Bygdenytt i desember
Vatn på Jomsborg
I forrige uke rant det endelig rent vatn i krana på lokalet Jomsborg. Og ikke bare rent, men også nok vatn. Det har vært et problem i mange år at når lokalet først brukes har det blitt vel lite med vatn somme tider. Det har vært en stor investering, men nå er dette ordnet gjennom en felles satsing både med Spleis og egne penger som sto på konto fra tidligere år. Den nye vassforsyninga er det Gudbrandsdal Brønnboring AS som har stått for og Berg og Sandboe AS har montert strøm på pumpa. Vaktmester Terje Brænd har smakt på vatnet som renner i krana og er veldig fornøyd!
Miro i media
Miro Van Vreckem er en populær mann, ikke bare i Sollia, men også i pressekretser. Nå er det avisa Østlendingen som har en lengere artikkel om bakeren som reiste til Las Vegas for å bli en enda bedre baker. Når Miro kommer hjem til jul har han gått på kurs hos en av verdens beste konditorer, Amaury Cuichon, i hele åtte uker. Da har han planlagt å begynne med å bake kaker på bestilling til bursdager, brylluper og lignende, men surdeigsbrød vil fremdeles være hovedproduktet hans.
Siste nytt fra bygdeutvalget
Sollia bygdeutvalg har satt seg som mål å bli mer aktive når kommunen legger ut saker til høring. Nå har forslaget til årsbudsjett for 2025 og økonomiplan 2025-2028 ligget ute en stund. Der er det ingen ting som tilsier at det blir noe kutt i offentlige tjenester for Sollia sin del, men bygdeutvalget valgte likevel å sende inn et innspill fordi barnehagen var nevnt i en kommentar:
Kommunedelplan sendt ut på høring
De som er interessert i kulturminner og lokalhistorie bør ta seg tid til å lese forslaget til kommunedelplan om dette temaet. I forordet står det blant annet:
Denne planen fokuserer hovedsakelig på fysiske, jordfaste kulturminner. Derfor er mye utelatt: Dette er i mindre grad en fortelling om menneskene selv, men snarere om de materielle sporene de har etterlatt seg gjennom tidene i Stor-Elvdal. Kulturminnene er en uerstattelig del av vår historie, og et av de sentrale målene med kulturminneplanen er å sikre at et representativt utvalg bevares, slik at fremtidige generasjoner kan få et innblikk i Stor-Elvdals historie. Planen har som formål å være et viktig verktøy i den kommunale kulturminneforvaltningen, samtidig som den fremmer forståelsen av kulturminnenes verdi for vår felles historie og identitet.
Dokumentet er på 125 sider og passer godt som lesestoff i jula. Frist for innspill er 31. januar 2025.
Lenke til hele dokumentet er her:
Kommunedelplan for kulturminner og kulturmiljø i Stor-Elvdal kommune