Torgrim Sollid hedret

Publisert 20.12.2020 12:48

20 1217 Æres-Buddy-2020-Torgrim-Sollid_nett2-1024xMusiker og pedagog Torgrim Sollid, oppvokst i Eidskog og senere Atna, er hedret med æres-Buddy, en ekstraordinær tildeling av norsk jazz’ høyeste utmerkelse, Buddy-prisen. Æres-Buddy prisen har bare blitt utdelt en gang tidligere. 
Hans merittliste som musiker er lang, men aller mest kjent er han for sitt nybrottsarbeid med Østerdalsmusikk på midten av 70-tallet som var ett av de aller første musikalks prosjektene som blandet norsk folkemusikk og jazz. Det dreide seg om jazzifiserte utgaver av hallinger, bånsuller, polser, kulokk, bruremarsjer og kukkoer fra Østerdalen.


Les mer om bakgrunnen og begrunnlesen her.

20 1220 BuddyFossegrim i 2012
Allerede i 2012 ble han under Fossedagene tildelt Fossegrimsprisen.
Les dav. fylkesmann i Hedmark Sylvias Brustads tale her
På lørdag holdt han og Guro Gravem Johansen sammen med lokale musikere også en konsert på Jomsborg
- les forhåndsomtalen her og om konserten her.
Bjørkebollfesten

Men allered som elev ved Eidsvoll Landsgymnas spilte Torgrim Sollid til dans på Jomsborg Palmesøndag. Under Bjørkebollfesten kunne et stappfullt Jomsborg danse swing etter en unektelig både uvanlig og litt jazzifisert 
"When the saints go marching in". Dagen før hadde daværende rutebilsjåfør i AFHA Einar Tørhaug blitt utfordret av to passasjerer fra Atnosen til Sollia der den ene medbringende bl. a. en kontrabass. Alt og alle skulle ha plass i en allerede overfylt kombinert rutebuss og godsrute ( halve delen gods og halvdelen passasjerer.) 
- Sammen meg Harald Opheim og Trond Andersen bodde vi i ei hjulbrakken der Sohlbergplassen ligger i dag. Mor og far hadde bygd hytte rett ovafor. men vi ble anbrakt der nede. Dermed lå alt til rette for å spille til dans både på Jomsboirg og på kafeen gjennom påska, forteller en humrende Torgeim Sollid til sollia.net

sterdalsmusikkØsterdalsmusikk

LP'n Østerdalsmusikk er utgitt i to album:
1975-albumet «Østerdalsmusikk» er en av disse pålene som det utvidede norske jazzbegrepet gjennom de siste 40 årene hviler på med å nyspille hallinger, bånsuller, polser, kulokk, bruremarsjer og kulokker fra Østerdalen.
På denne plata var det to låter som hadde sin opprinnelse fra Sollia: "Bukkehornlåt" fra Ole Eggen og "Bånsull" fra Peder Gjermundsen Lien. Begge fikk 
betegnelsen "hit-låter"
I 2015 kom det en helt "ny"  Østerdalsmusikk (innspilt i 2012), men initiert av Musikk i Hedmark i 2015. Her kom det nye bandmedlemmer og ny musikk, men fortsatt med den østerdalske folkemusikken som basis. Og det er ikke noen hvemsomhelster som sto bak dette, her finner vi blant andre lokale musikere som gitaristen Tom S Lund, fiolinist Jørn Halbakkren, bassist Sigurd Hole.

H.S.