Historisk bilde - uke 19/2020

Publisert 03.05.2020 10:25

Messersmitt_3Ukas historiske bilde er fra like etter 2. mai 1941 og viser et tysk fly som nødlandet oppe på fjellet like sør for Snødølhøgda. Iår er det altså 74 år siden. 
Vi sakser fra tidligere artikkel i Sollia.net:
Den uskadde flygeren tok seg ned på skaren til Buvollen. Elva over til småbruket Sjøli var gått opp i vårsola og han brøt seg inn og gjorde opp varme i den ene fiskebua. Dette ble observert av Thorvald Kulstad som synes det var mystisk og fikk tilkalt en nabo. Olaf Hagastuen hadde i 30 åra vært mannskap på en tysk båt og kunne derfor litt tysk. Det fortelles at flygeren var sliten og umiddelbart ville ha kontakt med tyske myndigheter. Han klappet på pistolhylsret og bryske seg. Karene fikk derfor ringt etter sogneprest Rødseteren for å snakket bra tysk. Han satte seg i kontakt med lensmannskontoret og det ble ordnet med transport ned til Koppang. Etter noen dager kom tyske flysoldater til Sollia. Disse rekvirerte flere hester med slede og flyet med plukket fra hverandre og transportert ned til jernbane stasjonen på Atna.  
Les hele historia tidligere artikler:
Første del - les mer her
Flyet ble satt sammen igjen, men endte sine dager  da det falt ned etter en kollisjon ved Neumunster i Tyskland 8.8.1942. Disse opplysningene er skaffet til veie etter nitidig sporing fra Nord-Østerdal Fly- og Militærhistoriske Forening (NØMF) hvor sekretæren Thor P. Broen på Tolga er en drivkarft.
Les om dette her