Gled dere til flott konsert

Publisert 28.08.2012 15:41

Guro Gravem og Torgrim Sollid på Fossedagene f2009  Konsert - Jomsborgjazz med østerdalstoner

 Jazz har røtter i bluesmusikken som de afrikanske slavene utviklet da de ble bortført til Amerika.

I begynnelsen var jazz ren dansemusikk, og rytmen var det vesentlige. Musikken kom fra brassbandene på slutten av 1800-tallet, og det var ofte ragtime-musikk, eller marsjer man gjorde dansbare ved å synkopere dem. I Norge begynte jazzen sitt fengende inntog tidlig i 1920-åra. Tro det eller ei - solliværingen og storelvdølen Svein Øvergaard var blant de fremste pionerene. Han turnerte i USA og Europa, og hadde spillejobb på de mest fasjonable og hotte kjendissteder. Han introduserte jazzen til Sollia de åra han bodde her etter krigen.

På midten av 1970-åra kom det ut en sensasjonell jazzplate i Norge. Østyerdalsjazz! Den er nå plassert som nr 20 i den viktige kanoniseringen av rytmemusikk. Plata var det atnaværingen Torgrim Sollid som stod bak - sammen med bl.a. Jan Garbarek og Bjørn Alterhaug i gruppa Søyr

Etter påtrykk fra mange hold har Torgrim Sollid på nytt samlet en gruppe av våre fremste instrumentalister og vokalister til en konsertserie i regi av Musikk i Hedmark. Østerdalmusikk ble sist presentert for publikum under Oslo jazzfestival onsdag 15. august, og konserten er allerede sendt i NRKs jazzradio med glitrende omtale.
 
Konserten ble en syntese av østerdalsk musikktradisjon og spente over nye arrangementer, sammenstillinger og konfrontasjoner av veldokumentert tradisjonstonemateriale. Bånsuller, setertoner, bukkehornsignaler, halling, sjenkemarsjer og polsdanser med alle dramatiske og romantiske innslag som Østerdalsnaturen gir.
 
Her fornemmet vi tømmerfløtere i vill kamp med tømmerlunner i fossefallene, toner syngende som i stålmeier på islagte tømmerveier i sprengkulde, vare toner i lengt mot sommernatta, eggende danserytmer og stilige brudemarsjer. Neste gang Østerdalsmusikk er å høre blir under Fossedagene i Sollia helga 31.august-1.september med to konserter og innslag i publikumsprogrammet på Amperhaugen lørdag. Gå ikke glipp av opplevelsen!
 
Her er for øvrig en god historie som Torgrim Sollid en gang fortalte: "At musikken har slagkraft, er helt klart. Søyr var på turné i Sør-Afrika i 2004. Mens jeg ruslet rundt i Cape Town en formiddag, hørte jeg noen nynne en umiskjennelig hallingstrofe etter Martinius Helgesen fra Stor-Elvdal. Det var afrikanere fra konserten vår dagen før!"
 
Når du hører bukkehornlåten etter Ole Eggen fra Sollia under fjerne himmelstrøk, fryser du på ryggen av urkreftene som kommer til uttrykk i musikken. Sjelen mykner når Guro Gravem Johansen og Torgrim Sollid framfører bånsuller etter sambygdingen Peder G. Lien. Mange av etterkommerne møter tradisjonstoner de kjenner fra barnsben.
 
Dette blir en minneverdig og høytidsfyllt musikkoplevelse på Jomsborg. Billetter forhåndsbestilles på postmottak@stor-elvdal.kommune.no telefon 62 46 46 00. Uavhentede billetter kan kjøpes ved inngangen.