Tale ved utdeling av Fossegrimen

Publisert 04.09.2012 11:21
Torgrim Sollid lir utnevnt til årets Fossegrim av fylkesmann Sylvia Brustad. Foto Hans Sollid
Her er fylkemann Sylvia Brustads tale i forbindelse med overrekkelsen.

Årets Fossegrim 2012
 Fossedagene er skapt rundt Atnbrufossen eller ”Storfossen i Atna” som det står i gamle dokumenter. Skapt på tradisjonene av Fosseliv- i fortid og nåtid. Etterhvert har Fossedagene blitt en kulturhending  og stor dugnad av lokalsamfunnet for fellesksapet- vi håper til glede for dere som er her i dag.
Vi  bestemet oss  i fjor for å innstifte en ny hederspris – nemlig Fossegrimprisen.
Fossegrim eller grim er et overnaturlig vesen som ifølge norsk folketroholder til ved elverog særligfosser og kverner.
Her ved Fossen må jo opplagt være et slik sted!
Han er kjent for å være en meget dyktig felespiller som spiller naturens mektige klang – lyden av skog, av vind – alt kan høres dirrende mellom felas strenger. Fossegrimen er villig til å lære bort sitt felespill om man fire torsdager på rad kommer med et saftig fenalår stjålet fra naboens stabbur.
Som et løssluppent vesen sitter grimen på en stor stein ved det fossene vatnet , naken som en lystig tanke, meget begjærlig.
Fossegrimprisen er innstiftet for å hedre musikere som på en inspirende og fortjenestefull måte har gledet oss med sin utøvende gjerning. Enten det gjelder tradisjonsmusikk eller nyskapende musikk. Ingen sjanger utelatt. Lokalt som nasjonalt, ja kanskje endog vidare ut i verda.
Denne prisen er mulig gjort ved hjelp av Sparebanken Hedmark. Prisen er attåt publikums applaus , et nummerert bilde av kunstneren Ståle Blæsterdalen.
Den deles ut for 2. gang i år. 
Det er med stor glede vi deler ut denne prisen til en fremragende musiker, komponist og arrangør. Det er mange år siden han som ungdom  spelte på Jomsborg for første gang. Kom å hør på kveldens konsert nettopp på Jomsborg.

Kjære Torgrim Sollid - du er årets Fossegrim!
Kom  og motta prisen og publikums hyllest.
Torgrim Sollid ( Født
1942.6.17)er norsk jazzmusiker, trommeslager, trompeter, komponist og arrangør. Fra 1961 spilte han i Oslo, bl.a. i Jan Garbareks første kvartett; 1972–84 bosatt i Molde og Trondheim, deretter igjen i Oslo. Han tok i 1975 initiativet til albumet Østerdalsmusikk, som førte til dannelsen av orkesteret Søyr, der han senere har vært en bærende kraft. Han har også samarbeidet mye med den amerikanske saksofonisten Warne Marsh, og har arbeidet som pedagog og instruktør.
Nå når han har pensjonert seg har han tatt iniativet til bandet Østermusikk men en rekke kjente og dyktige musikere , flere med røtter i Østerdalen.
Født i Eidskog, voks opp på Atna der far hass var fskogsjef hos Mathisen-selskapet.
 (Fossegrimen er ikke den samme overnaturlige figuren som hans trolske bror Nøkken. Sammensurringen med dette andre også meget begjærlige vesenet vil ikke ende i like stor ekstasesom man kanskje vil tro. Nøkken knuser fiolinen og andre diverse poetiske gjenstander. Draugen hører kysten til og er et gjenferd.)