Det bulgarske mysterium

Det bulgarske mysterium

Sollia.net har tidligere skrevet om bua som sto i Midtlia sør for Setninga. I august ble bua demontert og flyttet ned til Svartåsveien og like før snøen kom ble det tent et stort bål for å brenne opp det som var igjen på tomta. Da ilden hadde sluknet ble det gjort et oppsiktsvekkende funn på branntomta.

Gutten i røyken er Jan Helgesen. Foto: Øyvind Lien

I askehaugen lå det penger! I første omgang ble det fantasert om at dette kanskje var en verdifull skatt, men ved hjelp av en lokal Sherlock Holmes, ble funnet identifisert som bulgarske mynter, henholdsvis lev og stotinki med en verdi på ca. 10 kr. Skuffelsen var stor, men etter hvert meldte spørsmålet seg: Hva hadde en bulgarer å gjøre oppe i svarte skogen i Midtlia. Noe utpreget turistmål har bua aldri vært og oss bekjent er det ikke observert bulgarere i Sollia noen gang, i hvert fall ikke så langt borti huttiheita.

Kan noen hjelpe oss med å løse dette mysteriet? Send i så fall løsningen til post@sollia.net.

St. Ivan Rilski

Rila kloster

På en av myntene er det bilde av Bulgarias nasjonalhelgen, St. Ivan Rilski. I følge Wikipedia beskjeftiget han seg med å være eremitt. Han bodde i en hule i Rilafjellene rundt år 900 og prøvde på alle vis å unngå andre mennesker. Det lyktes han ikke så godt med, for masse folk trengte seg på og ville bli velsignet. Etter hvert fikk han naboer som slo seg ned i huler like ved og til slutt fikk han så mange tilhengere at det måtte bygges et kloster. Nå er Rila kloster på UNESCOs verdensarvliste og blir besøkt av rundt 900 000 turister i året.

St. Ivan var ikke bare eremitt. Han utførte en del mirakler også og var snill med de fattige. En gang ga en paibaker de to siste paiene han hadde til St. Ivan uten å ta betaling. De to paiene ga Ivan videre til de fattige så de ble mette. Det førte til at St. Ivan ble skytshelgen for paier og paibakere. I USA feires visstnok National Pie Day den 23. januar til minne om dette, men det tror ikke vi i redaksjonen helt på.

Kilde: Wikipedia

Midtlibua før og etter flytting