Lang turlagstur til Vuludalen

Lang turlagstur til Vuludalen

Årets siste tur med Sollia turlag startet fra Gunstadsetra i regnvær, men utpå dagen letnet det heldigvis. Vi fulgte den gamle DNT-stien som tidligere gikk helt fra Storfjellseter ved Friisveien til Bjørnhollia. For noen år tilbake var stien nesten borte, men velforeninga på Gunstadsetra har lagt ned et stort arbeid med å merke stien og har lagd solide bruer over Snødøla og Svabubekken.

På veien passerte vi den gamle grensa mellom Setningen og Atndalen statsalmenning. Den ble merket opp med grenserøyser for nesten 150 år siden da vi var i union med Sverige og Oscar den II var konge.

Ved knekkpunktene i grensa ble det satt opp kronrøyser med innhogd kongekrone. Det betydde at den sida som krona vendte mot var "Kongens mark". I linja mellom kronrøysene ble det satt opp mellomrøyser med innhogd kors. 

I Vuludalen har det vært menneskelig aktivitet i mange tusen år. Her er det registrert over 150 fangstgraver for rein i tillegg til bågåstiller, pilspisser, menneskegraver og til og med et sverd.

Eydis Stenbakken i bunnen av en av de gamle dyregravene

Det var mye vann i Vulua så vi valgte å gå omveien om brua. Store kuflokker og søkkvåte myrer måtte vi også gå utenom, derfor ble turen ganske mye lenger enn vi hadde tenkt, ca. 21 km totalt.

Heldigvis kunne vi fyre i ovnen og ta oss ei lang pause i Vuludalsbua før den siste etappen til Vuluvollen. Så ingen ble sure og alle var enige om at vi hadde hatt en fin tur!

Dette var som sagt den siste turen til Sollia Turlag i år. Utpå vårparten samles vi igjen og planlegger nye turmål for sommeren 2024.