Helge Lien til minne

Publisert 10.01.2023 21:23

Helge Lien til minne

 

Helge Lien døde 26. desember 101 år gammel. Han levde hele sitt liv på det brattlendte gardsbruket Søre Lien i Sollia. Helge var snekker og tømrer og en ettertraktet håndverker. Et utallig antall hus og bygninger vitner om arbeidet han nedla, med Bjørnhollia Turisthytte som det mest kjente. Han var i sannhet en av de som bygde landet.

  Under krigen valgte Helge å flykte til Sverige for å unngå arbeidstjeneste for okkupasjonsmakten. Der ble han innrullert i de norske polititroppene og var med på frigjøringen av Narvik i 1945. For sin innsats ble han tildelt Deltagermedaljen og Frihetsmedaljen.

  Helge var en framifrå skiløper og lett og rask på foten. Selv langt opp i nittiårene var det de færreste som holdt følge med han i fjellet. Han var sprek som få og håndterte motorsaga, ATV-en og snøskuteren helt til det siste.   

  I fjellbygder som Sollia var jakt og fiske en nødvendig del av oppveksten og Helge lærte seg tidlig å bli en god skytter, men som eldre var det mer og mer gleden over naturen og alt levende som ble framtredende.

  Av vesen var han logn og vennlig og med en lekenhet i seg som gjorde inntrykk på dem han møtte. Særlig barn og dyr trivdes i hans selskap. Men han hadde sine prinsipper selv om han var en omgjengelig kar; uærlighet tålte han ikke.

  Levemåten til Helge var preget av nøysomhet og arbeid, men mest vil han bli husket for sin hjelpsomhet og vennlighet. Gjennom sitt liv og livsverk representerte Helge en mennesketype som er blitt mer og mer sjelden i våre dager. En hedersmann har gått ut av tiden.

 

                                                                                     Jo Øvergaard

 

 

  


Bilde Helge Fossedagene
foto: Marit Thoner