Nyoppstartet bakeri i Sollia

Publisert 09.03.2023 12:45

ELT er et nyoppstartet bakeri i Sollia. Her brukes det bare surdeig til å bake brød og annen deilig bakst.

Elt brød i kasse
For tiden holder bakeriet til på Enden på Rondane River Lodge, men de ser seg allerede om etter større plass slik at de kan få opp kapasiteten og vokse seg større. ELT startet opp i desember 2022 for å forsyne bygda med god og sunn mat. Da butikkene fikk vite om bakeriet og smakte på baksten, ville alle ha brødene i sortimentet sitt forteller bakeren Miro Van Vreckem. - Akkurat nå leverer de til tre butikker; Joker Atnbrua, Joker Folldal og Margeritt Blomster og Gaver på Koppang. Der er det stadig utsolgt og flere butikker ønsker å ta inn surdeigsbrødet. 
Det går også an å bestille direkte fra ELT:
Elt visittkort
Miro har bakt brød hele livet, men ble etter hvert misfornøyd med smaken og kvaliteten og startet med å bake surdeigsbrød. Vennene hans fikk smake på brødet og de syntes det var så godt at han kom på tanken om å gjøre mer ut av det.

Surdeigsbaking har mange fordeler. Man trenger bare mel, vann og salt. Deretter skjer det en naturlig gjæringsprosess noe som blant annet gjør at brødet blir mer lettfordøyelig. Forskjellen fra å bake med gjær er at man trenger tålmodighet. Med gjærbakst har man et ferdig produkt etter 2-3 timer. Brødene til Miro hever i 16 timer for å få riktig kvalitet. Det er fem brødtyper i sortimentet: Bondebrød, spelt-, grov-, rug- og olivenbrød. Ved siden av brødene selges det også cannelés, et fransk bakverk og søte pølsebrød som kalles sandwiches. De er gode alternativ til brød.

Elt brød
Miros plan framover er å kjøpe en større vedfyrt ovn og en bedre eltemaskin for å få opp kapasiteten. Nå er det plass til 21 brød i ovnen, men han ønsker å få dette opp til 50 brød per steking. Målet er å kunne leve av bakinga, men det vil aldri bli noen stor produksjon sier han. En utvidelse skal ikke gå utover kvaliteten. Miro tenker også å starte med kurs i surdeigsbaking.

Miro baker
"Hvis det hadde vært mulig, ville jeg bakt hele tiden og delt ut surdeigsbrød gratis"