Midthun-kalender med Sollia-motiv

Publisert 19.02.2021 22:55

 21 0219 solliakalender 2Kalender med Sollia-motiv
Bildet: Årets motiv fra Sollia kommer med Gran i september.
Det er nissen påpasselig med å vokte noen sauer mot en farlig gjest fra skogen


Det er kanskje kjent for mange at Kjell Einar Midthun har laget mange akvareller med motiv fra Sollia og Atndalen. Hans bilder har vært vist på Jomsborg under Fossedagene noen ganger, og de har solgt bra både som
originale akvareller, som trykk, kalender og som julekort med nissemotiv. I år er det vel 35 år siden det første kortet kom på markedet etter en konkurranse om nye kortmotiver med nissen i fokus. Et samarbeid med Aune forlag i Trondheim har vel 30-årsjubileum i år. I den grad er hans motiver likt av mange, at det også er laget servise, putemønster, kakebokser, lys og andre produkter.

Mange samler på kortene med hans motiver. De har sluttet seg sammen i en egen forening der de bytter, kjøper og selger Midthun-motiver og produkter.
Det originale med Midthuns bilder er at hovedmotivet er eksisterende
gardstun, byrom, bygninger og annet. Som et viktig miljøinnslag er det element av noe levende, det kan være dyr og fugler, men helst er det én, noen eller et mylder av nisser. Hans nisser er inspirert av den gamle skandinaviske fjøsnissen eller tomten som de kaller ham i Sverige. Nissene er nå kjent som Midthun-nisser, og finnes i flere titalls som nissefigurer, de første laget tidlig i 1990-åra. Motivene er på mange måter universelle, f.eks. har et motiv med nissefest på Jomsborg også vært utgitt som julekort i Finland.

Midthuns kalender med nissemotiver - Midthun-kalenderen, i stort format, for 2021 er den 15. i rekken. De aller fleste årene har kalenderen hatt ett eller flere motiver fra Sollia: Gran, Nordre Lien, Ingridstua, Atndalsplassen, Tryli, Amperhaugen, Søre Finstad, Atneosen, Nordre Brænd, Solligården, Snødølvollen, Dalbakken, Sjølisetra, Morken, Nordre Strømbu og selvsagt
Rondane og Grimsdalen. Minst 25 motiver fra Sollia er gjengitt på kalenderne gjennom alle disse åra. Noen samlere kan vise fram hele serien og er umåtelig stolte av det. En liten formue er de også verd - på samlermarkedet - selv om datoen for lengst har gått ut (på dato). Her gjelder ikke "best før", nei, heller "best etter".

For Sollia og solliværingene er dette god reklame, for ikke å si visuelle faktaopplysninger for de som ønsker å se gode eksempler på lokal byggeskikk og bygdemiljøer det det er stabile forhold, godt vedlikeholdt bygningsmasse og attraktive naturforhold. At Sollia dermed er attraktiv også for den hemmelighetsfulle nissen , er lett å forstå. Som regel kan vi skimte han i skumringen ved ett hjørne på stabburet, låven eller pann-huset.

BB
21 0219 solliakalender 1
.