Hvem kjenner Villa Taxis på Sjølisetra?

Reiselivet etterspør det lokale i opplevelser og det unike. Da seterdriften var en levende del av jordbrukets dynamiske utnyttelse av utmarkas muligheter, hadde vi over 100 000 setre i drift i Norge, i Sollia mellom 60 og 70 samtidig. Det er en opplevelse for livet å gjeste en seter i drift og følge dagens gjøremål på nært hold, f. eks. med koking av brunost eller melking av geit eller ku.
Det sies at folk reiser lange veier for å oppleve kortreist mat, helst i en småskala setting. Det kan knapt bli mer kortreist mat enn det som lages av mjølka båret inn fra fjøset og omdannet til rømme og smør, samt en stor variasjon av oster. Kombinert med raket, speket, kokt eller stekt fisk fra nærmeste bekk eller vann, takkebakt flatbrød og spekemat av dyr som har beitet i seterløten, får vi ypperlig og ren mat.
Dette er ingen ny erfaring. Dette var også tilbudet som reiselivspioneren Engebret Olsen Brænd satset på å utvikle på Sjølisetra da han ble eier av Uti i 1885. Som lokal kontakt med professor Cato M. Guldberg på Sør-Nesset ble han kjent med de mange celebre gjestene Guldberg omga seg med om sommeren på Nesset. Gjestene hadde gode opplevelser, og som den tids influensere, spredte de budskapet om herlighetene i Sollia. Det var moderne tog til Atna og en velordnet rekke av skysstasjoner opp til gjestegårder ved Atnsjøen: Nordre Brænd, Uti, Trøa og ved nordenden av sjøen, Nesset. Der var det muligheter for eventyrlig sportsfiske, tindebestigninger med fjellfører i Rondane og gode jaktterreng for både fuglevilt og hjortedyr.

På Utisetra har seterstua en egen form med det som kalles kaffekvernhus som sammenligning med de første kaffekvernene. Dette seterhuset har vært kjent som Villa Taxis.
Hvordan, hvorfor og når navnet Villa Taxis ble tatt i bruk, og hvor utbredt navnet var, ligger tilbake i tidløs hemmelighet. Men 1. august 1945 bruker Haaken Mathiesen på Kroken gård dette huset «Taxis» som punkt i en grenselinje mot fjellet for framtidig hyttebygging.
Jeg arbeider med å samle stoff om setrene på Sjølisetra slik at seterserien på sollia.net kan fullføres. Fra å være et levende setermiljø i reiselivets tidligste år, er den klassiske seterdriften historie.

På Sjølisetra har feriefolket tatt over det meste av bruken, og omformer smått om senn både kulturlandskapet og brukssporene i naturen. Dette er en viktig del av seterhistorien generelt og på Sjølisetra spesielt. Jeg hører gjerne fra dere som har hørt om Taxis, har nye og gamle historier om det liv og leven som har utspilt seg i setergrenda – og ikke minst bilder av hus, folk og fe samt alt annet som nevnes kan.
Ring meg gjerne (913 45 684), eller send en sms eller melding på e-post – og best av alt er et stykke papir med din historie eller kunnskap (postkassa ved kafeen).
Bjørn Brænd