Kurs i rypetaksering

Publisert 26.02.2023 00:15

Torsdag i forrige uke var noen av de som takserer ryper i Sollia på kurs i Elverum. Kurset var et ledd i å kvalitetssikre mannskapet som deltar i rypetakseringer og omfattet blant annet krav til fører og hund, ansvar og rapportering, brukk av app og valg av takseringslinjer.
Hans Ole Solberg
Hans Ole Solberg var en  av instruktørene
I august hvert år takseres det ved hjelp av stående fuglehunder ryper langs faste takseringslinjer over hele landet. De som takserer bruker en app fra Hønsefuglportalen der de legger inn alle observasjoner de ser når de går langs linja. Resultatene fra takseringene gir et godt grunnlag for å beregne størrelsen og variasjonen i rypebestanden fra år til år. Resultatet sier også noe om hvor mange jaktkort som bør selges i det aktuelle området. I Sollia gås det 37 linjer på til sammen rundt 12 mil. De som takserer gjør det på frivillig basis, men mange syns det er en fin anledning til å trene fuglehundene sine.
Rype Oversiktskart takseringslinjer
Når resultatene fra takseringen er bearbeidet har Sollia Fjellstyre et grunnlag for å bestemme hvor mange ryper som det er forsvarlig å felle uten at det går ut over bestanden.
rypeskjema