Ukas hakkespett - narrespetten

Ukas hakkespett - narrespetten
Svartspett/narrespett

Av og til går hakkespetten amok på bygninger og kan ødelegge for tusenvis av kroner på kort tid.

Her har hakkespetten vært på ferde - Illustrasjonsfoto

Da er det fristende å hente fram hagla og slenge i veien et skudd, men det er ikke lov, for alle hakkespettartene er fredet. Det er mange tips om hvordan man kan skremme vekk hakkespetter. Noen mener det hjelper å henge opp CD-plater eller flagrende tøybånd, helst hvite eller blå. Det ser jo litt harry ut, så vi i redaksjonen har et annet forslag. Vi har god erfaring med den såkalte "narrespetten", men den må være en god del større enn den hakkespetten du vil skremme vekk. Det antas nemlig at spettene går løs på husveggen for å hevde revir, men får de øye på en diger "terminatorspett" skjønner de at slaget er tapt og skygger banen.

Oppskriften på narrespetten er enkel. Finn et bilde eller en tegning av en hakkespett. Forstørr opp bildet til minst halvannen gang naturlig størrelse og tegn omrisset av fuglen på en papplate. Klipp ut og fargelegg fuglefiguren ettersom hvilken hakkespettart du vil skremme vekk. Stift så opp narrespetten på veggen, gjerne over et av hullene som hakkespetten har laget. Det er lurt å lage minst to narrespetter og henge dem på både forsiden og baksiden av huset.

Flaggspett/narrespett

Hvis trikset med pappfuglen virker, ønsker du kanskje å lage en mer permanent figur som varer over flere år. Da kan du skjære ut figuren av en finerplate. Når den er ferdigmalt, lakkerer du den med gulvlakk på begge sider, helst tre strøk.

De narrespettene som er avbildet her har hengt oppe i 5-6 år og er nesten like fine som nye. Litt blasse i fargen kanskje, men de fungerer fremdeles som de skal. De er ikke skjært ut for hånd, men på en veldig avansert sag i Oslo (det er mye fint i den byen faktisk) på et sted som heter Bitraf. Det er verdt å forhøre seg der hvis du vil ha ekstra forseggjorte narrespetter.