Varm åpning

Publisert 04.07.2021 15:04

21 0703 Jo åpnerDet vart en fin og varm sesongåpning og omvisning i krigshistoriemuseet på Amperhaugen i går. Været var strålende og omgivelsene som vanlig nydelige. Jo ønsket som så mange ganger før velkommen til et arr. i Sollia.


21 0307 Svend Ovenstad HV-5 sjefHedersgjestene under åpninga var oberstløytnant Svend Ovenstad (bildet) - nytilsatt sjef for HV-05 og hans NK Sjefssersjant Lars Kristian Utgård.    Begge framhevet og takket i sin åpninsgatler Jo for det arbeidet han har lagt ned og gjør med dette museet. Dette er et unikt museum der ikke minst Jo's evne til å fortelle og formidle, gjør et besøk her til en minnerik opplevelse. 

- Dette museet formidler krigshistorie på en forbildelig måte som enagsjerer alle i alle aldre. Spesielt blir Jo's refleksjoner om valg både den gang under krigen og nå i dag samt hans tanker om fred og forsoning gjør dette svært  aktuelt.
- Dette museet bidrar også sterkt til å knytte folk og forsvar sammen ved å minne om fortida. Dette er viktigere enn noen gang i ei tid da færre og færre har et forhold til forsvaret, sa de to i sine åpningstaler.


21 0703 Øyvindv Forsvarets CoinsHøgdepunkt
Jo sin trufaste assistent Øyvind Lien ble under åpningen overrakt Forvsarets Coins som en anerkjennelse for det store arbeidet han har gjort og gjør for museet som assistent for Jo. - Han er både kamerat og assistent som gjør alt, sa Jo. Han kan vel på mange måter sies å etterleve HV's sitt gamle motto: Over alt - alltid.Inne
21 0623 GøhringI løpet av dagen holdt Jo to omvisninger der det faktisk var godt å komme seg inn i et svalende utstillingslokale i tømmer. Det var godt gjort å kunne presentere så mange nye attraksjoner i et slikt museum. Men Jo følger med, og det sier litt om museets status at det kommer både givere og bidragsytere til nye momenter i utstillingen. Historia om hvordan Herman Gøhrings fotoalbum havnet på Amperhaugen er verdt et besøk i seg sjøl. Men med ny utstilling med "Oskar" , gestaposjefens uniform, tysk kommandotelt, sambandsutstyr og hjelmer var også på plass.Ute
Utendørs fant vi en salig blanding av militærhistoriske kjøretøy og vanlig salgsbord fra mer lokale aktører. 

21 0703 Oppklaringskjøretøy John Olav Elmli DovreLett pansret oppkalringskjøretøy med sjåfør i
 John Olav Almli fra Dovre. Han eide ette minsteret sjøl og hadde gjennom Grimsdalen for å komme til Atnbrua. Men det var langt fra den første ganegn denne ekvipasjen var ute på tur. Faktisk hadde de tre ganger kjørt ned til Nordmandie i Frankrike i forbinelde med krigsminnemarkeirnger der nede.


21 0703 Kubelwagen Klaus UlvestadKuhbelwagen tilh. Klaus Ulverstad som hadde tatt den 35 mil lange turen fra Holmestrand. Bilen var tyskernes svar på jeepen og kom i bruk i 1941. Den ble produsert i 55 000 eks. av Volkswagen. 
21 0703 tysk krigsbytteTysk krigsutbytte fra Frankrike. Beltet proviant og ammunisjonskjøretøy som fakisk var et tysk krigsutbytte fra Franskmennene. Denne kom via et par lesjinger fra et lokale krigshistorisk museum på Dombås og avr eid av en Frankplass på Lesja. Denne kom på vogn da det hadde blitt langre enn laaangt å kjøre dette fenomenet av et kjøretøy med en Renault motor styring medspaker som på en gammeldags buldowser. Men på bildet bukserer Sigurd K Bøe kjøretøyet tilbake på hengeren. 

21 0703 Per Arnesen loppemarkedEllers var det salg av antikviter ved Per Arnesen som hadde med seg det meste.

21 0703 Solliaysteriet Stein WaalerSolliaysteriet ved Stein Vaaler var som alltid på plass. Han fikk god bruk for sin kjøledisk i varmen. 


21 0703 Jan HelgesenJan Helgesen var også i år på plass med sine flotte treprodukter


21 0703 Berit Brænd Storm ØyenBerit Brænd solgte gamle bøker fra Sollia skole og krigsbøkerb for Jo og Storm Øyen hadde med seg en go'vit med diktsamlinga etter hans far Hans J Øyen.
Museet holder åpent onsdag - søndag 12:00 - 16:00 ellers etter avtale.
 
H.S.