Ukas hakkespett - svartspetten

Ukas hakkespett - svartspetten
Foto: Odd Andersen

Svartspetten er en litt mystisk fugl. Det som er forskjellig fra andre spetter er at den flyr annerledes. Svartspetten flyr mer som en nøtteskrike, i en rett linje og altså ikke opp ned som de andre. 

Svartspetten er den største hakkespetten i Europa og lager nytt reirhull hvert år.

I Sollia kalles svartpetten hølkråke. Noen andre steder kalles den gjertrudsfugl

♫ Svartspett - hør lyd / låt / sang.
Lytt til Svartspett på et lydopptak av høy kvalitet. På vår nettside finner du opptak av alle norske fuglearter - helt gratis.

Miro Van Vreckem

Eventyret om gjertrudsfuglen

Skjermdump fra NRK: Gjertrudsfuglen

Gjertrudsfuglen er et gammelt norsk navn for svartspetten. Eventyret om hvordan fuglen ble svart med rød lue, er med i Asbjørnsen og Moes samling av Norske Folkeeventyr som første gang ble utgitt i perioden 1841-1844:

I de gamle, gode dager da Vårherre og St. Peder gikk og vandret her på jorden, kom de engang inn til en kone som satt og bakte. Hun hette Gjertrud, og hadde en rød lue på hodet. Da de hadde gått lenge og var sultne begge, ba Vårherre henne så vakkert om en lefse å smake på. Ja, den skulle han da få. Men et bitte lite emne tok hun og kjevlet ut; likevel ble det så stort at det fylte hele takka. Nei, så ble den lefsa for stor; den kunne han ikke få. Hun tok et enda mindre emne; men da hun hadde bakt det ut og bredd det på takka, ble den lefsa også for stor, den kunne han heller ikke få. Tredje gangen tok hun et enda mindre emne, et ørende lite ett; men også denne gangen ble lefsa altfor stor.
"Så har jeg ikke noe å gi dere," sa Gjertrud. "Dere får like så godt gå igjen uten smakebit, for lefsene blir for store alle sammen."
Da ble Vårherre vred og sa: "Fordi du unte meg så ille, skal du ha den straff at du skal bli til en fugl, og ta din tørre føde mellom bark og ved, og ikke få noe å drikke oftere enn hver gang det regner."
Og ikke før hadde han sagt det siste ordet, så ble hun til gjertrudsfuglen, og fløy fra bakstefjøla opp gjennom pipa. Og ennå den dag i dag kan en se henne fly omkring med sin røde lue og ganske svart over hele kroppen, etter det at pipa svertet henne. Hun hakker og pikker støtt på trærne etter mat, og piper mot regnvær; for hun er alltid tørst, og da venter hun drikke.

Moralen i fortellingen er hvor dårlig det kan gå med den som er gjerrig og egoistisk. Eventyret forklarer samtidig hvorfor svartspetten er som den er. Ifølge folketroen kunne gjertrudsfuglen varsle regn og lokke folk så langt inn i skogen at de gikk seg vill.

Skjermdump fra NRK: Gjertrudsfuglen

Kilde: runeberg.org