Påskeegg

Påskeegg

Katastrofe i egghyllene

Det er i minste laget med nylagte egg for egghungrige påsketurister. Det sies at det mangler egg i butikkhyllene. Både jeg selv og flere med meg spør seg hvor de tomme butikkhyllene er. Flere har trodd på alarmen og tenkte kanskje det er lurt å sikre seg påskeforsyningen – ettersom egg i påsken er et must.

 Fulle egghyller på Joker

Joker er en gruppe butikker der eierne driver selvstendige butikker. Det sies at det er egg i hyllene, både fra lokale, private småverpere og bondesamvirkets Prior, ikke bare der. Også i de store kjedebutikkene de store kjedene med egne merkevarer for egg har fylt opp, naturligvis de beste plasseringene for eget varemerke, bredden i sortimentet fronter egghylla, foreløpig er det knapt plass til bondesamvirkets Prior. Bondesamvirkets egg ser ut til å få plass når egne merkevarer ikke strekker til. Da er Prior god å ty til.

 Usmakelig bondehets

Men Prior skal ikke dø i synden hvis det ikke er nok egg på lager til å tilfredsstille etterspørselen. Da kommer kjedene på banen og hyler opp om samvirkets skaffeplikt – selv når markedet i hovedsak er mettet og i balanse. Nå røyner det på også for industrikjempen Orkla – de får ikke nok egg til noen salatdressinger, vaffelrørepulver og sjokoladekakemiks. En katastrofe skal vi tro talspersonen for Orkla. Det minner om at Orkla gjerne bruker enhver anledning til å hakke løs på samvirkebedriftene og bøndene. Bare på den måten står de som taperen med store lidelser.

Påsken har tradisjonen for at det spises egg

Nå strider de lærde om tradisjonen med at folk vil spise egg i påsken. Men ingen ser ut til å ty til den enkleste forklaringen – nemlig at nå som lyset kommer tilbake og våroptimismen skyter fart, kommer verpingen i gang igjen etter en lang mørk vintertid november- februar.

Hønene og eggene

Skaff deg høner, er mitt råd. De er trivelige, kaklende høns som hilser deg velkommen når du bringer husholdningsavfall og samtidig henter en kurv full av egg – egg til egen nytelse. Småskala hønsehold uten hane, gjør seks gode høner til trofaste verpere. De holder en halvstor husholdning med gode, gulplommede egg fra mars til oktober. Til slutt blir de hønsefrikassé, mandelhøne eller noe annet godt til middag.

Lykke til med hønseholdet.

Bjørn Brænd 2024