Den siste trekkfuglen

Den siste trekkfuglen
Foto: pau.artigas

Nå har den kommet til Sollia, tårnseileren. Det er et skikkelig sommertegn, for den er den siste trekkfuglen som kommer og den første som reiser om høsten. Mesteparten av året holder den til sør for ekvator, og flyr hit til oss bare for å hekke.

Tårnseilere kan forveksles med svaler, med de er ikke i slekt med hverandre. En forskjell er at tårnseilere aldri legger vingene inntil kroppen i flukten, slik svalene gjør. Et sikkert kjennetegn er også de gjennomtrengende "skrikene" de lager når de flyr sammen.

Tårnseilerne er fantastiske flyvere og lever mesteparten av livet på vingene. De er observert i 3000 meters høyde, de kan fly med en hastighet på over 100 km i timen og kan være i luften opp til 10 måneder uten å lande. Den henter all mat fra luften og sover, pusser fjærdrakten, finner reirmateriale og parer seg i flukt. Det er beregnet at en tårnseiler flyr rundt 200 000 km per år, noe som tilsvarer mellom fire og fem ganger rundt jorda.

Foto: Picturepoint.no

På latin heter fuglen Apus apus, som betyr "uten bein". De har føtter, men de er veldig små og kan ikke brukes til å sparke fra for å lette. En tårnseiler som havner på bakken er derfor dødsdømt. Hvis du finner en som ligger på bakken, kan du prøve å hjelpe den ved å kaste den opp i lufta.

Reiret legges alltid høyt, gjerne under takskjegg. Har de funnet en fin reirplass kan de komme tilbake til det samme stedet år etter år. Heldige er de som får besøk av disse fascinerende fuglene hver sommer.

Foto: Tomasz Kuran

Kilde: snl.no