Kakelinna

Kakelinna
Ellen Marie Tangen steker lefser til jul

Nå er kakelinna her. Det skyldes varmen fra all bakinga før jul. I hvert fall blir det hevdet at man før i tida trodde at det var julebaksten som var årsaken til mildværet i julestria. Meteorologisk institutt har statistikk tilbake til 1937 som viser at kakelinna faktisk er et reelt fenomen. De har imidlertid en annen forklaring på den årvisse mildværsperioden før jul. - I overgangen mellom høst og vinter vil vi få en veksling mellom kald og varm luft og i denne perioden skjer det ofte at varme vinder fra havet blåser bort kaldlufta.

Synnøve Solbakken Hjermstad og Ellen Marie Tangen

I Prestgarden bidrar Ellen Marie Tangen og Synnøve Solbakken Hjermstad både til kakelinna og takkebakst til jul. De baker tynnkake og lefse. Bakinga starter allerede i november. På en dag bruker de 15 kilo poteter til 50-60 lefser. Det er mye og tungt arbeid, så for å passe på helsa, baker de annenhver dag. I Østerdalen er tynnkake og lefse obligatorisk til jul, så Ellen og Synnøve trenger ikke å drive med markedsføring. Jungeltelegrafen sørger for at kundene nærmest står i kø for å sikre seg baksten fra Prestgarden.

Du skal være tålmodig og ha godt håndlag når du steker lefser. Deigen kjevles ut, snus og trilles før leiven stekes på begge sider på takka.

Bakeredskapene som brukes til lefsebaking kan ha andre navn i andre bygder, men her kalles de fra venstre blekkstikke, rundstikke, rutakjevle og trill. I tillegg må man ha en kost til å koste bort overflødig mjøl.