Lage sin egen tromme – kurs på Sør-Nesset 24 - 28. juli

Lage sin egen tromme – kurs på Sør-Nesset 24 - 28. juli
Tromme/sjamantromme – slik kan kurstrommen bli seende ut

Tromme

Tromme er et slagverksinstrument med en «kropp» vanligvis oppbygd av en sveipet ramme eller et sylindrisk rør, og et trommeskinn trukket over den ene eller begge endene. Ramma/røret lages i en rekke ulike størrelser og fasonger, og av forskjellige materialer. Skinnet er enten fra dyr eller laget av syntetiske materialer (som regel plast). Instrumentet spilles med trommestikkervisperkøller eller hender.

Trommer kategoriseres på ulike måter, for eksempel etter konstruksjon (rammetromme, sylindertromme, kjeletromme), etter funksjon (sjamantromme, seremonitromme, krigstromme, talking drum), etter lyd (basstrommeskarptromme), etter hvem som bruker tromma (tamburtromme, sametromme) og etter hva slags musikk som spilles på tromma (slåttetromme).(Wikipedia)

Kursleder Knut Dahl

Trommeverktøy – trommemakerkurs

Norsk trommetradisjon er liten. Mest kjent er bruk av tromme innenfor den samiske kulturkretsen. Sjamanisme er en felles betegnelse på en form for en religiøslignende praksis der en person, sjamanen, står som et bindeledd mellom menneskene og en åndeverden, det vil si flere mulige parallelle verdener, der spesielt utvalgte personer kan komme i kontakt med disse verdenene. En felles betegnelse på slike personer er sjaman. I samisk sjamanisme var betegnelsen noaide.

Gammel tegning fra 1673 av samisk sjamanistisk praksis

I sjamanisme hevder man at sjamanen kan reise til andre verdener og kommunisere med ånder og guder ved å komme i ekstase (falle i uvett?). Sjamanen kan bruke ulike teknikker for å oppnå dette. Rusmidler kan bli brukt i noen former for sjamanisme. Musikk og tromming regnes som andre sentrale ekstaseteknikker. Er popartistene vår tids sjamaner med høy suggererende musikk og dumpe trommelyder? Den religiøse dimensjon er åpenbar på festivaler. Enten blir man sjaman ved å arve rollen som arv i familien, dvs. levebrødet, eller så blir man utvalgt av åndene til å bli sjaman.

 I nyere tid har det innen flere livsformer, kanskje som en del av et religiøst behov, som tiltrukket av naturmystikk eller som en mellommenneskelig kommunikasjonsform, vært en økende bruk av enkle trommer som en del av ytring til omverdenen. Det er flere som ønsker å skaffe seg en personlig tromme.

Hvem er kurset for?

Først og fremst er kurset for deg som av personlige grunner ønsker å lage en tromme for arbeid med ditt eget indre og/eller i fellesskap med andre. Tromme har vært brukt i uminnelige tider for å ha kontakt med andre ute i en fri natur.

Trommer har vært brukt i mange kulturer av naturfolk. Noaiden (- sjaman på samisk) dekorerte trommer (runebommen) er en del av samenes førkristne religionsutøvelse.

Animisme/sjamanisme er en tro som går ut på å ha en erkjennelse av at alle ting er besjelet og at de er våre slektninger. Det finnes teknikker som kan hente lærdom om skaperkraften i naturen og naturens krefter. Åndeverdenen er en del av dette. Dette livssynet innebærer et kollektivt og individuelt ansvar for medskapninger, naturvesener og Moder jord – som anses å være et levende besjelet vesen.

Bruk av tromme kan inngå i selvutvikling og sjamanistiske teknikker for egen utvikling, og for å hjelpe andre medskapninger, herunder medmennesker. Trommen som lages på kurset egner seg bl. a. for dette.

Sjamanistisk samfunn er et godkjent trossamfunn som er representert over hele landet.

Trommemaker - kurs på Sør-Nesset

Kursstedet Sør-Nesset ved Rondane

I sommer blir det trommemakerkurs på Sør-Nesset. Knut Dahl er instruktør og veileder i et kurs om å lage tromme. Kurset blir holdt på Sør-Nesset 24.-28. juli. Kursdeltakerne bor i små frittliggende hus omkring tunet og kursrommet, og det er felles måltider. Vi kan arbeide ute og inne.

Materialer til trommesargen deles ut, og man velger seg et skinn (geit eller reinsdyr). Enkle materialer til håndtak og trommestikke finner vi i naturen direkte utenfor tunet. Dette er et element i å kjenne og forstå naturen, og gir din egen energi i tromma du lager.

Kurset koster kr 6 750 for opphold inklusive måltider og materialer.

Påmelding til Bjørn Brænd, e-post: BB@sollia.com,  M 913 45 684, eller Knut Dahl M 995 73 979. 

Kurset er lagt opp slik at deltakerne lager sin egen tromme, trommestikke og rasle i løpet av uka.

 Bjørn Brænd