Speidere på ekspedisjon

Speidere på ekspedisjon
Fra leirbålet på Gammelsetra


For 8. året på rad arrangerte Ringsaker speidergruppe «Fjellturen» og 20 speidere og ledere leide Jomsborg helgen 8-10.september. Det vi gjør på «Fjellturen» er å gå Atnsjøen på langs på vestsiden, stopp på Musvolseter, overnatte ved Gammelsetra og gå ut til Straumbu på søndag. Speiderne er i alderen 11 til 16 år.

Ankomst Jomsborg var på fredag. Vi ligger på medbrakte liggeunderlag i sovepose - Jomsborg fungerer fint til formålet.

Lørdag kl.08.30 startet turen langs hovedveien opp nesten til Rondetunet og følger den merkede T løypa til Bjørnhollia via Musvolseter. Flott vær har vi hatt på alle disse turene, så nær som ett år. Rondane på denne tiden er helt magisk flott med hele spekteret av farger. Turen er drøy for en liten kropp med både sekk, klær og sovepose, men med diverse teknikker for å holde motivasjonen er det utrolig hvor greit det likevel går. På Musvolseter stoppet vi for en historisk mimring.

Robert Baden-Powell i Sollia 1912

Speiderbevegelsens grunnlegger, Robert Stephenson Smyth Baden-Powell, til vanlig omtalt som «BP»  og sønnen til en venn av ham, Owain «Bingo» Greaves, lå som en del kjenner til på Musvolsetra i juli 1911 som gjester av Pål Stakston og hans kone i ca.14 dager for å drive jakt og fiske. På denne tiden disponerte turistpioneren Stakston både Fagervoll (Buvoll) med tilhørende Rondesjå, Musvolsetra og Bjørnhollia.

Fra denne turen har vi ved Norsk speidermuseum i Oslo en skannet kopi av BP sin skissebok. Originalen finnes på National Scouting Museum (Boy Scouts of America) lokalisert på Philmont Scout  Ranch i New Mexico. Dermed finnes ganske god dokumentasjon fra denne turen da BP var en meget habil tegner og noterte/laget skisser av mye av det han så. Vi vet derfor blant annet hva menyen var både på Uti når han bodde der og hva Stakston serverte på Musvolseter. Det er en helt utrolig historie som speiderne lytter nøye til.

I denne stua overnattet Baden-Powell og Bingo

Så gikk vi videre til Gammelsetra hvor vi spiste middag og overnattet under haikeduker. - Søndag morgen var det nystekt bacon og brødskiver til frokost og deretter gikk turen til Straumbu. Vi er heldige å ha med kokker så å komme til ferdig laget taco er helt greit etter en slik tur. En fin tur var det og i 2024 blir det ny tur omtrent på samme tid.

Det kan nevnes at vi har startet planlegging av en tur med St.Georgsgildene i Norge. Turen har tittelen «I BP`s fotspor 2024» og er en tur til de steder BP var under sine to turer til Norge og Sollia i 1911 og i september 1912.

Tekst og foto: Øystein Gonsholt fra Ringsaker speidergruppe