga igjennom hadde vi jevnt 15 kaldegrader. Litt snødryss gier den rette opptakten til julehelga.


Bilde av Rondane desember bilder 019 (1)Vintermorgen

20.12.09
Tidlig vintermorgen i Megrunnslia mot Rondane. Dette lyset inspirerte Harald Sohlberg. La vinterforhold med mange minusgrader og snø inspirere oss til å gjøre vårt for at framtidige generasjoner kan oppleve det samme.


Bilde av de blå fjella. Foto Hans Sollid.. og i bakgrunnen "de blå fjella"...

19.12.2009
- sett fra Grytvola.
Dette er balsam for netthinna i ei mørk og for mange ei tung årstid.

Bilde av det blå lyset foto JØDet blå lyset

18.12.09
Dette fantastiske blå lyset som våre fjell og landskaper er fylllt med. Særlig på denne tida av året. Min  fasinasjon  er så sterkt at det er bogrunn nok i seg sjøl.

Bilde av Atnbrua,vinter foto Jo ØvergaardGrælete

17.12.09
Grælete er et østerdalsuttrykk. Hva det betyr? Ganske/litt  kaldt kanskje slik omtrent. Slik som det er nå om dagen. Ennå litt fuktig luft fra åpent vann og kuldegrader. Minus 29,5 som idag kl 1300,, ja grælete kan være en østerdalsk underdrivelse også..

Bilde av skilt ved Enden foto JØBratt læringskurve

16.12.09
Dette skiltet samt vinterlige omgivelser forteller iallefall norske sjåfører at dette ikke er en veg for tunge kjøretøy med sammarsdekk. 8 ulike utenlandske sjåfører har ikke tenkt slik og prøvd seg. Kanskje har de lært noe? 20000 min i berging, kanskje børlegging og mye heft for de og andre veifarende. Her snakker vi trolig om bratt læringskurde, . Mer enn 12% bratt...?


Bilde av kronerøysFoto Edvard K. BarthKronrøys

15.12.09
Vi har tidligere omtalt ulike merker for grenser i utmarka. Her viser vi bildet av  Kronrøys. Opprinnelig var hele Sollia en del av Kongens almenning. Ved frasalget av Solligardene og de "Dybdalsgårdene " sør i bygda og med Atnelien i NV  ble disse gardene og utrastene som fulgte med privat eiendom. Mellom privat grunn og almenningen som etterhvert ble Statsalmenning, ble grensene markert med Kronrøys. Slike kunne dessuten bli satt opp mellom de ulike almenningene og mellom fylker. Stenvarden er forseggjort og på toppen ble det plassert ei flat helle hvor Kongens krone ble hugget inn.


Bilde av lettere utgravd maurtue. Foto Hans SollidVinterlig utgraving

14.12.2009
At bjørnen roter i maurtuene etter egg er en kjent sak. Men at en rev foretar en light-variant av dette vinterstid, som her i Megrunnslia, var ukjent for fotografen. Det var det også  for de lokale harepusene som hadde frekventert "åstedet". Dette var tydeligvis ikke vanlig kost for dem heller. Men kanskje en av dem berget livet på grunn av dette?

Bilde av Thor Håkon og Auden Foto Mette StøvnengBålkos

13.12.09
Bålet varmer og samler. Rundt bålet er det rom for både ettertanke og refleksjon. Her er Thor Håkon Løkken og Auden Sollien ute i desemberskogen.

 

Bilde av ukjent objekti Klevrøsta. Foto Hans SollidHva er dette?

11.12.2009

Oppe i den såkalte "Klevrøsta" i Hattlia fant vi i høst denne stokken med disse karakteristiske "trinnene" hugget inn i stammen. Ikke så grove dimensjoner og midt i det værste "ulendet".
Kan noe hjelpe oss med å forklare hva denne stokken er bruk til? jo@sollia.net
 Vi har fått inn en teori, les mer om det under nyheter!

 

Bilde av skodde på RV27 Venabygdsfjellet. Foto Hans Sollid

Ikke godt å sjå noe
 

07.12.2009

Når det er skodde på RV-27 over Venabygdsfjellet, kan det være skodde til gangs. Slik som i dag da sikten var minimal, og det var på grensen å kjøre over fjellet. Igjen var det godt at det ikke forvillet seg over noen vogntog som ev. kunne ha hindret trafikken.
 

Bilde av Askobil ved Atnbrua Handel. Foto Hans SollidKjører garantert ikke over RV-27 Venabygdsfjellet

07.12.2009

Det "ruver" mye på en Asko-bil som losser på Atnbrua handel. Godt å vite at det er omkjøringsmuligheter på parkeringsplassen ved butikken og at butikken ligger på ei rettlinje. Og ikke minst at dette vogntoget ikke skal kjøre RV-27 Venabygdsfjellet. Men å sette ned farten forbi butikken er det behov for for alle parter. Helst burde jo alle stoppe og oppleve en skikkelig lokalbutikk.

 

Bilde av kollisjonsskade. Foto Hans SollidKollisjonsskade

 

07.12.2009

Det ferdes så mangt ute i skogen. Her har det tydeligvis ferdes en som hverken var storkjefta eller bredskuldra. Men på hue hadde'n noe vidt og digert som slo borti en intetanende furulegg. Skulle ha vøre artig å sett den karen!
 

 


Bilde av 09_1205 skuddskader stamme

"Hæla" i Hattlia:
Skuddskader eller klar for høstutstillingen?
07.12.2009
Det skulle i alle fall vært artig å vite hvordan dette mønsteret har oppstått. Men komposisjon og fargevalg er fullt på høgde med det som presenteres på Høstutstillingen. Det er bare det at dette kunstverket ikke skal flyttes, men fortsatt stå i Hattlia. Det skal ikke en gang kunne brukes som ved i en kaffevarme. Det skal kun brukes til undring og refeleksjon av tilfeldig forbipasserende.
Det hadde også vært artig å sjå det dyret som har etterlatt seg kloaremerkene over "kulehullene"! Det er vel ikke alle katter som rekker så høgt over bakken. Det gamle navnet for slike gamle og tørka furustammer er "hæla", et ord som brukes lokalt den dag i dag.


Bilde av traktor i vinterdvale. Foto Jo ØvergaardVinterdvale

06.12..2009
Dette er nok helst en sammarsdoning. Iallefall er den ikke tenkt brukt til vinterbrøyting ser det ut til.


Bilde av nordavinden som tok mesteparten av sporet, Foto Sverre Hovind

Solstreif

04.12.2009

Det gjelder å ha aua med seg når en går på tur ute i naturen. Hør bare hva vår flittige og dyktige fotograf og bidragsyter Sverre Hovind fra Øverdalen skriver:

" Nordavinden tok mesteparten av sporene i snøen, men akkurat der solstreifet traff, ble noe av sporene stående igjen."

 

 

 

Bilde av skøyteis på Setningssjøen. Foto Hans SollidSkøyteisen gir muligheter
04.12.2009
Å sjå en slik nypolert skøyteis som her på Setningssjøen tidligere i høst er i seg sjøl et vakkert skue. På studieturen noen fra Sollia nylig var på til Øje i Sverige, fortalte svenskene at når sjøene  la seg deromkring om høsten, gikk det ikke mange "timer" før nedelenderne kom i flokk og følge for å gå på skøyter. Der nede er jo kanalløp stor masseidrett. Kanskje et produkt også for Sollias, sjøl om sesongen er litt uforutsigbar. Det gjelder i alle fall å "hive" seg utpå mens isen er god. Og her skal vi samtidig minnes Hjalmar Holtets visdomsord om sikkerhet på isen: "Isen var itte fale' før 'n itte bar når en gikk to etter hverandre på skøyter! "
Også der hadde Hjalmar unektelig et poeng....


Bilde av passering av vinterbekk. Foto Bjørn BrændPass deg for bekken!

03.12.2009
Å passere bekker på denne tida av året kan være en risikoidrett. Tidligere i høst har bekkene "sett opp", dvs. demt opp vatn fordi botnen var dekket av "issørr". Dette gir i en periode en unormalt høg vannstand. Når isen legger seg, går vannstanden tilbake til det normale for årstida. Men tilbake står de foræderiske isbruene som det kan være meget risikabelt å begi seg ut på. Som her på buildet der jegeren prøvde seg, men slapp med skrekken og isbadet! Hele hullet på bildet framsto egentlig som ei hel snøbru.
 

Bilde av Brenna mot Gammelseterkletten. Foto Hans SollidFlott skue

(02.12.2009)

Utsikten fra riksvegen mot garden Brenna og Gammelseterkletteni bakgrunnen, er et flott skue der du kjører sørover Øverdalen

 
Bilde av et siste gløtt av sol. Foto SverreHovind

Siste gløtt av sol

02.12.2009
- Skal hilse fra denne småfurua, nå like før den forsvinner nede i et lunt snødekke, sier vår fotograf Sverre Hovind. - Hun gleder seg sikkert over et siste gløtt av sol. 

Men hun dukker nok opp att til våren, like ”kvek” og optimistisk på livet. Godt at elgen har ’trekt’ ned fra fjellbandet. Det er ellers en skummel gjest for ei lita fjellfuru.


Bilde av ved i vegkanten ved Tjerne. Foto Hans SollidGammeldags ve’drift
01.12.2009
I sørenden av Setningssjøen ligger det i vegkanten en liten haug med kvist som er hugget opp som ved. Råstoffet er tatt fra ei skogsdrift like ova’ vegen. Det er oppmuntrende å sjå at det fortsatt er noen som tar vare på den ressursen som disse kvistene representerer. Før i tida var dette en vanlig måte å høgge seg ved på, og det er fyrt mye på kvist i Sollia gjennom tidene. Men det var før de store kappe- og kløveaggregatene kom og gjorde veg i vellinga. Men de ”spiser” essverre ikke kvist.


Bilde av enslig furu på fjellet Foto Sverre Hovind

”Splendid isolation"
01.12.2009

Sjøl ei enslig furu kan danne en fin siluett der den står godt innpakka i frostrim i fjellbandet på Solli-fjellet. " A speldid isolation, sier engelskmennene. Furua på bildet lider nok ikke der den står og vil nok overleve med god margin.


Bilde av stabburet til Einar Modalen. Foto Jo ØvergaardByggeskikk

30.11.200
Sollia har svært mange godt bevart gamle hus. Nesten alle inngår i et helhetlig bygningsmiljø. Her ser vi skåle og bur på  Enden hos Einar Modahl. Husa er i god stand. Vølet etter god gammel skikk som tjener eieren til ære og alle oss andre til glede. -  Bruken tilhører eieren men utseende hele verden, uttalte den verdenskjente forfatteren Victor Hugo.

Byggeskikken og fine gamle hus er et av elementene som gir en god kjøreopplevelse for veifarende langs Nasjonal Turistvei Rondane. Her har vi hele spennet fra 1600 tallshus til moderne arkitekoniske utrrykk som Sohlplassen og Strømbuplassen skapt av arkitekt Wiggo Hølmebakk.


Bilde av ei bu på Finnsjøfjellet. Foto Sverre HovindVinteren fester grepet 

26.11.09

Vinteren er i ferd med å feste grepet for alvor, slik som på denne bua på Finnsjøfjellet. Men denne bue har vært ute en vinterdag før..
 


Bilde av Svendsplassen foto JØ
Bli kjent runde
25.11.09
Nettverket av småbedrifter langs Turistveien har gjennomført 3 av 5 besøksrunder for å bli kjent med hverandres produkter og tilbud. Nettverket teller i alt 49 ulike småbedrifter. Responsen viser at medlemmene ser på dette som både lærerikt og sosillt.Her på Svendsplassen i Folldal hos familien Brennodden.
 

Bilde av Arvid Gjelten og Ole Anton foto JØBondebladet på besøk
24.11.09

Sollia er ofte i medias søkelys på en positiv måte. Innsalg av Sollia som et sted hvor det er godt å bo og hvor innbygderne stadig tar utfordringene og ser muligheter, er et stort fellesprosjekt.  Arvid Gjelten fra Bondebladet har vært  en runde hos flere ved Atnbrua. "-Atnbrua - der få makter mye" som han uttrykte seg. Her er han  hos Ole Anton Brænd som sjølsagt ble avlagt et besøk i denne anledning.


Bilde av 09_1121_Marie_Kristine_BrændSparken god å ha!

22.11.09
- Sparken er god å ha, sier Marie Kristine Brænd, ei av Mogrenda sine "grand old ladies".
Daglig går turen til det store postkassestativet, og da er sparken god å ty til på glattisen. Men Marie Kristine er en av den gamle skolen og er ikke helt fornøyd med at det strøs så mye på "hennes" side av vegen. - Da bli det så dårlig sparkføret!, sier Marie. Og det har hun greie på, hun som har sparket langs denne vegen lenge før det var snakk om å strø.
Og når vi er inne på dette postkassestativet: det er fullt! Det er jo unektelig gledelig, for der det er postkasser, der bor det folk!

 

Bilde av snøen som krymper etter mildværet. Foto Hans SollidSnøen krymper

22.11.09

Snøen krymper etter slike mildværsperioder som vi har hatt de siste dagene. Den ellers så fine og slette snøflata krymper og etterlater artige spor. Det blir nesten så en kan bli litt melankolsk der en står og ser på dette fenomenet. Slik det var, kunne en gammel gubbe lett kunne assosiere det en såg med et glatt barnekinn. Men nå, når en ser på denne skrukkete snøflata, blir med mest som å sjå seg sjøl i speilet!

 

Bilde av hardt føre v i november foto JØAnna føre
21.11.2009

Det vart anna føre. Mildvær,vind og regn gjorde om på føre fra flott silkeføre til delvis glassur. Til ulempe for ren som kan risikere et hardt snølag over laven gjennom hele vintereenn,rypa som får vansker med å gå i dokk og til ergelse for oss skiløpere.
 

Bilde av islagt Atnsjø foto JØGråkaldt

20.11.09
Straks isen har lagt seg på Atnsjøen blir som regel gråskodde borte.Luftfuktigheten synker. Men temperaturer omkring null, nedbør av og til. Det er gråkaldt som det heter her i Sollia.
 

Bilde av "kjærestepar" Foto Ruth sSssel MosengBlir det tel noe...
19.11.09

snart det sauparing rundt i fjøsa her i fjellbygda. Desse 2 ser ut til å være riktig godee venner...
"-Bære du fæ kløft deg nå så..."


Bilde av November-ren Foto storm ØyenVillren
18.11.09
Brunsten er nå over .. Nå gjelder det å samle krefter og opplagsnæring før hardvinteren setter inn for fullt. Rensklauvene er " spesial-designet" for å grave i snø. Men sikkert er det at maten  finnes lettere nå enn når skare og kasnkje is dekker "måsa'n".

 Bilde av vinterlig elgjakt foto Hans Sollid
Elgjakt under vinterforhold
17.11.09
Elgjakta varer helt fram til jul her i Sollia.De færreste laga har fylt kvota så stutte dager må brukes de timene det er lyst. Ski eller truger og helst kvit eutapåklær  er nødvendig..Best er det med nysnø og kaldegrader. Jegerne "lyt færa lytt", elgen har nemlig usedvanlig god hørsel. Attåt god nese og godt kontrastsyn...


Bilde av årets første skitur for Marit og Martin Foto Jo ØÅrets første skitur i helga.
16.11.09
Oppkjørte spor behøves ikke for å føle gleden over vinter,snø og frisk luft. Sollia naturen gir glede og overskudd hele året!

 

Bilde av Gidey og Samuel Foto Jo ØvergaardGidey og Samuel

som bodde på Rondetunet i 3/4 år er nå vel etablerte på Spikkestad utenfor Drammen. De er blitt enda bedre i norsk ug  begge tar sikte på sjukepleierutdanning. Men de savner Sollia og alle de hyggelige menneskene der sier de.  -Der hilste alle når vi traff folk på butikken eller etter veien!

Foto Jo Øvergaard Raue georginer i glas'et
15.11.09
Gjermund Eggen sang om nettopp raue georginer i glaset. Jara, de finnes fortsatt! 

Bilde av Hærafæler Foto Hans sollidIngen skam å snu!

14.11.09
Det vel det han tenkte hæran som sette desse "slaga" 'og. Ordtaket kan være en nyttig påminning for mange av oss, ikke minst verdens statsledere som snart skal møtes i København...

 

Bilde av elgbeiting Foto Hans SollidElgbeiting
13.11.09
Det er vinterforhold i Sollia nå. Mange minusgrader og snø. Elgen trekker ned fra høyfjellet hvor den i mange uker har beitet på vier. Nå er den ofte å finne "øvst på lia"  hvor ener er foretrukket beiteplante. Som her ved Sjølisetra.Bilde av slaggklump fra vikingetida Foto Jo ØvergaardJernslagg

12.11.09
Mange steder i Sollia finner vi kullgroper og store hauger med jernslagg.alt releatert til jernutvinning. Faktisk fra alle de 3 kjente blestermetode for å utvinne jern fra myrmalm. Her ser vi en klump med slagg fra vikingetida, trolig fra tida år 1000-1200 e.K. Slike kulturminner er automatisk freda.
 

Bilde av multeMulte

09.11.09
2009 ble ikke noe stort multeår. Bare på enkelte flekker  og da gjerne høgt oppi kunne maultplukkerne fylle spanna sine. Vi har høre om noen som fant riktig  bra'og. Men det er helst nå når snøen har ligget over 1 måned du får høre slikt. -Solliværingene er et ærlig folkeferd, men spør dem aldri etter multemyrene var det en av bygdas prester som uttalte lengre attende i tida....Bilde av fam. Fosse Foto Jo ØvergaardSykkelturisme

06.11.09
Sylister som tar turen "langs de blå fjella" øker på samme måte som antall bilturister. Familien Foss  tok toget til Hjerkin og en 3-dagers tur til Ringebu med overnatting på gardsturisme bedrifter underveis.
 

Bilde av husrekke Sslåbumoen Foto Jo ØvergaardHusrekke

Publisert 05.11.09
Typisk for byggeskikken i fjellbygdene er eller har iallefall vært mange hus. Hus bygd for det enkeltet formål. Gjerne frittstående. Sammenbygninger til større hus og flerfunksjonelle hus hører den moderne tid til. Fordi det er tørt klima,det er brukt malment og senvokst tømmer og fordi eierne har tatt vare på (= sørget for tette tak) står husa i generasjoner. Til glede for alle og trulig til nytte for brukeren. Denne husrekka fra Slåbumoen på N sida av Setningsjøen er et typisk eksempl  på dette.

Bilde av båtFoto Ole Anton BrændNedgodd kulturminne

04.11.09
Er noen år og forsømte ljåslåtter sia Ole Nygaard parkerte båten på Næråtjønna  siste turen....
Klikk på bildet for å få det større så ser du at det ligger en båt der...

Bilde av Gunder Foto Jo ØvergaardHafellmaker

03.11.09  Å sette opp skigard eller hafelle er en kunst. Gunder er fra Latvia men mange års arbeid i Sollia har gitt ham innsikt i dette 'og. Impregnert stør. skier av senvokst gran +viubinding/"hærk" av Istervier + et par lokale triks sikrer lang levetid Hafelle har sin navneopprinnelse fra tida med dyregraver og felling av mellom de ulike gravene som et grovt ledegjerde.


Bilde av oppmåling ogb grensegang Rikard Østmoe Foto Jo Øvergaard 012
Grensermerking i den digitale tid

03.11.09
Moderne grensemarkering foregår med at nye grensemerker med "hoder" i alumium slås ned og måles inn med nøyaktig GPS-utstyr. Digitale opplysninger som finnes "til evig tid" eller..?
Her er Rikard Østmoe fra Stor-Elvdal i gang med slå fast hvor grensa skal gå.
 
30.12.09

Bilde av grensepåle fto Jo ØvergaardGrensemerke

02.11.09
Vi har før skrevet om grense'tre. Der det ikke var bartre ble det gjerne brukt å nure opp ei grensers. Her ser vi ei slik,markert med en tydelig og lett synlig stolpe av fetved som holder i mange år.
 


Bilde av Sara og Yordaios Foto Jo ØvergaardBlide asylanter

01.11.2009
Yordanios Sium (fra v) og Sara Abdola  er begge fra Eritrea og er beboere på mottaket på Rondetunet. Yordanios har fått innvilget opphold i Norge av UDI og flytter til Magnor neste uke. Sara venter fremdeles spent på avgjørelsen om hun får bli i Norge. Blide og arbeidssommer er de begge to.


Bilde av Nytt gammelt uthus Foto Jo Øvergaard

Nytt gammelt10.11.2009
Ole Anton Brænd bygger  nytt uthus på den gamle fjøsmuren sin. Etter brannen bygge han ny driftsbygning litt lengre vest som vi ser på bildet. Han har fått tak i en gammel tømmerlåve i Ringsaker som i disse dager legges opp  att.. Bygningen er tenkt brukt som stall bl.a.
 Bilde av trasearbeid 
 Løypetrase                                                                  

Grunnarbeider for vinterens skiløyper er i gang. Uansett om Løypemaskian eller snøskuter  er det som blir brukt kommende vinter for å kjøre skiløyper ' er det en del rydde- og planleggingsarbeid som må gjøres. Her ser vi at det allerede er en del snø oppi fjellbandet ovafor Atnsjølia. 


Bilde av Jørn Sverre og Infoboksen Foto Jo ØvergaardInfosløyfe på internet

Som et ledd i Interreg-prosjektet om Service i lokalsamfunn, har blir det nå plassert ut en Infosøyle basert på PC  med Internett tilknytning i Joker Atnbrua. slik at fastboende, hyttefolk og turister kan få lett tilgang til informasjon om hvilke tjenestetilbud det finnes lokalt ( arrangement, bibliotektjenester, overnatting o.l.). Denne infosøyla er en av de få i turistøyemed i landet og  blir et meget nyttig sted for informasjon. sollia.net skal ha ei ega fane på denne startsida. Det skal også kunne legges inn en bildesekvens med lokale bilder. Også her får vi en unik anledning til å drive reklame for Sollia, forteller innehaveren av Atnbrua Handel  Jørn Sverre Lien (bildet). 

Bilde fra Slåbumoenmot Enden. Foto Jo ØvergaardKulturlandskap

Det sies og skrives stadig om at kulturlandskapet gror igjen. Familien Østby  på Slåbumoen har i sommer ryddet mesteparten av sine gamle slåttemarker ut mot Setningsjøen og  Vulua for vier og bjørk. Med flere slike tiltak holdes kulturlandskapet oppe. 

 

Det går mot vinter og høstfreden senker seg over fjell og sætergrender. Dette bildet er fra Vatnesætra på Løvrøstsætra ( eller Lauvristen som noen seier) i Storgrytdalen. En fredelig idyll med mollstemte toner fra Løvrøstbekken - toner som sjøl en internt besøkende kan høre dersom de lytter riktig godt etter ..... 

  Bilde av ve'lafoto Jo Øvergaard                                                      

Vinterved  

Å ligge føre med vinterveden har alltid vært viktig for de som fyrer ved. Tørr ved varmer best! Helst skulle en være minst 1 år på forskudd. Ble du liggende etter med vinterveden, ja det var nesten som å tinge plass på gamlehjemmet.... Et godt opplagt ve'la er dessuten pent å sjå til. Vedfyrerns egen installasjon så å si.                                                           

  Avkjøringer i Gravskarbekksvingen. Foto Hans Sollid                                                             
Ikke akkurat stille i Gravskarbekkisvingen 

Svingen før du kommer til Gravskarbekken er et "yndet  utfartssted" på på den første frosten og snøen om høsten. Som det framgår av bildet er trafikken godt i gang, men hittil har alle trafikkskilt berget seg. sollia.net anbefaler å respektere skiltene som er satt opp og senke farten. Mye raskere og framfor alt mye billigere... 

 


Bilde av Buvollen og Sjøli

Stille før vinterkvila

Stillheten er måten naturen snakker til oss på (sitat Nils Faarlund)
Synd det er så som lytter! 

Bilde av Lin'treFoto Jo Øvergaard

Li'nntre

Da de gamle skulle etablere  grenser mellom ulike eiendommer , ble disse markert med "blak og røs". Dvs små stenrøyser midt i eiendomslinja eller at det ble hugget "blak" på  trea. . Furua er et "evighetstre" så dette gamle linnn'treet er trolig "blæka på" i 1777 da skogen i Atnelien ble teigdelt. Derav navnet "blæ(a)k-tall eller linn'tre/-tall". Ved vedlikeholdsblaking hogges det bare på den rette sida om bare den ene eier  gjørdet. Skal det økses på begge sider må begge  naboene være med. Slike trær hogges aldri, er treet "på hell" kappes det ovafor blaket.. Blak på bjørketre er verre, de rotner raskt.På dette reet her ser vi det er lenge sia det er vært vedlikeholdsmerking.

 

Bilde av sild

Prøv sildepudding frå Sollia

Framgangsmåte:
Knapt kokte poteter og gulrøtter skjæres i lange strimler og legges lagvis med utvannet renset spekesild, skåret på tvers av filetene. Det hele legges lagvis i form og en røre av mjølk, egg og litt mel helles over. Krydre litt med pepper. Røra skal være som en tynn pannekakerøre. Man kan også strø litt havregryn mellom lagene, det jevner puddingen.
Steketid ca. 1 ½ time. Smeltet smør serveres til.
Oppskriften er hentet fra: Hårdaskost og hærdasmat: gamle matretter fra Hedmark.
Utgitt 1980 av Hedmark Bygdekvinnelag
Gjengitt med tillatelse fra Hedmark Bygdekvinnelag

Flere enn redaktøren som er gamle nok til å ha opplev slikt kosthold?

Bilde av Sjølisetra. Foto Jo ØvergaardSjølisetra

Til garden Uti ved Atnbrua er i de senere åra gjennom gått full resatarering. Noe som tjener dagens brukar Ole Anton Brænd og garden til ære. Det kan være tunge løft  å ta være på og vøle gamle hus. I heldigste fall en få noen kroner med såkalte SMiL-midler. Men hovedbøra må eierne bære sjøl. Denne brukar'n viser vilje til å "ta tak", SMIL eller ikke.. Vi andre kan glede oss over at sætertrøa er ryddet for kratt og kjerr, skigard oppsett rundt husa og at alle sæterhusa har fått nye gode tak bla. Som vi ser er den en fenomenal beliggenhet med utsyn til Atnsjøen og Rondane.

Bilde av Anton Brænd. Foto Jo ØvergaardÅ kikle'

En god kikkert er helt  nødvendig på alle former for storviltjakt. Men du må kunne " å kikle". Heslt bør du lære det av gamle og erfarne jegere som kan kunsten. Anton Brænd har i hele sitt liv vært en ivrig og meget dyktig jeger. Han har mye å lære bort om  "å sjå øver" terrenget . Han  får sjå både ren og elg der andre bare ser tomme fjell. Sea er det å stille innpå og "hå'lde ti børsa". Den kunsten kan han og !

Bilde av BuvollenInnenlandsk fiskevær

Buvollen ved Atnsjøen sørvestre bredd "(minn no'på sjø'n")er det et gammelt "fiskevæ" r med nøstre og buer brukt av garder i Fron med rettigheter i Fron Atnedals almenning. Før "døla" begynte å fiske i Atnsjøen var det fisking også ettersom  det er  flere oldtidsfunn i på og rundt vollen.
 

Bilde av oppmåling Foto Jo ØvergaardUteærbe....

Rikard Østmoe fra Stor-Elvdal Kommune ga klart uttrykk for at å komme seg ut på oppmålingsarbeid i sol ,  godt senhøstvær og med Rondane som utsikt var bra som avekssling. Til vanlig er det nok papirbunken på skrivepulten som det gjelder å holde stangen...
 

 Bilde av isen legger seg. Foto Anne & Glenn Kulstad-Sund

Isen legger seg allerede

Setningsjøen "sovner"  alltid tidlig. Gjerne 1,5 ++  måned før Atnsjøen. -Bære du preker på kal'egrader så legg'n sei sier somme solliværeringer om Setningsjøen. Dette bildet ble tatt 19.10 og isen låg allerde nordover sjøen her i sørenden er isen i ferd med å legge seg ser vi.
 
 

Bilde av harry Grøndalenfoto Jo ØvergaardPomp-i do(u)

Harry Grøndalen farter i disse dager innom alle steder med septikktanker. Kloakken grovrenses og gråvatnet pumpes tilbakene i septiktanken for videre infiltrasjon  i jorda  som alle godkjente anlegg skal ha kapasitet for. "Møkka" sendes til Koppang.
 

 

 

  Bilde av webbilde-av-Inge-Lavik Foto Jo Øvergaard
Jublende glad

Inge Lavik som gjennom mange år har vært en trofast løypekjører uten lønn er jublende glad over at det nå endelig skal bli sving på sakene...Les mer....
 


Bilde av Tor-Olav Foto Torger  Pedersen

Fiske

Sollianaturen byr på mange muligheter både for rekreasjon og høsting. På denne siden kan du sjå bilder om fisking. Men du må huske på å sende oss dine bilder slik at vi kan dele dem med flere...
les mer...


 

Bilde av Jørn Sverre foto Jo ØvergaardGrunn til å smile

Vil du vite hvorfor Jørn Sverre smiler? Det kan vi som kunder ved Joker Atnbrua Handel også gjøre.

Les mer...

 

Bilde av Sryken foto Jo ØvergaardStryken
"Sryken" mellom Øverhølen og Atnsjøen var det eldgamle vadestedet over Atna. Men sjøl på låg vannstand kunne det være trasig å komme seg over. Derfor ble det bygd bru litt lengre ned før den faste bosetningen kom i Atnelien 1699/1700.På kart  fra slutten av 1600 står det nemlig "Atnebroen" ved Fossen . Nå ligger landskapet klart for å sovne inn til vinter. Men strømmen i Stryken sovner aldri....

 

Vintersol over Høgronden. Foto Berit GomnesVinterbilder fra Sollia

Vi har nå lagt ut de første vinterbildene fra Sollia. Vi legger ut flere bilder i den rekkefølgen vi får disponere dem. Tilsvarende vil vi også legge ut bilder fra de andre årstidene.Vi takker Berit Gomnæs for bildet til venstre og Per Bjørkum for de mange flotte bildene og oppfordrer alle til å sende oss bilder fra Sollia, uansett årstid. Og vi trenger spesielt bilder som kan vise Sollia fra flere sider enn Rondane. 

Vi legger ut bilder fra de andre årstidene etter hvert som vi får bilder og i den utstrekning tida tillater det. Les mer her..

Bilde av vintersau foto JoSiste verset med håbeite

Det  aller meste  tå sauen er nå heme att. Lamma er sortrert fra. Livsauen pusser håbeitet før mere snø faller. Inneforingsesongen og mange måneder innom hus venter snart. 

 Bilde av tynning. foto Jo Øvergaard

 Førstegangs tynning

Flere skogeiere ved Atnbrua har engasjert Glommen Skog sitt driftsapparat for å foreta en nødvendig 1.gangs tynning i furuskogene sine. Her er entreprenør Johan Furuli  fra Alvdal med sin bestandsgående vesle hogstmaskin på Nystedteigen til Ole Anton Brænd.

Bilde av TM tek seg en matbit. Foto Jo ØvergaardHøstjakta

Her kan du finne bilder fra årets pågående jakt. Vi oppfordrer leserne om å sende oss bilder utover høsten. Så vil vi publisere disse til glede for flere


 
  

Bilde av ellen sine gjeter. Foto Ellen MarieBrått ble høsten til vinter.

Dermed vart det brått slutt på det frie utmarksbeite,. Gjeteflokken til Ellen Marie og Hans er her på jordet på Tangen. Sønnen Amund hjalp til med buføringa . En rensbukk slo forresten følge mange hundre meter. Kanskje hormonene gjorde ham forvirret mht forskjell på simler og gjeter...? Under ser dere bilder Berit Gomnæs har sendt oss om hvor brått det skifta der ho bor i Atnsjølia.

 

Bilde av TV opptak ved GranaTV-opptak i Sollia

 

 

NRK har gjort TV-opptak i Sollia som ble sendt  i Øst-nytt og Norge i dag på NRK ! 5.10. Hovedinnslaget som handler om hunstneren Kjell E. Midthun og hans fantastiske nissetegninger og nå etterhvert andre motiver fra Sollia blir til et Norge.Rundt innslag som sendes 24.desember.


                                                Kjell Midthun:

Tegner nye julemotiv 

Tegner nye julemotiv fra Sollia
                                                              Les mer om Kjell M. Midthun her...

 

Bilde av fort-gjort Fort gjort 

- "å ende åt hauen" når vinterføret overrasker. Her var det en bil med ungdommer fra Elverum Folkehøgskole som fikk en ufrivillig stopp ved  Langtjønnet.


 

Bilde av Myldinga Foto Sigrn BekkevoldSpennende turmål

Området vårt byr på mange spennende turmål.

Juvet langs Myldinga er et av de., om du har gode fjellsko og ikke er svimmel...
Du følger stien fra Straumbu til Bjørnhollia, men i stedet for å gå opp den første bratte egga, følger du stien langs foten av egga i retning Myllinga. Anbefales... Takk til Sigrun Bekkevold for fint bilde og et godt tips!  

Ulvelav. Foto JoUlvelav 

(22.09.09)  Les mer her... 
 

 

 

 

Sau på innmark,Atnbrua. Foto Jo ØvergaardLite bequerell men mye bjønn

 • (22..09.09)
Sauesankinga er nå i hovedak unna gjort. Atnelien Hamnelag sine medlemmer tok tidligsank pga betydelige bjørneangrep. Disse  her er trygt heme att og koser seg på god "tisåning". Målinger av radioaktivitet vsite noe overraskende låge verdier av Cesium i høst. Dette til tross for at det har vært mye sopp i år. 
 
 

Bilde av erik på Sohlbergplassen foto Jo Populær

 (17.09.09)
Sohlbergplassen er et meget populært utkikkspunkt. Alltid (nesten)står det biler der når vi passerer. løpet av høsten vil det bli foretatt ytterligere utsiktshogst langs veien. Det vil øke  opplevelsen av de mektige fjella for de veifarende, men reduserer nok ikke antallet som får lyst til å stoppe på Sohlbergplassen .  

 Aage Hval Hosttakkefest. Foto Hans Sollid

Høsttakkefest

(20.09.09)
Sollia kirke var fullsatt da sokneprest Åge Hval og menighetsrådet inviterte til den tradisjonelle høsttakkefesten. Men så inneholdt også dagen to barnedåper, 50 års konfirmanter og en fireåring som skulle få seg ei bok.
Les mer her...
Bilde av tyttebærplukking foto JoTyttebær  (16.09.09)
Det er bra med tyttebær i skogene i Sollia og Atndalen. Den begynner å bli bra moden nå. Noe blåbær er det også. Multer var det dårlig med denne høsten. 

Bilde av Sigrid og Ulf foto JoNytt menighetsråd(20.09.09)

Samtidig med Stirtingsvalget var det anledning til å stemme i kirkevalget. Sigrid Lien og Ulf Helgesen var stemmestyre her på Jomsborg.

Vil du sjå hvem som ble valgt kan du klikke her... 
 
Bilde av kølbrenning foto JoKølbrenning(18.09.09)
I Solliatraktene finnes en rekke kulturminner. Feks. kullgroper.Dette er steder de brente kull bla til jernutvinninga fra jernalderen fram til Røros Verkets folk lærte de lokale en mer rasjonell måte på 1700 tallet. Slike kulturminner er freda. Dette bildet er fra kullbrenningt i Nørdre Brænd jordet og ga noen sekker utmerket grillkøl.. 


Aron gjør sin borgerplikt. Foto JoStortingsvalget på Jomsborg
(15.09.2009)
 Her er det Anton Brænd som gjør sin borgerplikt.
Bente Høyer,Bente Brænd og Ole Nordahl er stemmestyre.
  
Bilde av seakingTurist falt i foss og omkom
 
  
 
 
Bilde av Ola og Liv. Foto JoFosseprisen 2009
(11.09.2009)
 
Bilde av Leser Hamsum foto Hans Sollia
Hamsunvandringa
(11.09.2009)
fra Jomsborg søndag samlet nesten 80 deltakere med store og små.
  Bilde av nåldammen foto Helge Stikkbakke

 


Reportasje i Østlendingen fra lørdagen, 
(07.09.2009)
Les mer...
 
 
 
Bilde av damslepp foto Helge Stikkbakke Bilder fra Fossedagene 2009 finner du her... 
 
I Norgestoppen på asylmottak : 31.07.09
Med den planlagte utvidelsen av statlig mottak for asylsøkere ved Rondane Gjestegård vil Stor-Elvdal bli blant de største mottakskommunene i landet, med plass til totalt 280 personer.
 
Svenske skadet i motorsykkelulykke

 

En svensk motorsykkelist ble sendt med luftambulanse til Lillehammer Sjukehus. Ulovgig kjøring på bommet veg øst for Lyngstad endte med kollisjon med veibom.

 

 


Bilde av Høvling av vei. Foto Jo Veien utme' ælven  har blitt høvlet og gruset på nytt. Meget vellkomment vedlikehold. Men det faste dekket forbi gardene vil nok bli savnet når veien begynner å støve på tørre sommerdager (eller får vi flere somre som i 2009?) og på senhøsten. (16.09.09)
Ung storfisker
Bygdedager gir identitet
Leder i Østlendingen med ros til Ellen Marie Tangen og Hans Bondal
 

 

 • Åpent brev vedr. gjenoppbygging av lærerbolig etter brann

   

  Sollia trenger flere utleieboliger

   Solliasamfunnet sliter med et luksusproblem: Det er for få boliger i grenda. Bare siste året har grenda fått 17 nye solliværinger, og nå er det ikke et eneste ledig bosted å oppdrive.  

  Bilde av 17,mai 2009 i Sollia foto Jo Øvergaard  17.mai 2009 ble en dag med et virkelig felleskap for gamle og nye solliværinger. At tidene endrer seg er tydelig når lederen i 17.mai komiteen har vansker med å uttale navna på dette vinnerlaget i årets natursti...!

    Noen av de gamle sakene som har publisert på dette nettstedet finner du her...


   Vatnesætra. Foto Hans SollidVatnesætra på Løvrøstsætra - en idyll