Bærhøsten 2024

Bærhøsten 2024
Foto: Berit Gomnæs

Det er lokale variasjoner, men sett under ett har vel bæråret 2024 vært omtrent middels. De mest populære bærene multe, bringebær og blåbær har det bare vært sånn passelig av.

Nå er det tid for å plukke tyttebær og den svikter oss nesten aldri. - Men de bæra vi plukker minst av er det kolossalt mye av i år, einerbær, rognebær og krekling.

Foto: Berit Gomnæs

Einerbær brukes som krydder i sausen, men det er jo ikke store mengder vi trenger da, men einerkvister med masse blå bær gjør seg godt i en krukke som dekorasjon utendørs om vinteren. Einerbæra bruker to år på å bli modne og i år er det veldig mye modne bær.

Rognebær er det enorme mengder av nå. De bruker vi ikke til så mye annet enn å lage rognebærgelé av, men de er viktige for fuglene om vinteren når det er knapt med annen mat.

Foto: Randen Pederson

Er du riktig heldig kan du se store flokker med sidensvans slå seg ned i rognebærtreet for å fråtse i bær på vei sørover om høsten.

Foto: Gorm Kallestad/NTB

Krekling er det også veldig mye av. Den er heller ikke så populær å plukke, men av den kan du lage verdens beste saft, men det må være råsaft. Kokt kreklingsaft smaker beskt.

Kreklingsaft

Ingredienser

1 kg krekling
0.5 liter vann
10 g sitronsyre
1 dl sukker (Til 1 liter saft bruk ca. 700 g sukker)

Fremgangsmåte

Rens bærene og skyll dem godt.
Bærene knuses i foodprocessor e.l.
Tilsett avkjølt kokt vann og sitronsyre. La deretter det hele stå i romtemperatur i to-tre dager, gjerne med et klede over.
Sil så ut saften, for eksempel med en bærsil, og bland inn sukkeret.

Skal saften fryses, anbefales det bruk av plastflasker. Kreklingsaft er nydelig ublandet med et par isbiter.

Ønsker man å blande ut saften med vann (som vanlig saft), bør de tilsette tredobbel dose sukker, ellers kan saften bli litt tam.

Oppskriften er hentet fra http://nyttevekster.wikidot.com