Mer om Trefestivalen
Festival for treskulptur og innovativ trearkitektur i Stor-Elvdal 2024
Lørdag 29. juni åpner Stor-Elvdal fellesverksted kunstutstilling langs Nasjonal riksveg Rondane etter en drøy ukes arbeidsperiode på Sollitangen, Mogrenda. Det er mulig å møte opp på Joker`n på Atnabrua den 29. juni klokka 17.00 for delta på guidet rundtur hvor kunstnerne presenterer sine arbeider.
Tor Einar Skogesal er vert og Sollia bygg er arbeidsarenaen for Festival for treskulptur og innovativ trearkitektur 2024 som er den fjerde trefestivalen siden 2018.
I år har festivalen virkelig blitt en internasjonal begivenhet.
I år medvirker kunstnere fra Bulgaria, Polen og Norge. Jana Winderen tok en pause fra forberedelsene til en utstilling på Naturhistorisk museum i London for å la publikum delta i undersøkelser av lydbildet under overflaten i Setningssjøen.
Iliyana Grigorova og Bogomil Ivanov kommer fra Veliko Tarnovo, Bulgaria. Nayden Kolev kommer fra Tryavna, også Bulgaria. Veliko Tarnovo ligger ved elven Jantra midt i landet. Tryavna har en utrolig flott arkitektur. Her finner man bindingsverkshus med sære konstruksjoner fordi man legger 10 til 15 cm skiferheller på takene. Tryavna er nok også treskjæringens svar på Mekka.
En av årsakene er at man i Bulgaria anser utskårne trerosetter i taket som det viktigste symbolet på status. Tør man å løfte blikket i den Bulgarske presidentens kontor ser man ikke taket, men bare en enorm utskjæring som starter ved inngangsdøra og slutter ved vinduene.
Iliyana, Bogomil og Nayden er medlemmer av Duppini Art Group, som samler kunstnere som jobber med Land Art.
Franciszek Promiński kommer fra Warzawa, Polen. Han har jobbet mest med figurativ skulptur i materialer som leire og bronse.
Han deltar på festivalen i Sollia fordi han traff Tor Einar Skogesal i en forstad til Warzawa da Skogesal var workshopleder for INTBAU og en gruppe Europeiske arkitekter som ville lære mer om gamle byggeteknikker og bygningsvern.
Franciszek ble uteksaminert fra kunstakademiet i Warzawa 2022 og deltar i prosjektet fordi han har lyst til å lære mer om trearbeidet finurligheter og har ambisjoner om å jobbe mer med treskulptur i framtiden.
Päivi Laakso er født i Nord-Finland men har bodd i Norge siden 1980-tallet. Hun deltok på Stor-Elvdal fellesverksteds festival i 2022. Hennes første møte med trearbeid har inspirert henne til å kjøpe inn motorsag og gå i gang med nye treskulpturer. Päivi har lang fartstid som kunstner i Sollia da hun bidro kunstnerisk til Mine-prosjektet arrangert av Tina Buddeberg i 2001. I 2022 arbeidet Päivi fram en skulptur som fremdeles står utenfor Fossegalleriet.
Jannicke Lie fra Karmøy er en av festivalens faste bidragsytere. Hennes lune humoristiske arbeider er tidligere blitt vist i Koppang sentrum, i myrområdet sør for inngangspartiet på Rondane Riverlodge og på sommerrestauranten på Øverdalssetra.
Guro Berger har våren 2024 vært recidensykunster i Folldal og gjennomført et kunstprosjekt knyttet til Folldal gruver. Guro jobber hovedsakelig med stein, men ønsker å lære mer om trearbeid og bruke tre som materiale i fremtidige arbeider.
Trond Solberg er initiativtager til den frivillige organisasjonen S-E fellesverksted og trefestivalen sammen med Tor Einar Skogesal. Han har lang fartstid med trearbeid da han begynte med tredreiing på midten av 1990-tallet. Fra år 2000 har han jobbet med treskulptur. Solberg har sittet i styret for Bildende kunstnere Hedmark og Norges Billedhuggerforening.
Byggmester Tor Einar Skogesal leder det hele. Han og Sigrun Hafsten viser sin store generøsitet ved å stille Sollitangen til disposisjon for kunstnere.
Mandag 24. og tirsdag 25. juni var det «Mafellskole». Foruten de inviterte kunstnere, deltok en rekke arkitekter. Rasmus Flodin fra Mafells Norden-kontor presenterte Mafells filosofi og introduserte Mafellmaskinenes finesser. Deltagerne på Mafellskolen fikk også demonstrert maskinene i praksis. Hensikten med kurset var å sette fokus på at man med spesialisert verktøy i kombinasjon med effektive arbeidsoperasjoner kan hverdagsliggjøre trelåser til bruk i nye bygg. Deltagerne ble svært inspirert til å tenke på trekonstruksjoner i nye baner for å unngå metall og andre komponenter som teller negativt i CO2-regnskapet.
Utstillingen åpner på lørdag 29. juni klokka 17.00. Det er mulig å møte opp på Joker`n på Atnabrua for delta på guidet rundtur hvor kunstnerne presenterer sine arbeider.
Prosjektet har tidligere fått støtte av Stor-Elvdal kommune, Innlandet fylke og Norsk kulturråd, men i år gjennomføres prosjektet som et nullbudsjett-prosjekt.
Tekst: Trond Solberg