Knuskkjuke
Knuskkjuke (Fomes fomentarius) er flerårig og kan bli nesten 30 år gammel. Den er vanlig over hele Norge og den er lett å finne i Sollia. Den vokser på døde og døende løvtrær, oftest på bjørk. På ringene på oversiden kan man se veksten fra år til år, nesten som årringer på trær.
Knusk fra knuskkjuke ble brukt til opptenning helt til fyrstikkene ble oppfunnet for rundt 200 år siden. Man slo en flintstein mot stål for å lage gnister. Når gnistene falt på knusken fikk man en glo som kunne brukes til å lage flamme.
Det er den unge kjuka som ennå er myk inni som brukes til knusk. Kjuka deles opp og porelaget fjernes. Selve knusken er det seige, brune laget mellom overflaten og porelaget. Når knusken var frigjort ble den behandlet på forskjellige måter, men den ble alltid bløtlagt, ofte i vann, men også i lut eller urin før den ble banket flat og lagt til tørk.
Knusk har vært avgjørende for å tenne ild i årtusener og fordi det var mye knuskkjuke her i landet, var Norge i sin tid en stor eksportør av knusk til Europa.
Kilde: Wikipedia